• Thu. Jun 20th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Anunțul momentului pentru milioane de șoferi. Încep plățile pentru păgubiții Euroins!

May 17, 2023

Peste 2,8 milioane de șoferi au cumpărat polițe de asigurare obligatorie RCA de la Euroins, liderul pieței pe acest segment. Păgubiții ar trebui să primească, începând de miercuri, 17 mai, sumele solicitate la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis pe data de 16 martie să retragă autorizația de funcționare a societății EuroinsRomânia. În acest context, păgubiții care și-au reziliat contractele la Euroins ar trebui să primească, începând de miercuri, 17 mai, sumele solicitate la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Potrivit legii, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) poate începe să facă plăți la 60 de zile de la publicarea în data de 17 martie 2023, în Monitorul oficial a deciziei ASF privind retragerea autorizației de funcționare a Euroins, termen care se împlinește astăzi.

Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract

Astfel, începând de la data publicării deciziei ASFîn MO, FGA poate proceda, la cererea oricărei persoane care invocă un drept de creanță împotriva Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A., la deschiderea dosarelor de daună. Cererea de deschidere a dosarului de daună (Anexa 7) se completeză în situația în care pentru un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare, nu a fost deschis un dosar de daună de către societatea EUROINS S.A.

Potrivit legii, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare. Plata despăgubirilor se va face în limita a 500.000 lei pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență, se arată în comunicatul FGA.

Situația înregistrării cererilor de plată, pentru societatea Euroins SA, până la data de 17 Mai 2023

Fondul de garantare a asiguraților a recepționat – începând cu 17 Martie 2023- data ridicării licenței de funcționare a Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA și până la 14 Mai 2023, 13.953 –  cereri de deschidere dosare daună, din partea potențialilor creditori de asigurare ai societății menționate. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 10.286.
De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a recepționat 69.814 de solicitări pentru categoria Cereri de plată. Dintre acestea, au fost înregistrate 25.389 cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor-Anexa 10  precum și 11.490 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă-Anexa 9. Un total de 36.879 de cereri au fost înregistrate.

De ce este diferit numărul final de cereri de plată

De asemenea, în comunicat se mai face mențiunea că, numărul final de cereri de plată înregistrate la FGA poate fi diferit de numărul solicitărilor primite, din cauza faptului că, unele cereri sunt transmise de mai multe ori(dubluri), pe mai multe canale de comunicare(email, portal, poștă etc) sau sunt solicitări care nu se încadrează în categoria cererilor de plată( petiții, diverse solicitări întrebări etc).

Prin urmare, FGA face apel la potențialii creditori de asigurare ai Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA să transmită cererile de plată(Anexa 9/10) precum și cererile de deschidere a dosarelor de daună( Anexa 7), doar pe portalurile dedicate, prezente pe site-ul FGA. Acest lucru ușurează atât activitatea de înregistrare, cât și procesarea ulterioară a cererilor, în beneficiul creditorilor de asigurare, se mai arată în comunicatul FGA.

sursa:EVZ.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *