Deputatul liberal Gigel Știrbu și președintele Senatului, liberala Alina Gorghiu, au depus proiecte de modificare a Regulamentului Senatului, a Regulamentului Camerei Deputaților, precum și a Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru intonarea imnului de stat.
Potrivit celor trei proiecte de modificare a Regulamentului Senatului, a Regulamentului Camerei Deputaților, precum și a Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, Gorghiu și Știrbu vor intonarea imnului României înaintea oricărei ședințe de plen.
Proiectele au articol unic: „Regulamentul Camerei Deputaţilor, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaţilor nr. 8/1994, republicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 481 din 28 iunie 2016, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează: Articolul 145 se completează cu un nou alineat 11), după cum urmează: La deschiderea şedinţelor Camerei Deputaţilor se intonează imnul naţional al României”.
Proiectele de hotărâre sunt înaintate spre dezbatere și adoptare.
Diana Șoșoacă, scandal de proporții în Parlament: ‘Jos cu Europa! Hai, sictir, AUR!’
Imnul naţional al României şi cel al Uniunii Europene au fost intonate, marţi, în şedinţa comună a Parlamentului, înaintea acordării votului pentru numirea preşedintelui ANCOM, intonarea fiind precedată de o dezbatere pentru stabilirea momentului şi modului, cu sau fără un vot în acest sens.
Senatorul neafiliat Diana Şoşoacă a propus la începutul şedinţei intonarea Imnului naţional.
“Cred că ar trebui să începem această şedinţă, pentru că, pe data de 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat Independenţa României. A doua zi, pe 10 mai, actul a căpătat putere de lege prin semnarea lui de către Principele Carol I. . (…) Având în vedere că astăzi sărbătorim Independenţa României declarată la 9 mai 1877, vă solicit introducerea pe ordinea de zi, ca prim punct, măcar să intonăm Imnul României pentru acest moment crucial de declarare a Independenţei României. Doamne, ajută România să redevină stat suveran, independent, naţional, unitar şi indivizibil”, a spus Şoşoacă.
Senatorul AUR Evdochia Aelenei şi deputatul neafliliat Dumitru Coarnă au pledat ca schimbarea de program solicitată de Diana Iovanovici-Şoşoacă să fie supusă votului.
“Totuşi, supuneţi la vot ca să vadă România cine este pentru Independenţă şi cine nu”, a spus Coarnă.
Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a stabilit ulterior să fie intonate în şedinţa comună de marţi a Senatului şi Camerei Deputaţilor atât Imnul României şi cel al Uniunii Europene.
“Nu se poate solicita prin vot intonarea Imnului de stat. Nu e nevoie de un vot pentru asta şi nu e nevoie de modificarea programului de lucru pentru asta. În consens cu liderii grupurilor parlamentare, vă cer ca înainte de votul cu buletine pe care îl vom da pentru alegerea preşedintelui ANCOM să se intoneze Imnul de stat al României şi imnul Europei, pentru că asta este Ziua Europei”, a spus liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Alfred Simonis, transmiţând decizia Comitetului liderilor.
Deputatul PNL Gigel Ştirbu a precizat că Ziua Independenţei se sărbătoreşte anual pe 10 mai, dar preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a transmis “că nu este niciun fel problemă ca în Parlament să fie intonat imnul”. Ea a anunţat că şedinţa de miercuri a plenului Senatului va începe cu intonarea Imnului naţional al României.
sursa: stiripesurse