• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Economia îşi înjumătăţeşte creşterea, iar specialiștii sunt dezamăgiți. Pe ce trebuie pusă miza acum

May 17, 2023

Miza pentru consolidarea creşterii economice trebuie pusă pe investiţii, în condiţiile în care avansul consumului se temperează, scrie Ziarul Financiar.

Rezultatele din T1 au fost dezamăgitoare pentru unii economişti, dar anticipate de alţii, în condiţiile în care, din cauza inflaţiei care nu cedează şi a majorării dobânzilor bancare, consumul şi-a redus considerabil avansul – cândva cu două cifre în fiecare an – şi va consemna în 2023 un plus de doar 2-3%. Prin urmare, investiţiile publice şi private trebuie să preia rolul de motor al economiei.

La o creştere a PIB de 4,7% anul trecut, consumul a contribuit cu 3,6%, iar inves­tiţiile cu 1,3%. Interesantă este însă evoluţia: pe volum, investiţiile au crescut cu 8%, iar consumul casnic (principalul vector al consumului) cu 5,2%. Cum în România ar trebui să intre, în acest an, cel puţin 10 mi­liarde de euro de la UE, acestea, alături de investiţiile private, pot constitui un motor puternic pentru economie, în condiţiile în care consumul stagnează. Cheltuielile statului cu investiţiile (din buget şi din fonduri UE) au fost în T1 de 13 mld. lei, în creştere cu 56% faţă de T1/2022.

Economia României a crescut cu numai 0,1%, în primul trimestru

Majoritatea economiştilor cred că PIB-ul României va creşte în acest an cu 3%, în medie. Explicaţia pentru rezultatele din T1: PIB-ul în T1/2022 a crescut, an/an, cu 6,3% şi era greu să ai o creştere foarte mare peste această evoluţie neaşteptată atunci.

„Creşterea PIB-ului în T1/2023 a fost sub aşteptările noastre şi sub consensul Bloomberg, ambele prognoze mizând pe o creştere de 4%, an/an“, au comentat economiştii Erste Bank (proprietarul BCR) rezultatele din T1.

„Am citit opinii ale specialiştilor care anticipau o evoluţie mai bună. Dar era foarte greu, cu atât mai greu cu cât T1 din 2022 a fost unul foarte bun. Poate unii sunt dezamăgiţi, dar noi am anticipat această evoluţie – am spus 2,3% în T1 şi aşa a fost. Datele INS nu schimbă cu nimic anticiparea noastră pentru o creştere de 3% a PIB în 2023“, spune Ionuţ Dumitru, econo­mistul-şef al Raiffeisen Bank.

„Avansul consumului s-a temperat, dar serviciile merg foarte bine. Cred că vom avea o creştere economică de 3% sau chiar puţin peste“, spune, la rândul lui, Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

În prognozele anterioare apariţiei datelor din T1 ale INS, Comisia Europeană a anticipat o creştere economică de 3,2% pentru România în 2023, Comisia Naţională de Prognoză o creştere de 2,8%, Banca Mondială una de 2,6% iar FMI de 2,4%.

În privinţa instituţiilor bancare, Raiffeisen Bank crede într-o creştere a PIB de 3%, Banca Transilvania anticipează un avans de 2,9% şi Erste Bank (BCR) de 2,1%
sursa: stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *