• Tue. Jun 6th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Greva din Educație continuă, ziua 4: Sindicatele vor anunța ce vor face / Fără măriri salariale și sporuri

May 25, 2023
0 0
Read Time:3 Minute, 23 Second

Greva din Educație continuă joi, pentru a patra zi consecutiv, după ce reprezentanții sindicatelor din educație și cei din Guvern nu au ajuns la niciun numitor comun. Sindicatele nu au avut mare succes ieri la negocierile de la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde premierul Nicolae Ciucă nu s-a dus, dar a trimis patru miniștri, în încercarea de a-i convinge pe profesori să se întoarcă la catedră. „E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială”, a spus Marian Neacșu, secretar general al Guvernului, la finalul negocierilor, dând asigurări că pe viitor, odată cu legea salarizării, vor fi găsite alte opțiuni pentru majorări salariale.

Liderii sindicatelor din educaţie au anunţat, miercuri seară, după negocierile cu reprezentanţii Guvernului, că greva generală va continua şi joi, când „va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta făcută. Liderul FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că, din mesajele primite până în prezent, oferta va fi respinsă, însă trebuie consultaţi toţi colegii.

”Noi deja am primit semnale de la colegi din ţară, informaţia circulă, mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine, până la orele 12.00 vom comunica Guvernului oficial care e poziţia noastră”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei ”Spiru Haret”, a afirmat că un răspuns va fi oferit joi

”Să lăsăm colegii să se pronunţe cu privire la oferta Guvernului care ajunge în această seară în fiecare unitate şcolară din România şi până mâine vor da un răspuns la această ofertă. Mâine va fi greva generală. Şi va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv”, a arătat el.

Anton Hadăr, lider al Federaţiei Naţionale Sindicale ”Alma Mater”, a afirmat că, în opinia sa, ”e un pas înainte faţă de situaţia de ieri”.

”Nu ştiu dacă este un pas suficient. Suntem pe muchie de cuţit. Încă nu se poate trage o concluzie astăzi. O parte ar vrea să continue protestul, altă parte…”, a declarat Hadăr.

Hadăr a fost întrerupt de Hăncescu, care l-a întrebat dacă vorbeşte de sistemul universitar şi a menţionat că mâine va continua greva.

”Am spus foarte clar, mesajele care vin până acuma sunt de respingere a acestei oferte, să fie foarte limpede, vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă consultarea”, a adăugat Hăncescu.

Greva din educație – Negocierile cu sindicatele s-au încheiat, oferta de vouchere propusă de Guvern: Nu poate fi vorba de niciun fel de creştere salarială

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seară, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că nu se poate vorbi de creşteri salariale şi nu pot fi acordate sporuri. ”Oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele două evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie.

”Nu poate fi vorba de niciun fel de creştere salarială”

”Nu poate fi vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt la maximul grilei, iar acest Guvern a făcut posibil acest lucru. Nu pot fi acordate sporuri”, a afirmat Marian Neacşu, miercuri seară, în cadrul unor declaraţii de presă susţinute alături de miniştrii Educaţiei, Ligia Deca, Finanţelor, Adrian Câciu, şi Muncii, Marius Budăi.

El a adăugat că în programul de guvernare care va fi prezentat prioritatea numărul 1 va fi educaţia, iar începând cu 15 iulie, prima categorie care va discuta noua grilă de salarizare va fi educaţia.

”Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele 2 evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, 500 de lei în iunie şi octombrie”, a arătat el.
sursa: stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *