• Mon. Dec 11th, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

După ce SUA au trimis peste 600 de modele de arme în Ucraina, Cehia plusează cu avioane L-159 de producţie proprie

May 12, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Republica Cehă ar putea oferi Ucrainei câteva dintre avioanele sale de luptă L-159 pentru a sprijini contraofensiva planificată de aceasta, a declarat miercuri preşedintele ceh Petr Pavel, citat de Reuters.

L-159 este un avion de luptă subsonic uşor, fabricat în Cehia, proiectat pentru sprijinul aerian al forţelor terestre, recunoaştere şi, parţial, şi pentru misiuni de luptă aeriană.

“Merită să ne gândim dacă am putea furniza Ucrainei avioanele noastre L-159”, a declarat Petr Pavel, fost comandant militar, într-un interviu pentru radioul public ceh. “Ca avioane de sprijin direct în luptă, ar putea ajuta semnificativ Ucraina în contraofensivă”, a precizat preşedintele, care a fost învestit în funcţie în urmă cu două luni.

Orice decizie privind livrările militare revine însă guvernului.

Ucraina este, de asemenea, în curs de a primi două unităţi ale sistemului de apărare aeriană Kub de la cehi, a mai spus Pavel. Praga se numără printre cei mai fideli aliaţi ai Kievului încă de la declanşarea agresiunii Rusiei în februarie anul trecut, furnizând diverse mijloace, de la muniţie la tancuri, în valoare de miliarde de dolari.

Ucraina, care spune că forţele sale aşteaptă o vreme mai bună înainte de a lansa contraofensiva promisă de mult timp, pledează pe lângă aliaţi pentru a depăşi ezitările privind furnizarea de avioane de luptă moderne.

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat săptămâna trecută că discuţiile privind o potenţială donaţie de avioane de luptă F-16 către Ucraina progresează, dar nu a fost luată nicio decizie. Slovacia şi Polonia au furnizat Ucrainei avioane de luptă MIG-29 din epoca sovietică în luna martie.
sursa: stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *