• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

5 belaruşi au murit pe frontul din Bahmut luptând pentru Ucraina (opoziție)

May 20, 2023

Cinci voluntari belaruşi au căzut în luptă de partea Ucrainei la Bahmut, a anunţat vineri Svetlana Tihanovskaia, lideră a opoziţiei din Belarus, printr-un mesaj pe Twitter preluat de AFP, scrie Agerpres.

“Cu inima frântă, am aflat despre moartea a cinci membri ai regimentului belarus Kastus Kalinovski care luptă la Bahmut. Regimentul a raportat că un comandant a fost ucis în timp ce ajuta la evacuarea unor răniţi. Patru sunt încă sub ruine după o lovitură de artilerie asupra imobilului în care se aflau şi nu pot fi recuperaţi deocamdată. Luptele continuă”, a scris Tihanovskaia.

Disidenta, care se opune din exil regimului de la Minsk condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, a salutat “adevăraţii eroi” care au făcut “sacrificiul suprem” pentru libertatea Ucrainei şi a Belarusului.

Regimentul Kastus Kalinovski poartă numele unui scriitor şi revoluţionar polono-belarus din secolul al 19-lea, figură emblematică a revoltei împotriva Rusiei ţariste. Unitatea militară a fost înfiinţată la începutul ofensivei declanşate de Rusia împotriva Ucrainei în februarie anul trecut. Sunt înrolaţi opozanţi faţă de autorităţile din Belarus, a căror ţară este aliată cu Rusia şi a permis utilizarea teritoriului său ca bază pentru invadarea Ucrainei.

Lukaşenko, care a ordonat reprimarea opoziţiei şi a manifestaţiilor din 2020, după ce a fost reales în urma unui scrutin controversat, acuză frecvent regimentul Kalinovski că intenţionează să participe la o insurecţie pentru răsturnarea puterii din Belarus.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *