• Thu. Jun 20th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Furia Turciei este de nestăvilit. După ce ‘l-a șters’ pe Benjamin Netanyahu, Recep Erdogan refuză să se vadă cu Antony Blinken

Nov 6, 2023

Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns luni la Ankara unde discută cu ministrul de externe Hakan Fidan în ultima etapă a turneului său diplomatic extraordinar, în timp ce un submarin american cu propulsie nucleară se îndreaptă spre canalul Suez, iar şeful CIA vine şi el în regiune, relatează The Guardian.

Este prima întâlnire dintre şefii diplomaţiilor americană şi turcă de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, iar Blinken va încerca să calmeze furia Ankarei, unul dintre cei mai strategici, dar şi mai dificili aliaţi ai Washingtonului.
Nu este prevăzută însă nicio întâlnire a şefului Departamentului de Stat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Preşedintele intenţionează să meargă luni în nord-estul îndepărtat al Turciei, într-o aparentă respingere a celui mai înalt diplomat al Washingtonului.
Poliţia din Turcia a folosit duminică gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa sute de protestatari care au venit la o bază aeriană ce găzduieşte forţe americane, în sud-estul Turciei, cu câteva ore înainte de sosirea lui Blinken.

Washingtonul a sprijinit Israelul, încercând în acelaşi timp să asigure actorii regionali că se concentrează pe ameliorarea suferinţelor umanitare pe fondul ofensivei terestre în curs de desfăşurare în Gaza.

Erdoğan a declarat duminică că este “datoria Turciei”, în calitate de susţinător al unui stat palestinian independent, să oprească imediat violenţele.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *