• Thu. Jun 20th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Preşedintele Germaniei: ‘Locul României este în Spaţiul Schengen’

May 24, 2023

Germania este “de multă vreme de părere că locul României este în Spaţiul Schengen“, a declarat, miercuri, preşedintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul român, Klaus Iohannis, conform Agerpres.

Frank-Walter Steinmeier se află în vizită de stat în România, pe care a descris-o drept “o vizită la prieteni”.

În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la Schengen, el a transmis asigurări că Germania va susţine acest demers.

Preşedintele german a vorbit de argumentele folosite de reprezentanţii statului său pentru a-i convinge “pe cei care ezită” legat de acordarea statutului de membru al Spaţiului Schengen pentru România.

“Nu e nimic care să contravină eforturilor făcute de România. Cancelarul federal, ministrul de Externe, ministrul de Interne vor aduce aceste argumente faţă de Austria şi Olanda”, a adăugat el.

Opinia lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis aprecierea pentru susţinerea fermă a Germaniei în subiectul aderării României la Schengen.

“per că prin demersurile noastre de susţinere a efortului european comun de consolidare a securităţii interne şi a protecţiei frontierelor externe ale Uniunii Europene vom reuşi să finalizăm aderarea României la Schengen, pentru că locul nostru, fără nicio îndoială, este în Schengen”, a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a afirmat că în ceea ce priveşte problema Schengen, sprijinul acordat României a fost foarte mare, cu excepţia unei singure ţări.

“În afara unei singure ţări, toate celelalte au fost ‘pentru’ şi unele au fost ‘pentru’ chiar cu mare entuziasm, printre care se numără şi Germania”, a mai spus el.

El s-a declarat convins de faptul că sprijinul din partea Germaniei în această chestiune va continua.

“Ceea ce aşteptăm noi să se întâmple (…) sunt discuţiile politice care vor continua, se va încerca să-i convingem pe toţi cei care nu sunt încă convinşi că spaţiul Schengen va deveni mai puternic prin aderarea României şi nu mai slab şi am înţeles că e o tematică care îi preocupă pe foarte mulţi europeni, a migraţiei ilegale, şi, împreună cu Germania şi cu Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi cu alţi parteneri, încercăm să găsim soluţii. În cadrul tete-a-tete-ului nostru de astăzi am discutat o bună bucată de vreme despre migraţie şi există evoluţii pozitive, printre care se numără şi cadrul juridic, care a avansat destul de bine la Bruxelles în ultima vreme, printre care se numără şi proiecte care ne arată ce soluţii pot fi luate. Există un proiect-pilot la graniţa română-sârbă, pe care l-am elaborat împreună cu Comisia Europeană, care se derulează deja cu bune rezultate. A existat un summit special pe tema migraţiei. Cred că lucrurile se mişcă şi cred că există soluţii, rezultate pozitive, trebuie doar să mai recunoaştem statutul şi pe urmă vom continua”, a adăugat şeful statului.

Preşedintele Germaniei efectuează până vineri o vizită de stat în România.
sursa: stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *