• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Toți inculpații din dosarul fostului poliţist Dan Hosu, decedat la începutul acestui an, au fost achitați

May 26, 2023

În cursul zilei de vineri, Curtea de Apel București a decis achitarea pe linie a fostului polițist Dan Hosu, soțul fostei șefe de la DIICOT, Georgiana Hosu. Dan Hosu a decedat la începutul acestui an, după ce tot timpul și-a clamat nevinovăția.

După ce la Tribunalul București, Dan Hosu a primit trei ani de închisoare, cu suspendare, la Curtea de Alel București, lucrurile s-au schimbat radical.

Judecătorii au decis în cursul zilei de vineri să îl achite pe Dan Hosu, acuzat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, dare de mită, acces ilegal la un sistem informatic și la vehicularea unor informații care nu sunt destinate publicității.

În acest caz, Curtea de Apel București a decis că fapta nu există, ori nu este prevăzută de legea penală. Într-un singur caz, unul dintre judecătorii din completul de apel a avut o altă viziune, în legătură cu infracțiunile de instigare la acces ilegal la un sistem informatic. Al treilea judecător care a intrat în dosar, potrivit regulilor stabilite de Codul de Procedură Penală a optat pentru achitarea fostului polițist.

Cazul Hosu a inflamat justiția

La începutul anului 2023, ministrul Justiției,  Cătălin Predoi a declarat că Hosu va fi achitat, dar la momentul respectiv nu exista decizia Curții de Apel București.

Predoiu a fost invitatul unei emisiuni de radio, unde a vorbit despre plecarea procuroarei Georgiana Hosu, de la DIICOT, ca urmare a condamnării de la fond, a soțului acesteia.

Ulterior, Predoiu a revenit cu un comunicat de presă în care a nuanțat ce a vrut să spună la emisiunea la care a participat.

”Îmi asum confuzia creată involuntar pe care o regret și prezint scuze publicului. Precizez că aparatul ministerului nu are nicio responsabilitate în vehicularea acestei informații eronate, culpa îmi aparține în întregime pentru că nu am verificat informația parvenită din surse neoficiale. Bineînțeles, doresc să reafirm principiul independenței justiției, pe care l-am respectat în toată activitatea mea”, a transmis ministrul.

Implicat în dosarul fraudării Carpatica Asigurări

Dan Hosu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, după ce s-a implicat în dosarul Carpatica Asigurări. În acest dosar, Angela Toncescu, achitată între timp, a fost acuzată că a urmărit să obțină sprijinul unor persoane din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară pentru a o numi în funcția de director la Carpatica Asigurări.

”În data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. – Direcția pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate. În baza acestor informații, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente. În data de 26 august 2016, pentru „ajutorul” acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit, cu titlu gratuit, inculpatului Cataramă Cătălin Marian un sejur într-o stațiune de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat”, se arată în comunicatul DNA.
sursa:EVZ.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *