• Fri. May 24th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Anchetatorii UE trimiși în Ungaria susțin că au găsit o sumedenie de probleme

May 20, 2023

Monika Hohlmeier a subliniat că “soarta a 28 de miliarde de euro, adică 10.000 de miliarde de forinți, depinde de îndeplinirea celor 27 de pași de reformă, a așa-numitelor super jaloane, convenite anterior de Viktor Orbán şi UE, precum şi de cele 17 corecţii aferente. Fondurile UE reprezintă o mare oportunitate pentru țară, dar, în același timp, există îndoieli dacă, într-adevăr, cetățenii și antreprenorii ungari sunt beneficiarii acestora.

Şeful delegaţiei, europarlamentar german din partea Partidului Popular European, a menţionat că au fost nemulţumiţi, printre altele, din cauză că Oficiul de Audit de Stat nu a putut furniza informații – în 29 de cazuri, care implică 1,48 miliarde de euro – despre soarta fondurilor europene contestate anterior. A provocat nemulţumirea delegaţiei şi faptul că în cazul achiziţiilor publice nu sunt respectate principiile economiei de piaţă, iar la distriburea banilor nu sunt implicate şi organizaţiile societăţii civile şi autoguvernările.

Monika Hohlmeier a mai menţionat că guvernul ungar a introdus o serie de măsuri menite să denatureze sau să restricţioneze concurența, cum ar fi impozitele individuale, a modificat legile fără consultare și i-a intimidat pe cei implicați. De asemenea, deciziile sunt luate în pripă, iar legea bugetului este modificată peste noapte. Pentru deblocarea fondurilor de coeziune şi din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență (RRF) o condiție fundamentală este ca toate regiunile și întreprinderile să aibă acces egal la fondurile UE într-un mod mai transparent și imparțial – fără părtinire politică; Fondurile UE trebuie să ajungă la cetățeni și la societate, a subliniat şeful delegaţiei, care a apreciat înființarea noii Autorități de Integritate și a calificat, de asemenea, drept pozitive schimbările care au avut loc la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, precum și consolidarea poziţiei Consiliului Judiciar.

Petri Sarvamaa, membru al delegaţiei, (Partidul Popular European, Finlanda), a precizat că de 11 ani desfăşoară astfel de misiuni de investigaţie şi investighează implementarea supravegherii democratice. Scopul este obţinerea respectării statului de drept şi a protecţiei bugetului UE.

Lara Wolters (S&D, Olanda) a afirmat că sunt îngrijorați de concetățenii lor europeni, de următoarea generație. Înghețarea fondurilor europene a fost necesară, deoarece Guvernul ungar nu a fost dispus să acţioneze în problema privind statul de drept.

Daniel Freund (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Germania) a declarat că nu doresc ca prietenii și familia lui Viktor Orbán să se îmbogățească prin fonduri europene şi se așteaptă să fie asigurată utilizarea corectă a fondurilor. Europarlamentarul Partidului Verzilor din Germania, care este cunoscut și ca un critic hotărât al Guvernului Orbán, a mai declarat, potrivit portalului economic Portfolio.hu: “De fiecare dată când vin aici, învăț mereu lucruri noi despre Ungaria. Aceasta a fost a opta mea vizită la Budapesta și încă am văzut lucruri care nu se pot întâmpla în alte țări ale UE”.

Daniel Freund a precizat că este important ca tinerii ungari să fie ajutaţi din fondurile UE, să fie ajutate cele mai vulnerabile pături sociale, precum și instalarea panourilor solare pe clădiri.

Membrii observatori ai delegației au fost Katalin Cseh (Renew, Ungaria) și Sándor Rónai (S&D, Ungaria), care nu au participat, însă, la conferința de presă.

La conferinţa de presă a fost pusă şi întrebarea despre cum ar comenta delegaţia supendarea de către compania ungară MOL a negocierilor cu partea ucraineană, după ce directorul general al societăţii care operează rețeaua de conducte ar fi spus că au primit permisiunea de la Bruxelles, de la Ursula von der Leyen, pentru a opri transportul pe conducta Prietenia dacă Ungaria nu respectă condițiile lor, și dacă ceea ce s-a întâmplat este considerat drept șantaj, precum și de ce ar fi în interesul comisiei să slăbească industria și economia unui stat membru printr-un astfel de demers. La această întrebare Monika Hohlmeier a răspuns: nu este datoria lor să vadă cine sunt prietenii și inamicii Ungariei, sarcina lor este să investigheze execuția corectă a bugetului UE. Din relatarea Agenţiei MTI a fost omisă declarația lui Hohlmeier, însă portalul Portofolio.hu a menţionat-o, cum că blocarea fondurilor UE care revin Ungariei nu are nicio legătură cu politica promovată de Guvernul Orbán în privinţa Ucrainei.

Referitor la Autoritatea de Integritate, Monika Hohlmeier a declarat că și organizațiile neguvernamentale (ONG-urile) sunt optimiste. Însă, în același timp, a menționat că delegația sa este îngrijorată din cauza faptului că, în opinia ei, anumite practici discriminatorii funcționează de mult timp în Ungaria. Unii spun că au fost intimidați de autoritățile statului și de legile care se schimbă prea repede. Delegația a dorit să se întâlnească cu președinții și cu toți membrii comisiilor de specialitate din Parlamentul de la Budapesta, dar până la urmă a reușit să discute doar cu președinții de comisie, a mai spus Monika Hohlmeier.

Răspunzând la o întrebare, Daniel Freund a declarat că scopul lor este ca ungurii să primească fondurile UE cât mai curând posibil. De îndată ce Ungaria îndeplinește condițiile necesare, fondurile vor ajunge, dar până atunci vor rămâne înghețate.

Răspunzând, de asemenea, la o întrebare, Petri Sarvamaa a spus că nu au venit în Ungaria să sprijine sau să se opună vreunui partid politic, menţionând că delegaţia cere ca statul de drept să fie restabilit în Ungaria din toate punctele de vedere.

Lara Wolters a afirmat, răspunzând, de asemenea, la o întrebare că ministrul ungar al Justiției, Judit Varga, nu s-a întâlnit cu delegaţia, care nu a primit mai multe informații despre motivul pentru care Judit Varga nu a vrut să se întâlnească cu membrii delegaţiei. Europarlamentarul olandez s-a referit şi la faptul că vizita delegaţiei a fost mai tensionată din cauză că a fost primită de o parte din mass-media într-o manieră ostilă, deși a venit în Ungaria în spiritul de deschidere și cooperare.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *