• Sun. Jul 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Rusia îi dă în urmărire pe judecătorii CPI care au emis mandat de arestare pe numele lui Putin

May 11, 2023

Comitetul de Investigaţii al Rusiei îi va pune în curând pe lista persoanelor căutate în ţară pe judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) care au emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al unui alt oficial rus, a declarat joi preşedintele Comitetului de Investigaţii, Aleksandr Bastrîkin, potrivit agenţiei de presă de stat RIA Novosti, citată de CNN.

“Comitetul de anchetă a deschis foarte repede un dosar penal împotriva preşedintelui (CPI) şi a trei judecători, care au influenţat în mod activ adoptarea acestei decizii. În curând, aceştia vor fi trecuţi pe lista persoanelor căutate”, a declarat Bastrîkin, vorbind la Forumul juridic internaţional de la Sankt Petersburg.

Curtea Penală Internaţională a emis la 17 martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

Curtea a declarat că există “motive rezonabile de a crede că Vladimir Putin poartă răspundere penală individuală” pentru presupusele crime, pentru că le-a comis direct alături de alţii şi pentru că “nu a exercitat un control adecvat asupra subordonaţilor civili şi militari care au comis faptele”.

Acuzaţiile CPI au fost primele formulate în mod oficial împotriva oficialilor de la Moscova de când aceasta a început atacul neprovocat asupra Ucrainei, anul trecut.

Rusia nu este membră a CPI. Întrucât instanţa nu desfăşoară procese în absenţă, orice oficial rus acuzat ar trebui fie predat de Moscova, fie arestat în afara Rusiei.

Kremlinul a catalogat acţiunile CPI drept “scandaloase şi inacceptabile”.
sursa: stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *