• Sat. Dec 9th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Vladimir Putin a înțeles jocul SUA și pregătește o mutare care ar putea schimba războiul din Ucraina

Nov 8, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Maksim Iali, profesor de relații internaționale la Universitatea Națională de Aviație din Kiev, admite că iarna va întârzia progresele militare ucrainene. Vladimir Putin înțelege foarte bine jocul internațional și ar putea pregăti mutări care ar schimba soarta războiului din Ucraina.

Reporter: Atenția internațională asupra Ucrainei ar putea să se îndrepte asupra războiul Israelului din Gaza?

Maksim Iali: Există un risc mare ca actori precum Hezbollah, Liban sau Iran să intre în conflict în timp ce Israelul atacă masiv Fâșia Gaza. Statele Unite oferă Israelului garanții de securitate mai serioase decât Ucrainei. Republicanii îl acuză pe Biden că arsenalul se epuizează, ceea ce nu este adevărat. Dacă SUA ar începe să ne furnizeze mai puține arme, UE nu le-ar putea compensa. Ar fi cel mai pesimist scenariu și cel pe care și-l dorește Rusia. În schimb, cel mai bun scenariu ar fi ca Congresul SUA să aprobe un pachet comun de ajutor militar pentru Ucraina și Israel. Administrația Biden și țările europene înțeleg că Putin așteaptă ca angajamentul militar occidental față de Kiev să fie redus. Ceva foarte diferit ar fi dacă asistența militară ar fi respinsă în Congres de unii congresmeni de extremă dreapta apropiați fostului președinte Donald Trump. Totul depinde de modul în care va evolua conflictul din Gaza în următoarele săptămâni.

Reporter: Cum evoluează contraofensiva militară ucraineană?

Maksim Iali: Am avut câteva succese militare în sud, dar trebuie să înțelegem strategia actuală a forțelor ucrainene. Nu căutăm ofensive majore, ci mai degrabă să asigurăm terenul recuperat, aproximativ 20.00 de kilometri în total. Mici grupuri de infanterie caută să spargă apărarea rusească. Avem succese constante în sud și est, dar nu avem obiective masive pentru acest an. Ploile abundente vor îngreuna operațiunile în lunile de iarnă. Cel mai mare succes a fost blocarea trupelor ruse cu ajutorul dronelor și bărcilor din Odesa.

Reporter: Care sunt armele de care are nevoie Ucraina acum?

Maksim Iali: Trebuie să așteptăm ajutorul promis de aliații noștri. De exemplu, România s-a alăturat coaliției pentru a ne pregăti piloții. Acum, cel mai mult avem nevoie de avioane de luptă și sisteme antiaeriene, precum și să ne producem propriile arme pe pământul ucrainean, odată ce coaliția internațională a companiilor militare începe să funcționeze. Trebuie să fim pregătiți în cazul în care Donald Trump, care vrea să reducă ajutorul pentru Ucraina, câștigă alegerile prezidențiale din 2024, sau dacă Congresul nu sprijină alocațiile bugetare pentru trimiterea de arme.

Reporter: Tensiunile cu Polonia ar putea afecta sosirea armelor în Ucraina?

Maksim Iali: Din când în când apar tensiuni între Ucraina și Polonia pentru că avem o istorie comună. În acest caz, tensiunile trebuie înțelese în contextul alegerilor poloneze din 15 octombrie. După alegeri, tensiunile vor dispărea și vom găsi o soluție la problemă. Președintele polonez Andrzej Duda a recunoscut că este interesul național al Poloniei să sprijine Ucraina. În cazul unei victorii rusești, trupele acesteia s-ar afla la granița cu Polonia.

Sursa: stiripesurse

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *