• Sat. Dec 2nd, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Liliecii ar putea deţine secretul evolutiv pentru învingerea cancerului? Ce spun oamenii de știință (studiu)

Sep 25, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Liliecii ar putea deţine secretul evolutiv pentru învingerea cancerului? Ce spun oamenii de știință (studiu)

Liliecii ar putea fi mai mult decât nişte creaturi ale nopţii; ei ar putea deţine cheia pentru descoperirea unor noi modalităţi de combatere a cancerului, potrivit unui nou studiu. Studiul se concentrează pe evoluţia rapidă a liliecilor, care ar putea fi responsabilă pentru abilităţile lor unice. Cercetătorii spun că genomurile liliecilor ar putea oferi în cele din urmă mai multe informaţii despre legăturile dintre imunitate şi cancer, conform news.ro.

Liliecii sunt deosebiţi în rândul mamiferelor, nu numai prin capacitatea lor de a zbura, ci şi prin faptul că au o viaţă lungă, o rată scăzută de cancer şi un sistem imunitar robust.
Trăsăturile lor biologice unice se extind chiar şi la rolul lor suspectat în apariţia SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19.

Ce spun oamenii de știință

Oamenii de ştiinţă spun că liliecii sunt interesanţi de studiat deoarece ar putea avea implicaţii pentru sănătatea umană.

Potrivit cercetării, înţelegerea răspunsului imunitar înnăscut neobişnuit al liliecilor – prima lor linie de apărare împotriva agenţilor patogeni – ar putea oferi informaţii valoroase pentru prevenirea transmiterii bolilor de la animale la oameni.

Pentru studiu, echipa a secvenţiat genomurile a două specii de lilieci, liliacul jamaican de fructe şi liliacul mesoamerican cu mustaţă, folosind tehnologia avansată de la Oxford Nanopore Technologies şi mostre de lilieci colectate de Muzeul American de Istorie Naturală din Belize.

Ei au comparat apoi genomurile liliecilor cu cele ale altor mamifere, iar ceea ce au găsit i-a intrigat.

Liliecii posedă adaptări genetice în proteine care sunt legate de repararea ADN-ului şi de suprimarea cancerului.

Ei au identificat adaptări în şase proteine legate de repararea ADN-ului şi 46 de proteine legate de cancer.

„Generând aceste noi genomuri de lilieci şi comparându-le cu cele ale altor mamifere, continuăm să descoperim noi adaptări extraordinare în gene antivirale şi anticancerigene”, a declarat autorul principal, dr. Armin Scheben, de la laboratorul Cold Spring Harbor, din New York, într-un comunicat.

În mod particular, studiul a constatat, de asemenea, că liliecii au un număr mai mult decât dublu de gene modificate legate de cancer în comparaţie cu alte mamifere, ceea ce reprezintă o dovadă în plus că aceştia au abilităţi unice de a suprima cancerul.

Deşi cercetările asupra liliecilor ar putea părea îndepărtate de sănătatea umană, dr. Scheben explică faptul că „aceste studii sunt primul pas spre transpunerea cercetărilor privind biologia unică a liliecilor în perspective relevante pentru înţelegerea şi tratarea îmbătrânirii şi a unor boli precum cancerul, la oameni”.

Aceste descoperiri deschid noi căi pentru studierea cauzelor cancerului şi a legăturilor dintre cancer şi imunitate, oferind speranţa că astfel de cunoştinţe obţinute de la lilieci ar putea duce într-o zi la noi tratamente pentru bolile umane.

Studiul a apărut pe 20 septembrie, în revista Genome Biology and Evolution.
sursa:stiripesurse

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *