Oficialii ucraineni susțin că regiunea ucraineană Harkova fost bombardată masiv, cu accent pe ținte civile. Ei afirmă că forțele rusești intensifică atacurile teroriste împotriva populației civile din regiune, folosind o varietate de arme, inclusiv artilerie cu țeavă și rachete, mortiere, aviație, drone, arme cu rachete și arme de calibru mic. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 18 mai 2023, pe măsură ce apar.
UPDATE 18 mai, ora 22.14: Artileria ucraineană a deschis focul asupra unui oraş din Rusia
Cel puţin două persoane au fost ucise de artileria ucraineană în oraşul rus Belgorod, lângă frontiera ucraineană, conform informaţiilor administraţiei regionale, relatează dpa, conform Agerpres.
O alta persoană a fost grav rănită în atacul asupra satului Nijnee Berezovo, în apropiere de graniţa cu Ucraina, a indicat agenţia de stat rusă TASS, citându-l pe guvernatorul Vyacheslav Gladkov.
UPDATE 18 mai, ora 20.12: Rusia dă o nouă lovitură uriașă: Iranul anunță că îi cedează exploatarea a zece zăcăminte de petrol și gaze
Iranul este dispus să cedeze Rusiei exploatarea şi dezvoltarea în comun a altor zece zăcăminte de petrol și gaze, a declarat ministrul iranian al petrolului, Javad Oudji, la o conferință de presă de la Teheran, după o întâlnire cu o delegație rusă, condusă de vicepremierul rus Aleksandr Novak.
Javad Oudji a mai adăugat că negocierile cu Gazprom pentru derularea unor proiecte comune în valoare totală de aproximativ 40 de miliarde de dolari sunt în desfășurare. Gazprom și Compania Națională de Petrol din Iran au semnat un acord estimat la 40 de miliarde de dolari, care implică dezvoltarea zăcămintelor Kish, North Pars și o serie de alte zăcăminte. În ultimii doi ani, companiile de petrol și gaze rusești și iraniene au semnat unele contracte, iar unele dintre zăcămintele noastre sunt deja dezvoltate de către partenerii ruși, a susţinut Oudji.
UPDATE 18 mai, ora 19.25: Putin și Șoigu sunt sfidați fără limite: Peste 1.000 de tineri ruși au fugit în Finlanda, ca să nu fie recrutați în Armată
Peste 1.000 de ruși au ajuns în Finlanda după ce a început războiul din Ucraina, încercând astfel să scape de recrutare și de trimiterea pe front. Situația a pus în încurcătură autoritățile care nu știu dacă refugiaților ruși li se poate acorda azil, potrivit Sky News, notează News.ro.
Finlanda a cerut ajutorul autorităților europene și așteaptă să afle poziția Uniunii Europene cu privire la soarta rușilor care au fugit de recrutare înainte de a lua vreo decizie privind acordarea de azil.
UPDATE 18 mai, 18.42: Zelenski afirmă că revenirea Crimeii în sistemul de stat al Ucrainei “se va întâmpla, cu siguranţă”
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a înființat, joi, un consiliu al reîntregirii, care ar urma să ofere consiliere cu privire la restabilirea controlului ucrainean asupra Crimeii. În cadrul unei reuniuni desfăşurate la Kiev, pentru a comemora deportarea în masă a tătarilor din peninsula Crimeea, în 1944, în perioada sovietică, Zelenski a spus că eliberarea peninsulei, capturată de Rusia în 2014, “se va întâmpla, cu siguranță”. Liderul ucrainean a adăugat că tot mai multe țări și-au dat seama că va fi imposibilă “restabilirea păcii în relațiile internaționale și aplicarea pe deplin a dreptului internațional” fără ca Crimeea să fie returnată Ucrainei, în primul rând.
“Ne continuăm efortul pentru a elibera Crimeea. Se va întâmpla cu siguranță – revenirea cu drepturi depline a acesteia în sistemul de stat al Ucrainei”, le-a spus Zelenski liderilor comunității tătare și înalților oficiali prezenţi la reuniune. “Ne pregătim să reintegram Crimeea. Am semnat decretul pentru consiliul consultativ al reintegrării și dezocupării Crimeei noastre și a orașului (portul din Crimeea) Sevastopol”.
Rusia nu dă semne că va renunţa la Crimeea, unde se află flota rusă de la Marea Neagră și a folosit peninsula ca platformă pentru a lansa rachete asupra unor obiective ucrainene. Kievul plănuiește să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor ruse și speră că va schimba dinamica războiului care a izbucnit după ce Moscova a invadat Ucraina, în februarie anul trecut. Oficialii ucraineni au spus în repetate rânduri că preluarea peninsulei de la Rusia este unul dintre obiectivele cheie ale Ucrainei.
Zelenski și alți oficiali au păstrat un minut de reculegere pentru a comemora victimele deportării din 1944 a aproximativ 200.000 de tătari din Crimeea în Siberia și Asia Centrală, la ordinele liderului sovietic Iosif Stalin. Zelenski a mai spus că Ucraina depune mari eforturi pentru a-i elibera pe tătarii din Crimeea care sunt reținuți în Rusia.
Moscova a negat acuzațiile privind încălcări ale drepturilor omului în Crimeea și susţine că referendumul organizat după ce forțele ruse au ocupat peninsula a arătat că locuitorii Crimeii îşi doresc cu adevărat să facă parte din Rusia. Referendumul nu a fost recunoscut de majoritatea țărilor.
UPDATE 18 mai, ora 17.13: SUA şi Japonia au convenit asupra continuării sancţiunilor împotriva Rusiei
Premierul nipon, Fumio Kishida, a convenit cu preşedintele american, Joe Biden, asupra continuării sancţiunilor împotriva Rusiei şi a consolidării sprijinului faţă de Ucraina, a declarat Kishida, în contextul în care cei doi lideri s-au întâlnit, joi, în oraşul nipon Hiroshima. Kishida a adăugat că cele două ţări au reafirmat importanţa colaborării în chestiuni comune în privinţa Chinei. (Reuters)
UPDATE 18 mai, ora 16.53: Aleksandr Lukașenko nu crede în contraofensiva ucraineană: ‘E cea mai mare dezinformare!’
Președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, este sceptic cu privire la viitoarea contraofensivă ucraineană. El suspectează că în acest context este vorba despre o dezinformare, informează agenţia de presă belarusă BelTA, potrivit Rador.
“Cea mai mare dezinformare este această contraofensivă. Din punctul meu de vedere, nu există o contraofensivă și nici nu poate să existe”, a declarat el, la o întâlnire cu membrii Consiliului Adunării Parlamentare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) de la Minsk.
UPDATE 18 mai, ora 16.32: Vladimir Putin atacă din nou Occidentul: În ciuda tuturor sancțiunilor, exporturile agricole s-au ridicat la 41,6 miliarde de dolari
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia își pune la dispoziție toate tipurile de hrană. Liderul de la Kremlin a lansat în acest fel un nou atac împotriva Occidentului.
Pentru cereale, potrivit liderului de la Kremlin, această cifră a fost de 185,4%. Vladimir Putin a subliniat că, în ciuda tuturor sancțiunilor, exporturile în agricultură s-au ridicat la 41,6 miliarde de dolari. De asemenea, Rusia va exporta 55-60 de milioane de tone de cereale.
UPDATE 18 mai, ora 16.21: Prigojin tună și fulgeră și acuză armata rusă: ‘Nu abandonaţi flancurile! Vă rog!’
Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, a acuzat joi armata rusă că s-a retras peste o jumătate de km la nord de oraşul ucrainean Bahmut, lăsând descoperite flancurile forţei paramilitare, transmite Reuters, informează Agerpres.
Agenţia nu a fost în măsură să verifice afirmaţia lui Prigojin şi nu a reuşit să obţină un comentariu din partea ministerului apărării de la Moscova.
UPDATE 18 mai, ora 16.12: Europa tremură: americanii ar putea reduce sprijinul militar pentru Ucraina (analiză Financial Times)
Aliații Ucrainei se tem că sprijinul militar se apropie de apogeu, iar înalții oficiali europeni sunt din ce în ce mai îngrijorați de fluxul de ajutor de anul viitor, pe măsură ce Statele Unite intră într-o campanie prezidențială, relatează Financial Times într-o analiză.
Context: Washingtonul a fost principala sursă de arme a Ucrainei, iar oficialii americani spun că fondurile aprobate în prealabil sunt suficiente pentru a susține Kievul încă aproximativ cinci luni, asigurând o contraofensivă importantă planificată pentru următoarele săptămâni.
UPDATE 18 mai, ora 15.40: Rusia anunță negocieri de pace pentru Ucraina: Le poartă însă cu o delegație din Africa
Kremlinul şi-a declarat joi disponibilitatea de a asculta cu “mare atenţie” orice propunere de reglementare în Ucraina, anunţând vizita la Moscova a unei delegaţii de ţări africane pentru a discuta despre o iniţiativă de pace.
UPDATE 18 mai, ora 15.31: Hackerii ruși s-au dezlănțuit: Au atacat direct serverele marilor site-uri de știri!
Mai multe site-uri poloneze de ştiri au fost afectate de atacuri de tip DDoS (distributed denial-of-service) despre care guvernul spune că ar putea fi acţiunea unor grupuri de hackeri ruşi, a declarat joi ministrul pentru digitalizare.
UPDATE 18 mai, ora 15.10: Ucrainenii îl caută pe Putin și în ‘gaură de șarpe’: ‘Buncărele nu îl vor putea ajuta să se ascundă!’
Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, susţine că Vladimir Putin nu va putea fi salvat de rețeaua sa de buncăre. Potrivit acestuia, o dată ce “procesele pe scară largă” vor începe pe teritoriul Federației Ruse, Putin nu se va putea ascunde.
UPDATE 18 mai, ora 15.00: Fostul comandant Wagner care a cerut azil în Norvegia vrea să se întoarcă în Rusia: ‘Dacă mă vor ucide, OK. Dacă nu o vor face, mulțumesc mult’
Un fost comandant al grupării ruse Wagner care a cerut azil în Norvegia după ce a trecut granița ruso-norvegiană în ianuarie a declarat că vrea să se întoarcă în Rusia, chiar dacă crede că acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru viața sa, scrie Reuters.
UPDATE 18 mai, ora 14.42: Peste 20 de localităţi ucrainene au rămas fără curent electric, după atacurile ruseşti de noaptea
Ministerul Energiei de la Kiev raportează că, în timpul bombardamentelor masive din noaptea de miercuri spre joi, ruşii au lovit infrastructura energetică, astfel că peste 20 de localități au rămas fără electricitate. Cu toate acestea, instituţia subliniază că, în general, sistemul energetic funcționează stabil şi nu sunt planificate restricții pentru consumatorii casnici.
UPDATE 18 mai, ora 12.13: Ucraina revendică atacul asupra căii ferate din Crimeea: Pe rutele respective sunt transportate şi alte lucruri
Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, susţine că tronsonul de cale ferată din Crimeea care a fost aruncat în aer joi dimineaţă era folosit de ocupanții ruși pentru a transporta arme necesare trupelor invadatoare în războiului declanşat împotriva Ucrainei, notează RBC, potrivit RADOR.
UPDATE 18 mai, ora 11.33: O rachetă Kalibr ar fi căzut în Crimeea
O rachetă de croazieră rusească de tip Kalibr ar fi căzut în Crimeea, peninsulă ucraineană ocupată temporar de ruşi – potrivit unor canale de Telegram. “Krîm. Realii” și “ASTRA” transmit că racheta ar fi fost găsită într-o pădure de lângă localitatea Vulkanivka, raionul Leninski. Cele două surse menţionează că proiectilul ar fi fost descoperit de către un cioban pe 17 mai, la ora 6:30. Experții care s-au deplasat la fața locului au ajuns la concluzia că racheta era de tip Kalibr şi aparținea Ministerului rus al Apărării. “Krîm. Realii” precizează că deocamdată, nu poate verifica informațiile respective.
UPDATE 18 mai, ora 11.10: Regiunea Zaporijjia: Un mort şi trei răniţi în urma bombardamentelor ruseşti
Armata rusă a bombardat 16 așezări din regiunea ucraineană Zaporojjia, autorităţile locale raportând 90 de bombardamente – potrivit unui raport publicat joi dimineaţă. Administraţia regională a precizat că în ultimele 24 de ore, armata rusă a folosit artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă și aviația. În timpul unor atacuri la Huliaipole și Stepnohirsk, trei persoane au fost rănite și o femeie a murit – potrivit lui Iuri Malaşko, şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia. De asemenea, au fost raportate distrugeri la 31 de obiecte din regiune, în special la locuințe și proprietăți ale civililor.
UPDATE 18 mai, ora 10.40: FOTO – Sabotaj din partea ucrainenilor? Cinci vagoane cu cereale au deraiat în Crimeea
Circulația trenurilor pe ruta Simferopol – Sevastopol a fost oprită temporar, a declarat Ministerul Transporturilor din Crimeea, totul după ce cinci vagoane încărcate cu cereale ai deraiat.
UPDATE 18 mai, ora 9.28: Schimbare de tactică în atacurile Rusiei împotriva Ucrainei
Capitala ucraineană, Kiev, a fost atacată de Rusia pentru a noua oară în această lună. Într-un cartier al capitalei, rămăşiţele unui obiect doborât de sistemele de apărare a provocat un incendiu, dar nu au fost declarate victime. O persoană a fost ucisă la Odesa. Oficialii ucraineni au declarat că bombardierele ruseşti au lansat rachete de deasupra Mării Caspice şi că toate au fost doborâte de sistemele antiaeriene. Un oficial occidental a afirmat că se observă o modificare a tacticii. În trecut, numeroase atacuri au fost direcţionate asupra infrastructurii naţionale importante. În prezent, însă, majoritatea atacurilor par să aibă ca ţintă sistemele antiaeriene din jurul Kievului, notează BBC.
UPDATE 18 mai, ora 8.55: Un mort şi doi răniţi în urma unui atac cu rachete lansat de ruşi în regiunea Odesa
Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra regiunii ucrainene Odesa, în noaptea de miercuri spre joi, autorităţile locale raportând că o persoană a murit în urma atacului. “Regiunea Odesa. Atacul cu rachete de noaptea trecută: majoritatea rachetelor inamicului au fost doborâte deasupra mării de Forțele de Apărare Antiaeriană. Din păcate, a fost lovită o instalație industrială – o persoană a fost ucisă, iar alte două au fost rănite” – a transmis Serhi Bratciuk, reprezentant al Administraţiei Militare Regionale Odesa. RBC aminteşte că noaptea trecută, trupele ruse au încercat să atace Kievul cu rachete, însă toate țintele aeriene ruseşti au fost doborâte de forțele de apărare antiaeriană ale Ucrainei.
UPDATE 18 mai, ora 8.48: Ofensiva de dinaintea ofensivei: atacuri ucrainene în spatele frontului rusesc
Kievul intenționează să distrugă depozitele de muniție, de comustibil și alte linii de aprovizionare, căutând să secătuiască forțele rusești de pe front înaintea unei ofensive mai mari
La începutul acestei luni, patru drone au atacat o rafinărie de petrol rusească, aflată la circa 400 km. de Ucraina. În ziua următoare, instalația a fost atacată de o altă dronă or, asta s-a întâmplat la puțin timp după ce o altă dronă bombardase un depozit de combustibil din partea celalată a Rusiei, în apropiere de Belarus, relatează The Wall Street Journal citat de Rador.
UPDATE 18 mai, ora 8.15: Apărarea antiaeriană a Kievului anunță un nou succes: Toate rachetele au rușilor au fost doborâte
Ucraina a doborât toate țintele inamice în atacul aerian de joi dimineața asupra Kievului, potrivit informațiilor preliminare raportate de șeful Administrației Militare a orașului Kiev, Serhii Popko.
UPDATE 18 mai, ora 08.00: Apărarea antiaeriană a Kievului anunță un nou succes: Toate rachetele au rușilor au fost doborâte
Ucraina a doborât toate țintele inamice în atacul aerian de joi dimineața asupra Kievului, potrivit informațiilor preliminare raportate de șeful Administrației Militare a orașului Kiev, Serhii Popko.
Forțele ruse au efectuat atacul cu bombardiere strategice Tu-95MSși Tu-160, cel mai probabil cu rachete de croazieră de tip Х-101/555. Rusia a supravegheat zona cu drone de recunoaștere după atac, se arată în raport.
UPDATE 18 mai, ora 07.35: Serghei Lavrov a anunţat care sunt consecințele extinderii NATO
Extinderea nemărginită a NATO, inclusiv admiterea țărilor anterior neutre în cadrul Alianței Nord-Atlantice, subminează posibilitatea demarării unor discuții ulterioare cu privire la securitatea europeană, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conferință de presă, după convorbirile purtate cu ministrul de externe din Belarus, Serghei Aleinik, notează Interfax, potrivit Rador.
“Extinderea nemărginită a NATO nu numai spre est, ci și spre nord și în alte zone geografice subminează perspectiva unei discuţii fireşti viitoare despre securitatea europeană”, a susţinut el. Potrivit ministrului rus, “odată cu aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, care se pare că în curând își vor dobândi calitatea de membru NATO, și cu renunţarea practic a Elveției la statutul său neutru, /se/ reduce acea zonă a Europei care promovează neutralitatea politică şi militară”. Anterior, aceste țări “au creat un spațiu pentru găsirea unui echilibru de interese, compromisuri între partea din Europa a NATO și, să zicem, cu Uniunea Rusia-Belarus și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă”, a amintit ministrul rus de externe.
UPDATE 18 mai, ora 07.25: Kievul este din nou ținta bombardamentelor de joi dimineață. Populaţia este avertizată să rămână în adăposturi
Mai multe explozii s-au auzit, joi în zori, la Kiev şi în alte regiuni ale Ucrainei, unde populaţia a fost rugată să rămână în adăposturi, potrivit autorităţilor militare, conform AFP, citat de news.ro.
„În cartierul Darnytskyi al capitalei au fost înregistrate căderi de moloz. Datele privind victimele şi daunele sunt în curs de verificare”, a scris pe Telegram Serhii Popko, şeful administraţiei civile şi militare din Kiev, precizând că apărarea antiaeriană „funcţionează”.
UPDATE 18 mai, ora 05.30: O baterie de rachete Patriot din Ucraina a suferit avarii. Washingtonul confirmă infomația
Un sistem de ultimă generaţie de apărare aeriană Patriot, furnizat Ucrainei de către Statele Unite a fost avariat, dar este operaţional, a declarat miercuri un înalt oficial american al apărării, transmite AFP, citat de Agerpres.
“Sistemul Patriot rămâne operaţional”, a declarat oficialul apărării pentru AFP, adăugând că evaluarea pagubelor cauzate de un proiectil neidentificat care a căzut în apropiere continuă.
Marţi, armata rusă a susţinut că a distrus un sistem de apărare Patriot în urma unei “lovituri de înaltă precizie” efectuată “de o rachetă hipersonică Kinjal”.
UPDATE 18 mai, ora 05.15: Zelenski dezvăluie elementele-cheie de care are nevoie pentru a exercita presiune asupra Rusiei
Abia întors din turneul său european unde a obţinut mai mult armament pentru Ucraina, dar nu şi avioane, preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus miercuri seara compatrioţilor că atacurile recente ale Rusiei demonstrează că este nevoie de şi mai multă întărire a apărării şi de o mai mare mobilizare a comunităţii internaţionale pentru a face presiuni asupra Moscovei, scrie news.ro.
„Astăzi am avut mai multe întâlniri pregătitoare cu privire la noi măsuri de consolidare a apărării noastre şi a poziţiei noastre internaţionale”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul transmis miercuri seara.
El a menşionat că în cursul zilei au avut loc bombardamente ruseşti asupra regiunii Herson, care au curmat viaţa unui copil. „A fost vorba de un băiat. Numele lui era Vsevolod. În luna iulie, ar fi împlinit şase ani. A fost un alt atac de artilerie al teroriştilor. Oamenii se aflau pe stradă, lângă un magazin obişnuit”, a spus Zelenski, care a transmis condoleanţe.
UPDATE 18 mai, ora 04.45: Cine sunt luptătorii din Kraken, brigada ucraineană care a băgat spaima în ruși
Cine sunt luptătorii din Kraken, brigada ucraineană care a băgat spaima în ruși
Imagini rare de pe frontul din Ucraina, care arată unitatea Kraken în acțiune, au fost publicate de Daily Mail într-un videoclip ce prezintă povestea ascensiunii de la un grup de suporteri sportivi la una dintre cele mai cunoscute unități de luptă din Ucraina.
Kraken, o unitate specială a Direcției Principale de Informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, a fost înființată în martie 2022, în orașul Harkov, din veterani ai Batalionului Azov, foști soldați din Afganistan, suporteri de fotbal și cetățeni voluntari. Aceasta se află în subordinea Directoratului Principal de Informații de la Kiev, serviciul condus de generalul Kirilo Budanov.
UPDATE 18 mai, ora 00.30: Germania se retrage din alianța care sprijină total Ucraina: motivul pentru care Berlinul nu furnizează avioane de vânătoare Kievului
Germania nu se va alătura iniţiativei internaţionale de a furniza avioane de vânătoare occidentale Ucrainei, a reiterat miercuri cancelarul Olaf Scholz, conform site-ului Tagesschau.de, informează Mediafax.
Cancelarul Olaf Scholz a declarat însă că Germania nu va participa la această iniţiativă. “Nu există o astfel de solicitare care să ne fie adresată”, a declarat Scholz cu ocazia Summitului Consiliului Europei (CoE), aflat în curs la Reykjavik, în Islanda.
sursa:stiripesurse