• Tue. May 30th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Unde se află singurul râu din România care curge de la sud spre nord

May 26, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

În orașul Iași din România se găsește singurul râu care curge de la sud la nord. Este vorba despre râul Nicolina, un râu de dimensiuni mici, care străbate municipiul Iași și izvorăște în comuna Bârnova.

Râul Nicolina, cu o lungime de 20 km, se varsă în râul Bahlui pe teritoriul orașului Iași. Acesta are originea în Codrii Iașilor, în apropiere de dealul Rotunda, la o altitudine de peste 350 de metri. Izvorăște sub platourile împădurite ale structurilor sudice din comuna Bârnova.

Râul Nicolina se întinde pe o distanță de 20 km și are o suprafață a bazinului hidrografic de 177 km pătrați. În cartierul Nicolina II, situat în municipiul Iași, debitul mediu multianual este de 0,477 metri cubi pe secundă, această valoare fiind înregistrată de stația hidrometrică Nicolina din acea zonă.

Râul Nicolina traversează municipiul Iași, pătrunzând în oraș prin partea de sud, în cartierul C.U.G. Apoi, acesta străbate cartierul Nicolina II și traversează cartierele Nicolina I, Galata și Mircea cel Bătrân. La final, râul Nicolina se varsă în râul Bahlui.

Atunci când analizăm sursele principale de poluare ale râului Nicolina, putem constata că fostele fabrici din Iași au avut un rol semnificativ în acest sens. Cu toate acestea, studiile au evidențiat faptul că și populația din zona riverană a municipiului Iași reprezintă o sursă importantă de poluare, prin depozitarea diverselor tipuri de deșeuri menajere în albia râului sau chiar prin descărcarea directă a apelor uzate menajer.

În prezent, albia râului prezintă un grad considerabil de poluare și este acoperită de o vegetație abundentă. Locuitorii din Iași se plâng frecvent de mirosul neplăcut provocat de această situație.

Deși râul Nicolina este considerat relativ mic, au existat ocazional în trecut, momente în care acesta a creat adevărate dificultăți pentru locuitorii din Iași. Un exemplu notabil este reprezentat de cea mai mare inundație cauzată de râul Nicolina, care a avut loc la data de 24 iulie 1980, când s-a înregistrat un debit maxim de 87 metri cubi pe secundă.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *