• Tue. May 21st, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

(Video)Deputata PNL Cristina Traila este platita ca avocat de Holzindustrie Schweighofer, iar in Parlament, cu totul întâmplător se preocupă de modificarea Codului Silvic

Oct 20, 2023

Intr-un editorial publicat astazi in cotidianul Libertatea, cunoscutul activist de mediu Mihai Gotiu scrie ca deputata Cristina Traila (PNL) a avut, de cand a ajuns pentru prima oara parlamentara, in decembrie 2016, in fiecare an, venituri din activitatea de avocat de cateva ori mai mari decat cele provenite din indemnizatia de deputat. Ea lucreaza ca avocat si pentru societatea austriaca HS Timber Group, noua denumire a Holzindustrie Schweighofer.

Cristina Traila a participat la unul dintre evenimentele de lobby ale industriei lemnului din acest an, potrivit unei filmari facute publice chiar de catre organizatori – Asociatia Industriei Lemnului (AIL) Prolemn.

Mai mult, aceasta a si luat cuvantul in cadrul conferintei, in care a fost atacat sistemul de urmarire al materialului lemnos SUMAL 2.0 (adoptat doar in urma presiunilor civice) si s-a solicitat cresterea volumului de lemn taiat cu acte din padurile Romaniei (cu aproximativ o treime, in conditiile in care lobbyul industriei neaga amploarea taierilor ilegale).
Jurnalistul de investigatii Andrei Ciurcanu arata, pe blogul propriu, ca deputata Cristina Traila continua sa profeseze ca avocat, in paralel cu mandatul de parlamentar, iar printre clientii acesteia se numara si societatea austriaca HS Timber Group, noua denumire a Holzindustrie Schweighofer.

In acelasi timp, AIL Prolemn, condusa de Catalin Tobescu, este cunoscuta ca principala asociatie de lobby a industriei lemnului, printre membrii fondatori (si finantatori) ai acesteia numarandu-se si firme din grupul Schweighofer. Contactata de Andrei Ciurcanu, Cristina Traila a confirmat ca este platita de catre compania austriaca HS (Schweighofer), in cadrul unui contract de reprezentare juridica, si ca nu vede nicio problema in asta.

„Am un contract cu un tarif orar, sunt niste chestiuni care tin de confidentialitatea cabinetului meu. Nu vad unde este problema dumneavoastra. Sunt dezbateri inutile. Eu nu intru in niciun conflict de interese. Eu tocmai asta incerc sa fac, sa am o idee asupra intregului sistem astfel incat perceptia mea sa fie una echilibrata. Am un interes normal si firesc al unui cetatean in aceasta tara care vede ca se intampla lucruri in neregula”, a spus deputata PNL.

Conform declaratiilor de avere, publice pe site-ul Camerei Deputatilor, in fiecare din acesti ani, in parte, veniturile din avocatura au depasit indemnizatiile de parlamentar. In ultimii trei ani pentru care a depus declaratii, Cristina Traila a incasat, cumulat, aproximativ 3,575 milioane de lei (peste 700.000 de euro) din activitatea de avocat, adica de peste opt ori si jumatate mai mult decat din indemnizatia de parlamentar (care nici ea nu e mica) din aceeasi perioada – 416.000 de lei.

„Daca doamna Traila nu vede nicio problema din asta, eu vad. Si inca una mare”, afirma Gotiu.

„Printre altele, Cristina Traila este membru in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, adica una dintre comisiile care au avut si vor avea (alaturi de cea de Agricultura si Silvicultura, respectiv pentru Mediu) modificarile Codului Silvic la raport.

Inclusiv proiectul legii Noului Cod Silvic, pus in consultare publica la sfarsitul verii si care urmeaza sa intre, in curand, in dezbaterile din Parlament. Pentru cei mai putin familiarizati cu procedurile parlamentare: comisiile de raport asupra unui/unei proiect/propuneri de lege sunt cele care stabilesc forma finala a legilor, votul din plen fiind pe raport. Doar in cazuri exceptionale se intampla ca unele amendamente sa fie admise in timpul dezbaterilor din plen.

Sumarizand, Cristina Traila este platita de Schweighofer ca avocat, participa ca parlamentar la evenimente de lobby ale industriei lemnului si are un rol determinant in forma finala a legilor care se voteaza in Parlament si vizeaza direct afacerile si interesele lui Schweighofer (si ale intregii industrii a lemnului)”, scrie cunoscutul activist de mediu.
sursa: aktual.24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *