Ministrul, care declarase anterior că Parlamentul European nu poate decide în această privinţă, a amintit că o delegaţie a Consiliului va sosi la Budapesta săptămâna viitoare pentru a-i consilia pe liderii ungari cu privire la modul în care să prezideze reuniunile.
Rezoluția europarlamentarilor
În rezoluţia sa, PE îndeamnă Consiliul să găsească o alternativă la preluarea preşedinţiei rotative de către Ungaria la 1 iulie anul viitor, deoarece guvernul său încalcă legislaţia UE.
Documentul, adoptat cu voturile tuturor grupurilor parlamentare, cu excepţia grupului Conservatorilor şi Reformiştilor şi a grupului de extremă dreapta Identitate şi Democraţie, ameninţă, de asemenea, că PE “va lua măsuri adecvate dacă nu se găseşte o soluţie”.
Deputaţii europeni se întreabă dacă Ungaria poate îndeplini în mod credibil această sarcină în 2024, având în vedere încălcările legislaţiei UE, şi exprimă îndoieli serioase cu privire la aplicarea principiului cooperării loiale.
Eurodeputaţii au subliniat, de asemenea, că premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, este cel mai bun aliat al Moscovei în UE.
Varșovia e de partea Budapestei
Votul Parlamentului European în favoarea unei rezoluţii care pune la îndoială capacitatea Ungariei de a deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene anul viitor contravine regulilor blocului comunitar, a declarat joi premierul polonez.
”Aceasta este o încălcare clară a regulilor europene în forma lor cea mai importantă, şi anume regulile tratatului”, a declarat Mateusz Morawiecki la o conferinţă în Republica Moldova.
”Distrugerea întregului mod de guvernare a UE în acest mod nu este doar un drum spre nicăieri, ci şi un drum spre abis”, a adăugat el, citat de agenţia Reuters.
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie care pune sub semnul întrebării capacitatea Ungariei premierului Viktor Orban de a prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru din 2024, din cauza deficienţelor în materie de stat de drept.
Rezoluţia nu este constrângătoare, iar perspectiva de a vedea Ungaria privată de preşedinţia Consiliului UE pare improbabilă, scrie AFP.