• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

LIVE TEXT Război în Ucraina, 5 septembrie – Alertă la Moscova: Drone doborâte în mai multe regiuni, zboruri întârziate, pagube în urma unor explozii

Sep 5, 2023

Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, insistă și prezintă dovezi fotografice care arată că drone ruse au lovit teritoriul românesc în timpul unui atac aerian asupra portului ucrainean Izmail în timpul nopții. El menționează că autoritățile române investighează incidentul și subliniază că există dovezi fotografice solide care arată prezența dronelor rusești de tip Shahed în zonă.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina în timpul zilei de marți, 5 septembrie 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 5 septembrie, ora 14.42: Rușii s-au dezlănțuit în Ucraina: se trage din toate direcțiile

Clădiri rezidenţiale şi alte infrastructuri civile au fost lovite luni de o serie de lovituri ruseşti, potrivit Statului Major General al Ucrainei, relatează CNN. Rusia a lansat cinci rachete şi 68 de lovituri aeriene, trase de 42 de ori de la sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra poziţiilor trupelor ucrainene şi a altor zone populate, a precizat acesta pe Telegram, informează News.ro.

UPDATE 5 septembrie, ora 11.13: Primul tanc britanic Challenger 2 a fost distrus pe frontul din Ucraina

În regiunea Zaporpjie, pe direcția Orehovskoe a fost distrus un tanc britanic Challenger 2, a comunicat, pe Telegram, liderul mișcării “Noi suntem împreună cu Rusia”, Vladimir Rogov. Acesta este primul tanc britanic de acest model distrus în zona operațiunii militare speciale. Anterior s-a comunicat în multe rânduri că au fost distruse tancuri germane Leopard, dar despre Challenger 2 nu s-a comunicat niciodată. După cum a comunicat Rogov, “mașina de război a naziștilor a fost incendiată în bătăliile din apropiere de Rabotino, pe direcția Orehovskoe a frontului din Zaporojie”. Potrivit lui Rogov, acest tip de tancuri este în dotarea Brigăzii 82 a Forțelor Militare Ucrainene care, potrivit planului autorităților de la Kiev, trebuie să ajungă până în Crimeea, dar de fapt suferă înfrângere încă în prima linie a apărării rusești din regiunea Zaporojie.

content-image

UPDATE 5 septembrie, ora 10.15: Deasupra Crimeei a fost doborâtă o dronă ucraineană (Ministerul rus al Apărării)

O dronă ucraineană de tip avion a fost distrusă de forțele de apărare antiaeriană deasupra Crimeei, a comunicat astăzi Ministerul Apărării al Federației Ruse. “În dimineața zilei de 5 septembrie, a fost zădărnicită încercarea regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu o dronă de tip avion asupra obiectelor de pe teritoriul Federației Ruse. Drona a fost distrusă deasupra teritoriului Republicii Crimeea de mijloacele de apărare antiaeriană de serviciu”, a spus ministerul.

UPDATE 5 septembrie, ora 9.12: Alertă la Moscova – Drone doborâte în mai multe regiuni, zboruri întârziate, pagube în urma unor explozii

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat operarea echipamentelor de apărare aeriană în regiunea Kaluga și presupusa doborâre a unei drone în timpul noapte. În plus, dronele ar fi zburat spre Moscova și au fost, de asemenea, distruse în regiunile Moscova și Tver, evenimente în urma cărora există și pagube, notează RBC-Ucraina citând informații furnizate de Ministerul Apărării al Federației Ruse și de primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Detalii aici

content-image

UPDATE 5 septembrie, ora 7.50: Cubanezi pe frontul din Ucraina – Guvernul rus nu a comentat acuzațiile

Cuba a descoperit o rețea de trafic de persoane care a constrâns cetățeni cubanezi să lupte pentru Rusia în războiul din Ucraina, a anunțat luni ministerul cubanez de externe, adăugând că autoritățile cubaneze lucrează pentru a “neutraliza și dezmembra” rețeaua.

Detalii aici

content-image

UPDATE 5 septembrie, ora 05.05 – Zelenski, mesaj de pe linia frontului: anunță noi înaintări ale contraofensivei în sud și est – VIDEO

Preşedintele Volodimir Zelenski a fost luni pe linia frontului, în Doneţk, în est, şi în regiunea Zaporojie, în sud, iar în discursul video nocturn adresat compatrioţilor, înregistrat în tren, a vorbit despre aceste vizite şi a spus că a vrut să audă personal de ce au nevoie soldaţii care luptă, scrie news.ro.

„Astăzi sunt alături de soldaţii noştri toată ziua”, le spune compatrioţilor, din tren, Volodimir Zelenski, enumerând o serie de brigăzi cu care s-a întâlnit. Fiecare dintre ele este puternică. Sunt mândru de toate acestea. Şi vă mulţumesc pentru sinceritatea voastră, băieţi!”, transmite Zelenski.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 5 septembrie, ora 03.35 – Erdogan nu a putut face nimic: Putin nu va reînnoi acordul de transport al cerealelor ucrainene decât cu o singură condiție

Turcia a eşuat, se pare, în încercarea sa de a negocia cu Rusia un nou acord privind transportul cerealelor prin Marea Neagră, informează Rador.

Preşdintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avut o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, sperând să obţină o nouă versiune a acordului anterior, mediat de ONU şi Turcia, care garanta trecera în siguranţă prin Marea Neagră a navelor cu cereale din Ucraina.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 5 septembrie, ora 02.10 – Vladimir Putin reia teza conform căreia contraofensiva ucraineană este un eşec

Contraofensiva lansată la începutul lui iunie de armata ucraineană pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia este “un eşec”, a afirmat din nou, luni, Vladimir Putin, informează AFP.

“Nu face decât să bată pasul pe loc, este un eşec. În orice caz, exact aşa arată lucrurile astăzi”, a declarat preşedintele rus în timpul unei conferinţe de presă la Soci, în sudul Rusiei, alături de omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. “Vom vedea ce se va întâmpla mai târziu, însă eu sper că aceasta va rămâne aşa”, a mai spus Putin.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 5 septembrie, ora 01.30 – Politica externă a Budapestei va rămâne ‘ungurească şi suverană’

Politica externă a Ungariei “va rămâne ungurească şi suverană”, a declarat şeful diplomaţiei ungare Peter Szijjarto luni, în faţa ambasadorilor ţării sale, adăugând că executivul de la Budapesta “nu va ceda niciunei presiuni internaţionale” şi va continua să se concentreze pe interesele naţionale, informează MTI, conform Agerpres.

Luând cuvântul în cadrul conferinţei anuale a diplomaţilor ungari, Szijjarto a spus că obiectivul principal al guvernului este de a asigura securitatea şi dezvoltarea Ungariei, în pofida “celor mai grave provocări economice şi de securitate de până acum la adresa Europei”.

Continuarea aici

content-imageSursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *