• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Șef ANM explică cum au apărut norii Shelf Cloud în România: cum se formează spectaculosul fenomen/ Galerie Foto

Sep 5, 2023

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat că apariția norilor de tip Shelf Cloud (norii cumulonimbus) reprezintă un semn clar de furtună. Ea a precizat că aceștia generează imagini foarte spectaculoase din cauza modului în care se formează, adică prin înlocuirea unui front de aer cald cu unul de aer rece.
“Sunt nori de furtună, nori cumulonimbus, care în traducere ar însemna nori de tip sertar, care se dezvoltă atunci când se face schimbul de masă de aer cald și rece, pentru că aerul cald în față are o mișcare ascendentă lentă, fiind înlocuit de aerul rece care se prăbușește în spatele benzii formate pe cer
Sigur că această bandă, așa cum spuneam, reprezintă practic zona de contact dintre mișcarea ascendentă a aerului cald și cea descendentă din spate a aerului rece. Sunt prevestitori de furtună și sunt asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată.
Într-adevăr, sunt spectaculoși, având în vedere modul de producere, practic geneza lor și modul cum aerul cald este înlocuit de aerul rece și practic prăbușirea care determină acea bandă formată pe cer”, a spus șefa ANM, la Antena 3 CNN.

 

 

Sursa:stiripesurse

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *