• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Plan francezo-american – Grecia și Cipru să accepte tabere permanente de refugiați palestinieni din Gaza

Nov 7, 2023

Se caută soluții la problema refugiaților palestinieni care încep să iasă din Fâșia Gaza. Presa greacă vorbește de un plan francezo-american de ultimă oră care prevede că Grecia și Cipru să accepte tabere permanente de refugiați palestinieni din Gaza pe teritoriile lor.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Paris pe 9 noiembrie pentru o conferință privind situația umanitară din Fâșia Gaza, deoarece Statele Unite și Franța doresc ca Grecia să accepte 100.000 de refugiați palestinieni, a relatat portalul de informații Pronews.
Potrivit acestuia, Macron i-a adresat o invitație lui Mitsotakis la o conferință despre Gaza, deși Grecia „nu are nimic de-a face cu această problemă”, încercând să facă din aceasta o gazdă pentru refugiații palestinieni pe care israelienii vor să-i deporteze din Fâșia Gaza și apoi din Cisiordania. După cum notează portalul, conferința va discuta câți palestinieni poate accepta Grecia în mod permanent. În plus, potrivit surselor Pronews, o propunere similară va fi făcută pentru Cipru.

Portalul mai susține că în conversația telefonică a lui Mitsotakis cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken a fost atins același subiect.

Statele Unite și Franța au promis Greciei asistență financiară, astfel încât să poată construi case și infrastructură pentru a primi refugiați și a se asigura că au ceea ce au nevoie pentru a supraviețui. Francezii estimează că cel puțin 100.000 de palestinieni s-ar putea stabili definitiv în Grecia. Aceasta este o soluție pe care o caută și Egiptul și Iordania, care nu doresc ca palestinienii să locuiască pe teritoriul lor, adaugă portalul.

Anterior, serviciul de presă al premierului grec a relatat o conversație telefonică între Mitsotakis și Blinken, în timpul căreia părțile au discutat despre ultimele evenimente din Orientul Mijlociu și despre situația umanitară din Fâșia Gaza. Mitsotakis a subliniat preocupările sale tot mai mari cu privire la protecția civililor din Gaza și a subliniat necesitatea unor pauze umanitare și a unui flux continuu de ajutor umanitar în fâșie. Posibilitatea ca Grecia să accepte refugiați palestinieni nu a fost menționată în raportul serviciului de presă.

Invitația lui Macron către Mitsotakis de a participa la o conferință privind situația umanitară din Fâșia Gaza a fost confirmată de postul de televiziune ERT-1, dar nu a fost menționat niciun plan de primire a refugiaților.

Macron a anunțat vineri că pe 9 noiembrie va avea loc la Paris o conferință privind situația umanitară din Fâșia Gaza. După cum a relatat Reuters , citând diplomați, conferința va avea loc cu participarea șefilor de stat, de guvern și miniștri de externe. Vor fi invitate țări cheie din regiune precum Egipt, Iordania și statele din Golf, precum și câteva țări occidentale. Vor participa și organizații internaționale. Surse au declarat agenției că administrația palestiniană a fost invitată, dar partea israeliană nu. Conferința va discuta despre posibilitatea creării unui coridor maritim pentru furnizarea de ajutor umanitar în Fâșia Gaza.
sursa:stiripesurse

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *