• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Război în Israel, ziua 33. Veste proastă pentru cei 51 de români care sunt blocați în Fâșia Gaza

Nov 8, 2023

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, a avut o discuție cu președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii privind ostaticii aflați în detenție în Gaza. El a solicitat ca organizația să efectueze o vizită imediată pentru a se asigura de starea lor de bine.

Update 3 – Românii rămân blocați

Cei 51 de români rămân blocați în Gaza, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Motivul? Trecerea pe la punctul de frontieră de la Rafah a fost blocată.

„În continuarea informațiilor transmise în dimineața zilei de 8 noiembrie 2023, privind evacuarea din Fâșia Gaza a 51 de cetățeni români și membri de familie, care primiseră acordul autorităților israeliene și egiptene pentru tranzitarea punctului de trecere a frontierei de la Rafah, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, potrivit informațiilor din teren, punctul de frontieră amintit anterior a fost închis pentru tranzitul persoanelor. Astfel, evacuarea grupului sus-menționat va fi posibilă la o dată ulterioară, după redeschiderea punctului de trecere Rafah”, au anunțat reprezentanții MAE.

Update 2 – Încep nemulțumirile în Hamas

Un comandant de rang înalt al Hamas a declarat, pentru Daily Mail, că liderii grupării teroriste Ismail Haniyeh și Yahya Sinwar au „distrus” nivelurile inferioare ale mișcării, ordonând atacul din 7 octombrie.

Comandantul Hamas, care se numește Abu Mohammed, a declarat ziarului într-un interviu că, inițial, planul era să răpească câțiva soldați israelieni.

Dar ordinele au fost schimbate în ultimul moment de liderii militari ai Hamas. Și astfel s-a ajuns la masacrul din 7 octombrie.

„Noi vorbi pentru a atrage atenția lumii. Gaza este bombardată”, a spus el. Dar a adăugat că „totul este din cauza conducerii noastre”.


Update – Coridor umanitar pentru civilii din Fâșia Gaza

IDF a anunțat că va deschide un coridor de evacuare civilă pe șoseaua Salah al-Din din Fâșia Gaza, de la nordul la sudul Gazei, între orele 10:00 și 14:00, în ziua de miercuri.

„Pentru siguranța dumneavoastră, profitați de timp pentru a vă deplasa spre sud, dincolo de Wadi Gaza. Zona de nord a Fâșiei Gaza este considerată o zonă de luptă intensă, iar timpul de evacuare trece repede.

Alăturați-vă sutelor de mii de oameni care au răspuns la apeluri și s-au mutat spre sud. în ultimele zile”, este apelul lansat de purtătorul de cuvânt al IDF pentru presa arabă, Avichay Adraee.


Război în Israel, ziua 33. „Reiterez și le spun atât prietenilor mei, cât și dușmanilor mei: nu vom avea o încetare a focului fără ca ostaticii să se întoarcă acasă”, a declarat Netanyahu.

El a subliniat că Israelul utilizează toate mijloacele disponibile și acționează pe toate fronturile posibile pentru a aduce ostaticii înapoi acasă.

A afirmat că acțiunile militare reprezintă o componentă esențială a acestui efort.

În același timp, Benjamin Netanyahu a avertizat că Hezbollah începe să se implice în acest conflict și că, dacă va continua, va face „cea mai gravă greșeală a vieții sale”.

Război în Israel, ziua 33. Casa Albă avertizează Israelul în legătură cu recucerirea Fâșiei Gaza

Statele Unite se opun unei ocupații noi și pe termen lung a Fâșiei Gaza de către Israel, a informat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

La o conferință de presă, Vedant Patel a spus că SUA nu susține o relocare a palestinienilor în afara Gaza.

Perspectiva noastră este că palestinienii trebuie să se afle în avangarda acestor decizii, că Gaza este teritoriu palestinian și că va rămâne teritoriu palestinian”, a spus el.

Liderul Hamas din Gaza ar fi înconjurat de IDF

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a confirmat marți seară că IDF se află în centrul orașului Gaza.

El a menționat că liderul Hamas din enclavă, Yahya Sinwar, a fost înconjurat în buncărul său, dar nu a oferit detalii cu privire la locația acestui buncăr.

Gallant a mai spus că Israelul nu are intenția de a guverna Gaza după încheierea războiului, la fel cum nici Hamas nu va prelua controlul asupra regiunii.

În același timp, premierul Netanyahu a declarat că orașul Gaza „este înconjurat”. A mai spus că trupele israeliene „acționează în interiorul său”, „aplicând presiune pe Hamas în fiecare oră și în fiecare zi”.

În schimb, Netanyahu nu a menționat în discursul său de marți seară afirmațiile ministrului israelian al Apărării potrivit cărora IDF l-ar fi înconjurat pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, în buncărul său.

Peste 14.000 de ținte teroriste, vizate de IDF în ultima lună

IDF au declarat că au vizat „peste 14.000 de ținte teroriste” în ultima lună. Aceste operațiuni au dus la eliminarea mai multor militanți Hamas. Precum și la distrugerea de infrastructură cheie și arme.

Tancuri israeliene, război, Fâșia Gaza, Hamas, atac
Tancurile israeliene, în Fâșia Gaza. Sursa foto: Twitter

Forțele israeliene au precizat că au distrus peste 100 de puțuri de tuneluri teroriste și peste 4.000 de arme, dintre care multe se aflau în moschei, grădinițe și clădiri rezidențiale.

Reprezentantul IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a subliniat că nu va fi nicio încetare a focului. Acesta a repetat afirmația că Hamas folosește populația sa ca scut uman.

Război în Israel ziua 33. Un convoi umanitar al Crucii Roșii, lovit în Gaza

Un convoi umanitar ce transporta provizii medicale a fost ținta unui atac armat în orașul Gaza, conform informațiilor prezentate de Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

Convoiul era format din cinci camioane și două vehicule aparținând Crucii Roșii. Toate transportau provizii către unitățile medicale atunci când a fost atacat.

Organizația a menționat într-un comunicat că două dintre camioane au suferit avarii. De altfel, un șofer a fost ușor rănit în urma incidentului. Nu a fost încă clarificată identitatea autorilor atacului armat.
sursa:EVZ.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *