• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Reacție incredibilă la CEC Bank după amenda primită de la ANPC: Nu înțelegem scopul acestui control!

May 26, 2023

CEC Bank respectă cu strictețe prevederile legale care stabilesc modalitatea de contractare și rambursare a unui credit bancar, dar nu întelege scopul acestui control, care pare făcut „pe repede înainte”, este reacția băncii la amenzile anunțate joi de ANPC.

„CEC Bank respectă cu strictețe prevederile legale care stabilesc modalitatea de contractare și rambursare a unui credit bancar, dar nu înțelege scopul acestui control, în condițiile în care clienților le sunt prezentate toate variantele de rambursare în momentul în care aceștia iau un credit. Iar acest lucru se putea verifica foarte ușor în orice unitate bancară. Acest control pare făcut pe repede înainte iar vinovatul se pare că era deja cunoscut înainte de finalizarea investigației”, au transmis vinerii reprezentanții băncii.

Aceștia susțin că nu înțelegce se urmărește prin această acțiune întreprinsă de ANPC, în condițiile în care banca oferă opțiunea de plată cu rate descrescatoare clienților.

„Aceștia au posibilitatea ca, după ce inițial au selectat opțiunea de rambursare în rate egale sau descrescătoare la începutul creditului, să opteze pentru modificarea tipului de rambursare a ratelor odată cu trecerea timpului. Suntem banca cu cea mai mare rețea de unități din România – peste 1.000, iar menținerea amprentei teritoriale ne-am asumat-o ca pe un rol social, în contextul în care România este în urma statelor dezvoltate în ceea ce privește incluziunea financiară. Faptul că intrăm în contact, zi de zi, cu zeci sau sute de mii de clienți din absolut toate regiunile țării, ne obligă să apelăm la toate mijloacele legale pentru a dovedi partenerilor noștri corectitudinea cu care aplicăm prevederile legale”, a mai transmis CEC Bank.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a continuat verificările a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, sancționând alte opt bănci pentru practici comerciale înșelătoare.

Potrivit unui comunicat transmis joi de ANPC, s-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.

Potrrivit ANPC, Cei 8 operatori economici sunt: EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Vista Bank.

Sursa: stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *