• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Mitropolit al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, condamnat la închisoare: A căutat pe internet literatură spirituală publicată în Rusia

May 12, 2023

Un tribunal ucrainean a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare doi preoți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), care a fost afiliată la Patriarhia Moscovei, dar care în prezent susține că a rupt legăturile cu Moscova.

Fostul șef al eparhiei de Kirovohrad, mitropolitul Ioasaf (Petro Gubenya), și secretarul aceleiași eparhii, Roman Kondratyuk, au fost găsiți vinovați de incitare la ură și dușmănie religioasă, potrivit BBC.

În rechizitoriu se afirmă că inculpații au căutat pe internet literatură spirituală publicată în Rusia, în special cărțile “Biserica Rusă pe paza Ortodoxiei în secolul XXI”, “Contribuția la dialogul autocefaliei ucrainene”, “Problema bisericii ucrainene”, “Problema ucraineană modernă” și “Regulile bisericilor și unitatea bisericii”.

Acuzați de „activități subversive”

În toamna anului trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a acuzat pe Mitropolitul Ioasaf că justifică ocuparea Crimeei și că desfășoară activități subversive antiucrainene.

Potrivit SBU, Ioasaf a întreținut relații strânse cu patriarhul Moscovei, Kyrill, și a primit instrucțiuni de la acesta “pentru a justifica agresiunea rusă și confiscarea unei părți din teritoriul Ucrainei”.

Serviciul de securitate ucrainean a mai afirmat că inculpații au distribuit în biserici cărți rusești ai căror autori “puneau la îndoială statalitatea ucraineană și lăudau regimul de la Kremlin”.

Potrivit televiziunii publice ucrainene Suspilne, inculpații au pledat vinovați în timpul procesului.

În toamna anului trecut, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene l-a demis pe Ioasaf din funcția de mitropolit de Kirovohrad și Novomirhorod.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *