• Sat. Dec 9th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Specialiștii dau alerta: Inflația din România va atinge un nou nivel record, în ianuarie

Nov 7, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Erste Group, care deține BCR în România, a revizuit în creştere prognoza de inflație pentru 2024, pe fondul accentuării presiunilor inflaționiste, estimând un vârf de minim 8% în ianuarie-februarie, potrivit unui raport publicat luni. Noile prognoze au la bază modificarea anunțată a accizelor pentru produsele din tutun şi eliminarea plafonării adaosului comercial la produsele de bază.

Inflația pentru finalul lui 2023 a fost menținută la 7,5%, dar estimările pentru sfârşitul anului 2024 au urcat la 5,3%, față de 5% în prognoza anterioară. De asemenea, pentru finalul lui 2025 grupul austriac se aşteaptă la o inflație de 4,2%, peste intervalul țintit de BNR, de 2,5% ±1pp.

Prognoza pe termen scurt a inflaţiei va fi probabil puţin afectată de noile accize la băuturi non-alcoolice care conţin zahăr şi de creşterea cotei TVA de la 5% la 9% pentru alimentele ecologice. Un transfer complet şi imediat în preţurile finale, ar duce la un impact de 0,1 puncte procentuale asupra inflației anuale.

În ceea ce priveşte nivelul dobânzii de politică monetară de către BNR, analiştii Erste sunt de părere că la şedinta din 8 noiembrie Banca Națională nu va modifica rata actuală, de 7%.

„Ne aşteptăm ca dobânda cheie să rămână neschimbată cel puţin până în mai 2024, având în vedere presiunile de pe piaţa muncii şi creşterea puternică a salariilor prognozată în următorii doi ani. Dobânda cheie a BNR ar putea coborî la 5,75% până la sfârşitul anului 2024, faţă de 7% în prezent”, se arată în raport.

În cazul cursului, analiştii estimează un nivel de 5 lei/euro pentru finalul lui 2023, 5,10lei/euro pentru 2024 şi de 5,20 lei/euro pentru 2025.
„Ne aşteptăm ca deprecierea să fie treptată (aproximativ 1-2% în medie), similar cu evoluția din anii anteriori pandemiei, în condițiile în care moneda națională ar trebui să înceapă să slăbească odată ce intrările de fonduri din offshore în datoria suverană în lei se estompează. Estimările noastre arată că dinamica EURRON au un efect asimetric asupra preţurilor de consum şi că o depreciere de 1% a leului în raport cu euro ar trebui să împingă preţurile de consum mai sus cu aproximativ 0,25-0,3% în următoarele doisprezece luni”.

sursa:stiripesurse

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *