• Wed. May 31st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Centrala Nucleară Zaporojie a fost decuplată de la reţeaua electrică ucraineană

May 22, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 11 Second

Centrală nucleară Zaporojie – ocupată de ruşi, în sudul Ucrainei – a fost decuplată din nou de la reţeaua electrică ucraineană, anunţă luni ocupaţia rusă, un incident care ar putea fi periculos şi care a devenit frecvent odată cu bombardamente în războiul rus din Ucraina, relatează AFP, scrie news.ro.

”Nivelul radiaţiei în centrală (…) este în normă”, precizează administraţia rusă, care are legături cu grupul public rus Rosatom.

Compania de energie de stat din Ucraina, Energoatom, susține că incidentul a fost cauzat de un bombardament al Rusieiasupra unei linii externe de energie. Rușii anunță sec că s-a pierdut alimentarea cu electricitate din cauza întreruperii liniei de înaltă tensiune.

Este a şaptea oară când acest complex nuclear uriaş este decuplat de la reţeaua electrică, de când a fost ocupat de către ruşi, la 4 martie 2022. Precedenta întrerupere, care a avut loc la începutul lui martie, a fost cauzată de un val de atacuri ruseşti cu rachetă, potrivit operatorului public ucrainean Energoatom.

Centrala Nucleară Zaporojie – care producea înainte de război 20% din energia ucraineană – a continuat să funcţioneze în primele luni ale ofensivei ruse, în pofida unor perioade de bombardament, după care a fost oprită în septembrie.

Niciunul dintre reactoareke de tip VVER-1000 din perioada sovietică ale Centralei Nucleare Zaporojie nu generează electricitate, însă instalaţia rămâne conectată la sistemul energetic ucrainean şi consumă electricitate produsă de acesta pentru propriile nevoi, şi anume pentru a asigura răcirea reactoarelor.
sursa: stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *