• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină. Care sunt județele vizate

May 22, 2023

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis un cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină. Mai multe zone ale țării vor fi afectate de aceste fenomene extreme.

Administrația Națională de Meteorologie(ANM) a emis un cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină. Pe parcursul zilei de luni, până la ora 21:00, sunt prognozate descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului, vijeliiși grindină.

Județele afectate vor fi cele din vestul şi sud-vestul ţării.

„Interval de valabilitate: 22 mai, ora 12 – 22 mai, ora 21

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat în Oltenia, nord-vestul Munteniei, Banat, Crișana, precum și în Carpații Occidentali și Meridionali, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 55…65 km/h), vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

O nouă alertă cod portocaliu de ploi, grindină şi vijelii. Temperaturi negative de -4 grade. Unde se răcește brusc vremea
Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului, cu o probabilitate mai ridicată în vestul Dobrogei și în sud-estul Munteniei”, se arată în atenţionarea ANM.

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni

În săptămâna 22– 29 mai, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în nord-vestul țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile sudice, estice, sud-estice și la munte, dar și local deficitare în extremitatea de nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

În săptămâna 29 mai – 5 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile nordice și centrale. În rest vor fi valori normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-vestice și la munte, iar în rest se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă.

În săptămâna 05 – 12 iunie, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.
sursa:EVZ.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *