• Fri. Feb 23rd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Biologul Ghizela Vonica: România oferă cele mai spectaculoase peisaje, cu specii rare de plante

Dec 3, 2023

Biologul Ghizela Vonica, directorul Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu, şi-a schimbat viaţa şi s-a apucat de sport, devenind vicecampioană mondială şi campioană europeană la alergare montană, după ce a învins cancerul, conform Agerpres.

După ce a alergat şi a putut observa şi natura din alte ţări, atât ca sportiv, dar şi ca biolog, Ghizela Vonica este convinsă că “România oferă cele mai spectaculoase peisaje, cu specii rare de plante sau animale”.

“România oferă cele mai spectaculoase peisaje, cu specii rare de plante sau animale, doar trebuie să ieşi în natură şi să deschizi ochii. Natură nu înseamnă doar vara când e soare, fiecare moment, fiecare anotimp sau vreme îţi oferă sentimentul de satisfacţie, de bucurie… doar să încerci. Scuza multora este timpul. Nu există aşa ceva, timp este pentru orice, voinţă nu există şi de multe ori limitarea este psihologică, în capul fiecăruia. De multe ori două picioare te pot purta în locuri în care nu ai visat că vei ajunge, întâlneşti specii rare de plante sau protejate pe care le-ai putut admira probabil doar în cărţi, poţi mirosi natura şi poţi să o atingi, îţi foloseşti de fapt toate simţurile. Abia atunci când eşti acolo, în natură, poţi observa că Dumnezeu a făcut totul perfect. Aceasta este fericirea pentru mine, nimic nu se compară cu ea”, a mărturisit Ghizela Vonica.

O poveste despre voință

În urmă nu cu mulţi ani, Ghizela lupta pentru viaţa ei. În 2016, a mers la medic şi a descoperit că are cancer, în stadiul 3. După mai multe operaţii, chimioterapie şi internări în spitale, a reuşit să învingă boala şi s-a apucat de alergat. Şi nu numai. A învăţat ce înseamnă să te hrăneşti sănătos, după ce i-a fost extirpată o bucată din stomac şi din intestin. În prezent, îi ajută, voluntar, pe alţi bolnavi să aibă o alimentaţie corectă. Perioada în care a fost bolnavă a însemnat cea mai mare încercare a vieţii. Acum Ghizela aleargă în cursele cele mai dificile din ţară şi nu numai.

“Ca sportiv pot spune că sunt mai multe intensităţi de emoţie. Mă bucură faptul că termin cursele de multe ori cu un record de timp pentru mine sau pe podium, dar am emoţii şi pentru colegii mei, la fel de mari ca şi pentru mine. În concursuri se simt stresul şi competitivitatea şi de multe ori îl simţi ca pe un război al nervilor, câştigă cel cu un psihic mai bun. Dar emoţii mari am atunci când ajung sus, pe culmile cele mai înalte ale munţilor şi poţi admira în linişte priveliştea. Dar trebuie să-ţi mărturisesc că o competiţie fără concurenţă nu mă motivează şi emoţia este minimă”, recunoaşte ea.

Sursa: stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *