• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Nereguli la Hidroelectrica. Sesizarea Curții de Conturi a fost înaintată spre DNA

Nov 5, 2023

Sesizarea Curţii de Conturi, după ce a avut loc controlul la Hidroelectrica, a fost înaintată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Sesizarea Curții de Conturi privind Hidroelectrica a fost înaintată spre DNA

Hidroelectrica. Sesizarea Curţii de Conturi, după ce a avut loc controlul la Hidroelectrica, a fost înaintată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

„Vă comunicăm că în temeiul art. 289 alin (9) Cod de Procedură Penală, sesizarea a fost înaintată spre competentă soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Structura Centrală”, se arată în răspunsul transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorui 1 pentru news.ro.
Potrivit sursei citate anterior, Curtea de Conturi a anunţat luni, 30 octombrie 2023, că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în urma unui control realizat în 2022 la Hidroelectrica. Reprezentanţii Curţii de Conturi au considerat, atunci, că există fapte care au avut drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii. Hidroelectrica a precizat, însă, că, încă din timpul auditului Curţii de Conturi, acolo unde au exitat suspiciuni. A sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare, atât pe parte penală, cât şi pe partea civilă.

„Departamentul de specialitate din cadrul instituţiei a efectuat, în perioada 28.02 – 07.07.2022, misiunea de audit de conformitate cu tema ”Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniuui public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 – 2022 , la Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale (SPEEH) Hidroelectrica SA, fiind încheiat raportul de control înrergistrat la data de 7 iulie 2022.

Întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârşite cu încălcarea legii penale, având drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii, în temeiul art.33 alin (4) din Legea nr. 94/1992 (privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi – n.r.) coroborat cu punctul 241 litera a) din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l nr. 547/ 24.07.2014 (în vigoare la momentul realizării misiunii) şi în baza Hotărârii plenului Curţii de Conturi nr, 580/5.10.2023, instituţia noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti”, se arată în răspunsul transmis de Curtea de Conturi, fără a oferi alte detalii.

„În situaţiile în care în rapoartele de audit se constată existenţa unor fapte pentru care există indicii c ăau fost săvârşite cu încălcarea legii penale, conducătorul departamentului sesizează organele în drept pentru asigurarea valorificării constatării şi informează entitatea auditată”, prevede alineatul invocat.

Momentan, raportul nu poate fi făcut public pentru că se află la dosarul cauzei.

Răspunsul Hidroelectrica

Pe data de 30 octombrie 2023, Hidroelectricaa transmis precizări ca urmare a derulării misiunii de audit având ca temă „Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 – 2022.

„Prin decizia nr. 6 din 12.08.2022, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, Curtea de Conturi a dispus 13 măsuri corective referitoare la perioada auditată. În conformitate cu procedurile interne ale Curţii de Conturi, Hidroelectrica a depus contestaţii, o parte dintre acestea fiind admise de către instituţia în cauză”, scrie într-un comunicat de presă emis de Hidroelectrica.

Conform sursei citate anterior, pentru restul de măsuri rămase în vigoare, a informat Curtea de Conturi în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora.

„Facem precizarea că, încă din timpul auditului, acolo unde au exitat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curte, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare. atât pe parte penală, cât şi civilă. În situaţia în care Hidroelectrica va identifica şi alte cazuri de neconformităţi, societatea va lua intern măsurile care se impun sau, în funcţie de natura celor constatate, se va adresa autorităţilor competente, după caz”, se arată în acel comunicat de presă.

Concluzia Curții de Conturi

Curtea de Conturi a dispus în sarcina conducerii companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, recalcularea bonusurilor cuvenite în perioada 2019-2021 membrilor Directoratului şi Consiliului de Supraveghere ale societăţii, susţinând că stabilirea şi aprobarea indicatorilor-cheie de performanţă (ICP) în baza cărora se determină aceste bonusuri, adică componenta variabilă a remuneraţiei top-managerilor şi administratorilor, s-ar fi făcut ″în alte condiţii” decât cele stabilite prin OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice”, se arată într-o decizie a Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi a hotărât 13 măsuri corective în sarcina societăţii, după misiunea de audit derulată la Hidroelectrica în perioada februarie – iulie 2022. Hidroelectrica, însă, a contrazis concluziile respective. Conform companiei respective, a calculat corect şi legal atât indicatorii de performanţă, cât şi bonusurile stabilite pe baza gradului de îndeplinire.

sursa:capital.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *