• Tue. May 21st, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Minele smulse din rădăcini și împrăștiate de apele care se revarsă în aval de la barajul Kahovka, care s-a rupt, în zone întinse din sudul Ucrainei, pot reprezenta un pericol grav pentru civili în următoarele decenii, avertizează Crucea Roșie, conform Mediafax. “În trecut știam unde sunt pericolele. Acum nu mai știm. Tot ce știm este că sunt undeva în aval”, a declarat Erik Tollefsen, șeful Unității de Contaminare a Armelor din cadrul Comitetului Internațional al Crucii Roșii. “Privim cu groază știrile care ies la iveală”, a declarat Tollefsen, potrivit Reuters, adăugând că minele din Al Doilea Război Mondial găsite sub apă în Danemarca în 2015 erau încă active. Pe lângă minele antipersonal, ambele părți au folosit cantități mari de proiectile de artilerie și mine antitanc. Numărul exact de mine din Ucraina nu este clar, a spus Tollefsen. “Știm doar că numărul este masiv”, a spus Tollefsen. Tollefsen a spus că problema cu minele nu este neapărat numărul acestora, ci locul unde au fost amplasate – în special într-o țară puternic agricolă precum Ucraina. sursa:stiripesurse

Jun 8, 2023

Musonul indian a ajuns în Kerala după cea mai lungă întârziere din ultimii şapte ani.

Ploile musonice au ajuns în cele din urmă joi în regiunile costiere ale statului Kerala din sudul Indiei, spre bucuria fermierilor locali, după o întârziere de peste o săptămână, cea mai mare înregistrată în ultimii şapte ani, informează Reuters.

Musonul, forţa vitală a economiei Indiei, estimată la 3 trilioane de dolari, furnizează aproape 70% din precipitaţiile de care India are nevoie în fiecare an pentru a-şi iriga fermele şi pentru a-şi reumple rezervoarele de apă şi pânzele freatice. Totodată, ploile musonice atenuează condiţiile meteorologice severe cauzate de episoadele de vreme caniculară, conform Agerpres.

În absenţa unor sisteme de irigaţii, aproape jumătate dintre fermele din India depind de aceste ploi anuale care cad în intervalul iunie-septembrie, iar sosirea lor întârziată ar putea duce la amânarea însămânţărilor de orez, bumbac, porumb, soia şi trestie-de-zahăr.

“Musonul din sud-vest s-a instalat deasupra statului Kerala astăzi, 8 iunie 2023, mai târziu decât data obişnuită a sosirii sale, 1 iunie”, a anunţat Departamentul indian de meteorologie (IMD) într-un comunicat.

În acest an, IMD a prognozat că ploile musonice urmau să ajungă pe coastele statului Kerala pe 4 iunie, însă formarea unei severe furtuni ciclonice, Biparjoy, în Marea Arabiei a întârziat sosirea lor pe subcontinentul indian.

IMD a confirmat sosirea musonului după ce a măsurat cantităţile de precipitaţii în staţiile sale meteorologice din statul sudic indian Kerala, precum şi vitezele vânturilor locale.

Condiţiile sunt favorabile pentru ca musonul să avanseze spre zonele centrale ale Mării Arabiei şi să se instaleze în regiuni ale statelor Kerala, Tamil Nadu şi Karnataka, a precizat IMD.

India a primit cu 57% mai puţine precipitaţii faţă de medie în prima săptămână din iunie 2023, au arătat datele publicate miercuri de IMD, reflectând sosirea întârziată a ploilor.

În zilele următoare, musonul va avansa în sudul ţării, însă zone din centrul şi vestul Indiei ar putea să primească precipitaţii slabe în următoarele două săptămâni, a dezvăluit un oficial de la IMD, care a preferat să-şi păstreze anonimatul, întrucât nu este autorizat să stea de vorbă cu reprezentanţii companiilor mass-media.

Departamentul indian de meteorologie a prognozat ploi sub valorile medii pentru luna iunie 2023, în contextul în care perioada de vârf a musonului urmează să fie atinsă ceva mai târziu.

Totuşi, pentru întreaga perioadă de patru luni a sezonului musonic, IMD prevede o cantitate medie de precipitaţii în acest an, în pofida unei posibile formări a fenomenului meteorologic El Nino.

În trecut, India a primit cantităţi de precipitaţii sub valorile medii în majoritatea anilor marcaţi de fenomenul El Nino, un fapt care a cauzat uneori secete severe ce au distrus recolte şi le-au forţat pe autorităţile indiene să limiteze exporturile pentru anumite tipuri de cereale.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *