Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) se află în centrul unui scandal grav, deoarece nu mai puțin de 1,83 miliarde de euro din fondurile destinate agriculturii nu au ajuns la fermieri. Problemele majore ale agenției sunt aduse în atenția publică, dezvăluind o situație managerială dezastruoasă și o gestionare defectuoasă a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.
Cu o organigramă care impresionează prin numărul său, inclusiv un Director General și 12 Directori Generali Adjuncți, precum și 63 de Directori, AFIR ar fi trebuit să implementeze PNDR pentru a sprijini fermierii români. Cu toate acestea, statistica oficială prezentată pe site-ul afir.ro arată o absorbție de doar 86%, lăsând necheltuite 1,83 miliarde de euro, bani care ar fi putut să îmbunătățească semnificativ situația agriculturii în țară.
Un aspect semnificativ al problemei este reprezentat de „valoarea plăților efectuate” menționată în statisticile prezentate triumfător de către conducerea AFIR. Această abordare cosmetizată ascunde faptul că sume semnificative au fost returnate la Uniunea Europeană ca urmare a rezilierii contractelor din cauza neregulilor, insolvenței unor firme și a altor probleme sesizate de instituțiile de control.
Conducerea AFIR este acuzată că nu furnizează informații complete, omițând să menționeze corecțiile financiare aplicate de către organele de control europene, cum ar fi Curtea Europeană de Conturi și DGAGRI. Fermierii români au fost astfel privați de sume esențiale, iar situația agricolă a țării este afectată în mod negativ.
Absorbție de doar 86% din fondurile europene
Chiar din statistica cosmetizată, prezentată triumfător de conducere pe site-ul afir.ro rezultă că după 3 ani de când trebuia finalizat programul AFIR are un grad de absorbţie de 86%(85,59% din calcul), ceea ce înseamnă că nu au ajuns la fermierii români suma de 1,83 miliarde de euro, care ar fi schimbat în bine situaţia din agricultură.
De ce spunem statistică cosmetizată? Pentru că onorata conducere vorbeşte doar despre “valoarea plăţilor efectuate”, dar ne minte prin omisiune pentru că nu ne spune nimic despre sumele returnate la UE prin rezilierea contractelor ca urmare a unor nereguli, a insolvenţei unor firme și a neregulilor constatate de instituţiile de control.
Cel mai grav este că nu ne spune nimic despre corecţiile financiare aplicate de către organele de control europene(Curtea Europeană de Conturi, DGAGRI, etc..), dar pe care le regăsim în Bilanţul contabil al AFIR sub forma soldurilor din conturi fără să avem posibilitatea să aflăm cu exactitate sumele.
Ca urmare a acestor corecţii financiare agricultura românească a fost văduvită de sume importante care trebuiau să ajungă la fermierii români.
Directorul AFIR a finalizat studiile superioare la 37 de ani
Un alt punct de interes este legat de informațiile personale ale Directorului General, Chiriță George, care pare să fi cosmetizat datele din CV-ul său, făcând aluzie la finalizarea studiilor de licență mai târziu decât s-a întâmplat în realitate.
Directorul General Chiriţă George pentru că a finalizat studiile de licenţă la 37 de ani, este obişnuit cu cosmetizarea informaţiilor, fapt ce rezultă din parcurgerea CV-urilor succesive depuse, astfel este “Inginer de vânătoare” din mai 2001-decembrie 2017 la AJVPS Călărşi dar studiile de licenţă sunt finalizate în 2005. Această informatie dispare din CV-ul de pe siteul AFIR.
Situația similară se regăsește și în CV-ul Directorului Direcției Juridice, doamna Alina Florea, care a omis să includă informații despre studiile universitare de licență.
Reprezentanții AFIR sunt acum în centrul atenției, iar detaliile despre aceste nereguli și probleme vor fi expuse în numerele viitoare ale presei. Fermierii români așteaptă răspunsuri și soluții pentru a remedia situația alarmantă în care se află.
sursa:puterea.ro