• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Se lasă Austria convinsă? România are cei mai puternici alianți din UE pentru aderarea la Schengen

Nov 20, 2023

Ministrul de externe francez Catherine Colonna a exprimat întregul sprijin al Franței pentru aderarea României la Schengen, în cadrul unei discuții avute luni, la Paris, cu ministrul Luminița Odobescu. Zilele trecute, și cancelarul german Olaf Scholz își exprima susținerea pentru aderarea României la Schengen.

În cadrul consultărilor cu ministrul Catherine Colonna, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța acordată de România consolidării și extinderii relației bilaterale de Parteneriat Strategic cu Franța.

Luminița Odobescu a subliniat aprecierea României pentru contribuția Franței la consolidarea Flancului Estic al NATO prin desfășurarea de efective militare și prin asumarea rolului de națiune-cadru pentru Grupul de luptă desfășurat în România. Ministrul Catherine Colonna a arătat că Franța va continua să sprijine România, având în vedere mizele de securitate la nivel european și rolul important jucat de România în contextul conflictului din Ucraina.
„În ceea ce privește agenda europeană, ministrul Luminița Odobescu a subliniat importanța menținerii unei implicări active și vocale din partea Franței în vederea identificării unei soluții care să conducă la adoptarea unei decizii pozitive cu privire la aderarea României la spațiul Schengen. Ministrul Catherine Colonna a exprimat întregul sprijin al Franței în vederea atingerii acestui obiectiv”, se arată într-un comunicat al MAE.

Discuții despre extinderea UE

În cadrul întrevederii, a fost discutată necesitatea avansării procesului de extindere al Uniunii Europene, atât în Vecinătatea Estică a UE, cât și în regiunea Balcanilor de Vest. Totodată, cei doi interlocutori au fost de acord că integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei reprezintă o prioritate politică majoră, obiectivul pe termen scurt fiind obținerea unei decizii pozitive până la finalul acestui an privind deschiderea negocierilor de aderare cu cele două state.

Referitor la situația din Orientul Mijlociu, ministrul Odobescu a punctat necesitatea evitării escaladării conflictului, a asigurării accesului ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza, imperativul eliberării tuturor ostaticilor și al evacuării în siguranță a cetățenilor străini blocați în Gaza.

Ministrul român de externe s-a întâlnit și cu secretarul general al OCDE, Mathias Cormann. Luminița Odobescu a reiterat angajamentul ferm al României față de obiectivul strategic al aderării la OCDE și continuarea eforturilor, într-un ritm susținut, în vederea alinierii la standardele și practicile Organizației.

Totodată, a pledat în favoarea sporirii cooperării OCDE cu Republica Moldova, subliniind că expertiza vastă a Organizației poate contribui la eforturile de reformă ale autorităților de la Chișinău pe calea aderării la UE.

Sursa:stiripesurse

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *