• Thu. Jun 20th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Afacerea fostului ambasador SUA și a fostului șef Raiffesisen Bank a intrat în insolvență – Firma celor doi construia un mini-oraș în Cluj

Sep 4, 2023

Mark Gitenstein și Steven van Groningen, doi dintre străinii care au influențat politica românească în ultimii ani, au dat chix într-o afacere imobiliară.

SC Soimeni Parc este o societate înființată în 2014 prin intermediul căreia Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, olandezul Steven van Groningen, CEO Raiffesisen Bank și Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley, au început, în urmă cu câțiva ani, să construiască un mini-orășel la 30 de km de Cluj-Napoca în localitatea Băbuțiu, comuna Vultureni, notează Gazeta de Cluj.
În data de 24 august 2023, SC Șoimeni Parc SA a formulat o cerere de intrare în insolvență. După o zi, caz atipic pentru instanțele clujene extrem de aglomerate, Tribunalul Comercial a acceptat cererea și a dispus începerea procedurii.
Admite cererea debitoarei ŞOIMENI PARC S.A. de deschidere a procedurii insolvenţei. Dispune deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei ŞOIMENI PARC S.A. În conformitate cu dispoziţiile art.45 alin.1 lit. d) din Legea nr.85/2014, desemnează în calitate de administrator judiciar provizoriu pe DDG INSOLVENCY IPURL, care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.58 din Legea nr. 85/2014, instrumentând prezenta procedură de insolvenţă până la eventuala sa confirmare sau schimbare, în condiţiile Legii nr. 85/2014. Stabileşte în favoarea administratorului judiciar provizoriu un onorariu provizoriu lunar de 1.500 lei + eventual TVA, plus un onorariu de succes de 5% + eventual TVA din sumele distribuite creditorilor, plafonat la suma de 7000 lei + eventual TVA în ipoteza prevăzută de art. 118 alin.1 lit. a) din Statutul privind organizarea şi exercitarea profesiei de practician în insolvenţă. Dispune desemnarea administratorului special în vederea reprezentării intereselor asociaţilor. Ia act de intenţia debitoarei de a depune un plan de reorganizare.(…) Dă dispoziţie tuturor băncilor la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără ordinul judecătorului sindic sau al administratorului judiciar sub sancţiunea prevăzută de art.86 alin.2 din Legea nr.85/2014, obligaţia de notificare revenind administratorului judiciar provizoriu (…)”, arată o parte din soluția pe scurt a Tribunalului Comercial Cluj.

Pentru anul trecut, firma a raportat venituri de 9,8 milioane lei, cheltuieli de 31,2 milioane lei, pierderi de 21,4 milioane lei, datorii de 55 milioane lei şi capitaluri proprii negative de -23.089.961 lei. Potrivit sursei citate, proiectul va continua prin altă firmă.

Cine sunt afaceriștii din spatele proiectului

Această societate a încercat să dezvolte proiectul imobiliar Colina, un mini-orășel care ar fi trebuit să se construiască pe o suprafață de 140 de hectare. Dezvoltarea viza un număr de 2.500-3.000 de locuitori, o școală, o clinică medicală, fermă organică, parcuri, zone comerciale, centru de afaceri, etc.

Inițial, printre cei mai cunoscuți oameni din spatele acestui mega-proiect se aflau Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, olandezul Steven van Groningen, CEO Raiffesisen Bank și Don Lothrop, fost partener în mai multe fonduri care finanțează start-up-uri în Sillicon Valley și totodată fondator al ONG-ului Romania One și al publicației românești PressOne.

Înainte de a depune cererea de insolvență, administrarea SC Șoimeni Parc SA era asigurată de cetățenii americani Tucker Jeffrey Chris, Tamminga Philip John și Lothrop Donald James. Asociați erau compania americană EUROVILLAGE LLC (98%) și Van Groningen Steven Cornelis (2%).

Potrivit documentelor oficiale, oamenii din spatele Eurovillage LLC sunt Donald Lothrop, Steven Schelhammer, Pamela Clark, Thomas Bates, Phil Tamminga și Mark Gitenstein, fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în decembrie 2012, nominalizat de Barack Obama.Mark Gitenstein este încă un personaj extrem de influent în România, prin poziția pe care o ocupă în conducerea Fondului Proprietatea, acționar și administrator al celor mai importante companii energetice românești.
sursa:stiripesurse

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *