• Fri. Jun 21st, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Grecia, forțată de americani să vândă Ucrainei sistemele antiaeriene de producție sovietică

Jan 30, 2024

Secretarul de stat american Antony Blinken a solicitat Greciei să vândă „armamentul în exces” Ucrainei, după ce SUA au autorizat vânzarea de avioane F-35 către Grecia. Recomandarea lui Blinken se referă, în special, la sistemele antiaeriene rusești aflate în dotarea armatei elene.

Blinken și-a arătat „interesul” pentru capacitățile antiaeriene de care dispune Grecia care ar putea fi cedate Ucrainei, după cum arată presa elenă.

Grecia, care este țară NATO, are în dotare sisteme antiaeriene de proveniență sovietică – Tor, Osa (cu rază medie de acțiune), precum și S-300, cu rază lungă de acțiune, cu care, de altfel, sunt dotate și trupele Kievului.

Cum aceste sisteme antiaeriene sovietice nu mai sunt folosite de forțele elene, Washingtonul vrea ca ele să fie transferate către Ucraina, în schimbul unui ajutor financiar pentru Grecia de 200 de milioane de dolari. „Suntem în continuare interesați de potențialul defensiv al Greciei care ar putea fi transferat ori vândut Ucrainei. Dacă o astfel de oportunitate este și în interesul Ucrainei și după ce guvernul SUA va evalua starea echipamentelor și valoarea acestora, putem să explorăm noi oportunități legate de potențiala alocare a unui ajutor financiar militar pentru Grecia în valoare de 200 de milioane de dolari”, a declarat Blinken.

Departamentul de Stat al SUA a notificat oficial Congresul despre vânzarea către Grecia şi Turcia, conform legii din SUA, a unor avioane de luptă, după negocieri îndelungate. Anunțul vine imediat după ce Ankara a ratificat recent aderarea Suediei la NATO.

Aprobarea venită de la Washington pentru vânzarea de avioane de luptă invizibile F-35 către Grecia a fost bine primită de premierul elen Kyriakos Mitsotakis.

Decizia guvernului american prefațează tranzacția aeronavelor de vânătoare F-16 către Turcia.
sursa:Puterea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *