• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

LIVE TEXT Război în Ucraina, 5 noiembrie – Sevastopolul nu va mai fi o bază militară sigură pentru ruși (marina ucraineană)

Nov 5, 2023

Atacuri cu victime printre civili au avut loc în Zaporojieși Herson, în timp ce la Avdiivka, în Donețk, rușii continuă să preseze, fără rezultate notabile. Ministerul britanic al Apărării estimează că în nici o lună, pe frontul de la Avdiivka rușii au pierdut mii de soldați și în jur de 200 de vehicule blindate, fiind încă o dovadă că liderii de la Moscova nu au nicio problemă să sacrifice un număr uriaș de vieți pentru câștiguri teritoriale minore.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de duminică, 5 noiembrie, 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 5 noiembrie, ora 19:50: Volodimir Zelenski afirmă că ‘nu este pregătit’ pentru discuţii cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu duminică pentru un post american, că ‘nu este pregătit’ pentru discuţii cu Rusia, cât timp aceasta nu îşi retrage trupele din Ucraina, transmite AFP, conform Agerpres.

Statele Unite ‘ştiu că nu sunt pregătit să vorbesc cu teroriştii, pentru că cuvântul lor nu valorează nimic’, a spus Zelenski duminică la postul NBC.

El a comentat informaţiile potrivit cărora responsabili americani şi europeni au discutat cu guvernul său despre negocieri pentru a se pune capăt războiului cu Rusia.

Declaraţiile sale survin şi după ce un comandant ucrainean de rang înalt a afirmat în această săptămână că cele două armate sunt prinse în capcana unui război de uzură şi de poziţii.

‘Deocamdată, nu am nicio relaţie cu Rusia, şi ei cunosc poziţia mea’, a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând că ‘ei trebuie să plece de pe teritoriul nostru şi doar după aceea lumea va putea pune în mişcare diplomaţia’.

Potrivit lui Zelenski, conflictul este într-o ‘situaţie dificilă’, dar nu într-un impas.

‘Pe linia de front, nu este un secret, nu avem apărare aeriană. Din acest motiv Rusia controlează cerul. Dacă ei controlează tot cerul, noi nu putem să avansăm rapid până când vom avea o apărare aeriană’, a mai spus el.

content-image

UPDATE 5 noiembrie, ora 18:20: Zelenski îl invită pe Donald Trump în Ucraina. Fostul președinte a criticat dur sprijinul SUA pentru Kiev

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Statelor Unite să ofere mai multe fonduri pentru a ajuta forțele sale să contracareze Rusia și l-a invitat pe fostul președinte american Donald Trump să zboare în Ucraina pentru a vedea cu ochii săi amploarea conflictului.

Zelenski a spus că soldații americani ar putea fi în cele din urmă atrași într-un conflict european mai mare cu Rusia dacă Washingtonul nu își intensifică sprijinul.

„Dacă Rusia ne va ucide pe toți, va ataca țările NATO și vă veți trimite fiii și fiicele”, a spus Zelenski, potrivit transcrierii unui interviu acordat emisiunii „Meet the Press” de la NBC, difuzată duminică, transmite Reuters.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 5 noiembrie, ora 17:00: Forțele Armate Ucrainene au anunțat intenţia de a lansa un atac masiv cu drone asupra Rusiei în iarnă

Ucraina intenționează să lanseze un atac masiv cu drone asupra teritoriului Rusiei în această iarnă, a declarat generalul de brigadă al Forțelor Armate ale Ucrainei, , într-un interviu acordat publicaţiei “The Independent”.

“Intenționăm ‘…’ să folosim drone pentru a aplica o lovitură zdrobitoare rușilor, atunci când luptele vor fi mult mai statice” – a declarat Baranov, citat de publicație.

Serhii Baranov susține că noile atacuri aeriene vor fi lansate asupra Crimeii și a regiunilor de graniță ale Rusiei.

content-image

UPDATE 5 noiembrie, ora 12.36 Armata rusă intensifică atacurile cu bombe aeriene ghidate (Natalia Humeniuk)

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional “Sud” din Ucraina, Natalia Humeniuk, a declarat că armata invadatoare rusă a crescut numărul de lovituri cu bombe aeriene ghidate. Potrivit acesteia, doar în direcția sudică, ruşii utilizează zilnic 40 sau chiar mai multe bombe aeriene ghidate.

UPDATE 5 noiembrie, ora 12.10 Zeci de localităţi din regiunea Zaporijjia, bombardate de armata rusă

Departamentul de Comunicare Strategică al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, pe 3 noiembrie, în direcția Zaporijjia, armata rusă a lovit 26 de localităţi din raioanele Zaporijjia, Polohiv și Vasilivka. În timpul acestor atacuri, a fost bombardată o zonă în care se afla personal militar al Brigăzii 128 de asalt montan. Atacul a fost efectuat cu o rachetă Iskander-M. Mai mulţi militari ucraineni au fost ucişi, iar câţiva localnici, de asemenea, au fost răniți.

UPDATE 5 noiembrie, ora 11.45 Sevastopolul nu va mai fi o bază militară sigură pentru ruși (marina ucraineană)

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale ale Ucrainei, Dmitro Pletenciuk, a declarat că, în urma unei lovituri reușite a armatei ucrainene asupra unei unei nave rusești din oraşul Kerci (Crimeea), invadatorii ruși au fost nevoiți să ia o “pauză operațională”. După cum a menționat Pletenciuk, în momentul de faţă, situația din Marea Neagră este stabilă, informează Rador Radio România.

“Probabil că inamicul nu înțelege ce să facă în continuare, după atacul soldaților noștri, astfel că recurge la o ‘pauză operațională’, pentru a-și schimba cumva tactica. Prima schimbare pe care au făcut-o a fost dispersarea personalului. Poate că acum vor decide cum să folosească alte baze, având în vedere că Sevastopolul nu va mai fi niciodată o bază sigură pentru ruși” – a explicat Pletenciuk.

Amintim că, pe 4 noiembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat lovituri reuşite asupra infrastructurii maritime și portuare a şantierului naval “Zaliv” din Kerci. Informația a fost confirmată de StratCom, centrul de comunicații strategice al armatei ucrainene. Canalul de Telegram “Vânt crimeean”, de asemenea, a raportat deteriorarea unei nave ruseşti de rachete “Askold”, iar comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, le-a mulțumit piloților pentru loviturile reușite. Potrivit lui Oleşciuk, pe teritoriul şantierului naval din Kerci, se afla una dintre cele mai moderne nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră, o navă transportoare de rachete de croazieră Kalibr. Duminică dimineaţă, Oleşciuk a confirmat că nava respectivă a fost distrusă în atacul ucrainean de sâmbătă.

content-image

UPDATE 5 noiembrie, ora 09.49 Aproape 1.000 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei informează, în raportul de duminică dimineaţă, că armata rusă a pierdut încă 990 de militari. Astfel, de la începutul invaziei la scară largă, armata ucraineană a lichidat 305.090 de invadatori ruşi, scrie Rador Radio România.

De asemenea, de la începutul războiului, trupele ucrainene au doborât 322 de avioane și 324 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 5.284 (+8) de tancuri ale armatei ruse, 9.953 (+14) de vehicule blindate, 7.375 (+12) de sisteme de artilerie, 570 (+2) de sisteme de apărare aeriană, 867 (+6) de lansatoare multiple de rachete, 9.730 (+14) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 20 de nave/ambarcaţiuni, 5.534 de drone, 1.554 (+3) de rachete de croazieră și tehnică specială (1.047).

content-image

UPDATE 5 noiembrie, ora 09.30 Forțelor Aeriene ale Ucrainei confirmă că una dintre cele mai moderne nave de război ruseşti a fost distrusă într-un atac în Crimeea

Comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Mikola Oleşciuk, a confirmat că una dintre cele mai moderne nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră, purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, a fost distrusă într-un atac lansat în peninsula Crimeea, aflată sub ocupaţie rusă, scrie Rador Radio România.

“Confirm” – este mesajul scurt pe care Oleşciuk l-a postat, sâmbătă, pe contul său de Telegram, după ce, anterior, au apărut informaţii potrivit cărora forţele armate ucrainene au efectuat cu succes lovituri asupra infrastructurilor maritime şi portuare de pe şantierul naval Zaliv, în oraşul temporar ocupat Kerci. Anterior, Oleşciuk a raportat că piloții ucraineni au fost cei care au efectuat lovituri aeriene asupra șantierului naval Zaliv.

În urma declaraţiilor de sâmbătă seară, însă, nu era clar dacă nava rusească a fost distrusă. Între timp, rețelele de socializare ruseşti au raportat că este vorba despre o navă de rachete Askold, care se pregătea să fie pe deplin operațională. Ministerul Apărării al Federației Ruse, de asemenea, a recunoscut că, “în urma unei lovituri cu rachete de croazieră inamice”, nava care se afla la uzină a fost “avariată”

UPDATE 5 noiembrie, ora 09.22 Armata Ucrainei confirmă un atac al ruşilor asupra unei brigăzi din Transcarpatia

Forțele Armate ale Ucrainei au confirmat un atac rusesc asupra personalului militar ucrainean din cadrul Brigăzii 128 de asalt montan, în care au fost ucişi mai mulţi soldaţi.

“Pe 3 noiembrie, în direcția Zaporijjia, inamicul a lansat atacuri asupra a 26 de așezări din raioanele Zaporijjia, Polohi și Vasilivka. A lovit în special personalul Brigăzii 128 de asalt montan, lansând o rachetă Iskander-M. Atacul s-a soldat cu decese în rândul personalului militar și cu răniţi în rândul localnicilor” – se arată într-un comunicat de presă al armatei ucrainene, scrie Rador Radio România.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat că va fi efectuată o anchetă referitoare la acest atac.

“Transmit condoleanţe familiilor soldaților căzuți din Brigada 128 de asalt montan din Transcarpatia. Vor fi clarificate toate împrejurările în care s-a întâmplat acest lucru. Solicit Inspectoratului Principal al Ministerului Apărării să efectueze o anchetă completă asupra acestei tragedii” – a afirmat ministrul apărării.

De asemenea, acesta a promis că va depune toate eforturile pentru a proteja populaţia și pentru a oferi răspunsuri oneste familiilor și apropiaţilor soldaților căzuți. Anterior, presa a raportat că Rusia a bombardat un loc în care se aflau militari ucraineni participanţi la o ceremonie, atacul sondându-se cu multe victime.

Potrivit unor surse, atacul a avut loc într-un sat din prima linie a frontului din regiunea Zaporijjia, unde militarii s-au adunat pentru o ceremonie dedicată Zilei Artileriei. Potrivit unor informaţii neconfirmate de autorităţi, în atacul respectiv ar fi murit aproape 20 de militari ucraineni şi alte 30 de persoane, majoritatea militari, ar fi fost rănite

content-image

UPDATE 5 noiembrie, ora 03.30 – Ucraina a parcurs un drum enorm în perspectiva aderării la UE. Declarațiile lui Zelenski după vizita Ursulei von der Leyen

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un discurs, că Ucraina a parcurs un drum enorm în perspectiva aderării la Uniunea Europeană, el menţionând că transformarea statului, necesară, continuă.

“Astăzi, a avut loc o vizită foarte importantă. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Chiar înainte de raportul Comisiei Europene privind respectarea de către noi a recomandărilor pentru deschiderea negocierilor de aderare. Ne aşteptăm la o astfel de decizie politică în cursul acestui an.

Continuarea aici

content-image

Sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *