• Mon. Feb 26th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

LIVE TEXT Război în Ucraina, 11 mai 2023 – SBU a prins un bărbat care a bombardat un bloc de locuințe, alătiuri de ruși

May 11, 2023

Trupele Wagner se retrag aproape doi kilometri de la Bahmut, după ce ucrainenii au reușit să rupă flancurile. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 11 mai 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 11 mai, ora 2055: Bătălia pentru Bahmut – Trupele Wagner au fugit în timp ce armata rusă a rămas pe poziții: Am petrecut două ore încercând să îi convingem să se predea

Comandantul ucrainean al unui batalion implicat în atacurile asupra pozițiilor ruse de lângă Bahmut din această săptămână a declarat pentru CNN că primii ruși care au abandonat zona au fost luptătorii Wagner, contrazicând afirmațiile șefului grupului de mercenari, potrivit cărora trupele regulate rusești au fugit inițial de pe câmpul de luptă din estul Ucrainei, notează Rador.

Detalii aici

 

UPDATE 11 mai , ora 18.08: Orașe ucrainene bombardate de ruși. Trupele Moscovei combină atacurile aeriene cu artileria

Trupele ruse au atacat miercuri cu rachete orașul ucrainean Toretsk, din regiunea Donețk, cel puțin 6 persoane fiind rănite, conform Ukrainskaia Pravda.

Orașul Vovcensk din regiunea Harkov a fost și el ținta unui atac cu artilerie rusă, mai multe persoane fiind scoase de sub dărâmături.

Detalii aici

 

UPDATE 11 mai 2023, ora 1623: Liderul Wagner insistă că este în plină desfăşurare contraofensiva ucraineană

În pofida afirmațiilor preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit cărora Ucraina are nevoie de “mai mult timp” înainte de a-și lansa contraofensiva împotriva forţelor ruse, liderul grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că președintele ucrainean “minte”. “Contraofensiva este în plină desfășurare”, a declarat el joi. Armata ucraineană a confirmat că trupele sale efectuează progrese “eficiente” în zona oraşului Bahmut, după ce a provocat pierderi grele forțelor ruse, împingându-le miercuri înapoi cu 2 kilometri.

 

UPDATE 11 mai 2023, 14:50 Ucraina – Autorităţile au reţinut un bărbat care i-a ajutat pe ruşi să bombardeze un bloc de locuinţe din Mikolaiv

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunţă, joi, că autorităţile au reţinut un bărbat care, în toamna anului trecut, a furnizat invadatorilor ruşi coordonate pe baza cărora au lansat o rachetă asupra unui bloc de locuinţe din Mikolaiv. Atacul respectiv s-a soldat cu opt morţi. Potrivit anchetatorilor, complice al ocupanţilor ruşi s-a dovedit a fi un localnic, pe care Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei l-a racolat în august 2022.

 

UPDATE 11 mai 2023, 14:46 Regiunea Zaporijjia – Ruşii au lansat patru atacuri aeriene asupra comunităţii Preobrajenka

Armata invadatoare a Federaţiei Ruse a lansat, joi, mai multe lovituri aeriene asupra comunităţii teritoriale unite Preobrajenka – a anunţat Iuri Malaşko, șeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia. Potrivit autorităţilor ucrainene, ruşii au lansat patru atacuri aeriene, avariind mai multe case și mașini. Deocamdată, nu există informaţii referitoare la eventule victime în urma atacurilor.

UPDATE 11 mai 2023, 13.26: Rușii au atacat regiunile Cernihiv și Sumi

Rușii au atacat de trei ori zonele de graniță ale regiunilor ucrainene Cernihiv și Sumi – potrivit unui raport al Comandamentului Operațional “Nord”. Joi dimineaţa, de la ora 07:40 la ora 07:55, au fost înregistrate patru bombardamente în apropierea localităţii Novovasilivka. Ulterior, în jurul orei 10:02, au fost raportate patru atacuri în satul Cervoni Hutir, iar între orele 10:30 şi 11:00, au fost înregistrate alte trei bombardamente în zona localităţii Novovasilivka. Atacurilor lansate de ruşi nu s-au soldat cu victime în rândul populației locale.

UPDATE 11 mai 2023, 12.37: Discuții între Vladimir Putin și Erdogan

Președintele rus Vladimir Putin ar putea vorbi cu președintele turc Recep Tayyip Erdoğan în scurt timp, dacă va fi necesar, cu privire la prelungirea acordului privind exportul de cereale la Marea Neagră, a anunţat joi Kremlinul. În acest timp, discuțiile pe această temă continuă la Istanbul. Rusia a avertizat că nu va prelungi pactul după 18 mai decât dacă este îndeplinită o listă de cerințe pentru eliminarea obstacolelor din calea propriilor exporturi de cereale și îngrășăminte.

UPDATE 11 mai 2023, 11.55:  Când şi unde va începe contraofensiva ucraineană rămâne un secret / Zelenski: ‘Trebuie să aşteptăm. Mai avem nevoie de puţin timp’

Continuarea AICI

UPDATE 11 mai 2023, 11.29: Dmitro Kuleba pleacă în Guatemala

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a început, joi, o vizită oficială în Guatemala. Potrivit viceministrului ucrainean de externe, Andri Melnik, aceasta este prima vizită în Guatemala a unui ministru de externe al Ucrainei. “Dmitro Kuleba a sosit în Guatemala. Este prima vizită efectuată de un ministru ucrainean de externe în această țară influentă. Guatemala devine aliatul nostru cheie în America Centrală, susținând puternic suveranitatea Ucrainei și ajutând la intrarea în Caraibe” – a menţionat oficialul, mulțumind ministrului de externe din Guatemala, Mario Búcaro.

UPDATE 11 mai 2023, 10.47: Rușii au bombardat orașul Sloviansk

Trupele ruse au tras asupra oraşului ucrainean Sloviansk (regiunea Donețk), joi dimineaţa, distrugând complet o casă particulară. O femeie în vârstă a fost rănită în timpul bombardamentului. Şeful administrației militare din Sloviansk, Vadim Liah, a precizat că rușii au tras asupra oraşului o rachetă S-300. Două blocuri de apartamente, de asemenea, au fost avariate.

UPDATE 11 mai 2023, 10.16:  Risc puternic de destabilizare în Europa Centrală și de Est unde Războiul din Ucraina a reașezat cărțile și unde Rusia ațâță jarul naționalist

UPDATE 11 mai 2023, 09.10 – Trei morți și doi răniți în urma atacurilor din Donețk

rei civili ucraineni au fost ucişi și alţi doi au fost răniți în regiunea Doneţk, în ultimele 24 de ore, în atacurile lansate de trupele invadatoare ruse – a raportat, joi, guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko. “Pe 10 martie, rușii au ucis trei locuitori ai regiunii Donețk: doi în Ceasiv Iar şi unul în Novokalinivka” – a precizat Kirilenko, într-un mesaj postat pe Telegram. De la începutul invaziei ruse la scară largă, în regiunea Doneţk, trupele ocupanţilor au ucis 1.501 persoane şi au rănit alte 3.488. Acest bilanţ nu include victimele războiului din Mariupol şi Volnovaha.

UPDATE 11 mai 2023, 08.56 – Raportul ucrainenilor de pe front

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, în cursul zilei de miercuri, rușii au lovit cu o rachetă S-300 infrastructura civilă din localitatea Kostiantinivka. De asemenea, în ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins 39 de atacuri ruseşti în direcțiile Liman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka. Cele mai aprige bătălii se dau pentru orașele Mariinka şi Bahmut. Potrivit raportului de joi dimineaţă, în ultimele 24 de ore, ruşii au lansat 45 de atacuri aeriene și asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate din regiunea sudică Herson. Bombardamentele s-au soldat cu victime în rândul populaţiei civile, iar multe clădiri rezidențiale și alte obiective civile au fost distruse și avariate.

UPDATE 11 mai 2023, 08.23:  Rușii au fugit disperați de la Bahmut: Kremlinul confirmă situația dificilă de pe front

Continuarea AICI

UPDATE 11 mai 2023, 7.30: Problemele generale cu capacitatea de luptă a Rusiei, exacerbate de atacurile de uzură continue în zona Bakhmut, constrâng probabil considerabil capacitatea forțelor ruse din această zonă de a se apăra împotriva contraatacurilor ucrainene localizate.

Cea de-a 72-a Brigădă independentă de infanterie motorizată în sine este emblematică pentru multe dintre problemele de generare a forțelor cu care se confruntă în mod constant armata rusă.

ISW a raportat pe 7 august 2022 că cea de-a 72-a brigadă independentă de infanterie motorizată se forma în regiunea Orenburg, ca parte a Corpului 3 de armată, o nouă formație creată în 2022 și formată în mare parte din batalioane de voluntari. Forbes a raportat în septembrie 2022 că, Corpul 3 de armată s-a desfășurat în regiunea Harkiv și că o contraofensivă ucraineană din regiunea Harkiv a distrus în mare parte elementele constitutive ale corpului, inclusiv Brigadă a 72-a independentă de infanterie motorizată.

Mass-media ucraineană a sugerat că elementele supraviețuitoare ale celei de-a 72-a Brigăzi independente de infanterie motorizată s-ar fi putut redistribui în regiunea Mykolaiv în urma contraofensivei din regiunea Harkov, unde au suferit cândva pierderi în timpul contraofensivei de sud a Ucrainei din octombrie 2022.

ISW nu poate confirma unde s-a desfășurat Brigada 72 în urma retragerii forțelor ruse de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipru, dar este foarte probabil ca elementele Brigăzii 72 care s-au dislocat mai recent în zona Bakhmut să nu funcționeze aproape de puterea maximă.

Angajamentul aparent al comandamentului militar rus al elementelor unei formațiuni care a suferit două înfrângeri succesive pe axa Bakhmut alături de elemente Wagner deja uzate oferă probabil forțelor ucrainene oportunități de exploatare cu contraatacuri limitate.

Un blogger rus, care citează un comandant Wagner activ în zona Bakhmut, a mai raportat că presupusa retragere a Brigăzii 72 a fost rezultatul unei comunicări greșite între comanda Brigăzii 72 și Grupul Wagner. Problemele legate de angajamentul ad-hoc a diferitelor grupări de forțe epuizate față de axa Bakhmut, alături de eșecurile aparente de comandă și control, împiedică forțele ruse din zonă să efectueze operațiuni defensive solide.

UPDATE 11 mai 2023, 7.23: Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au lovit un centru de comandă în care se aflau comandanți și oficiali militari ucraineni de rang înalt, susținând probabil un efort continuu de a încadra operațiunile rusești ca o constrângere a capacităților ucrainene de a lansa o contraofensivă.

Bloggeri ruși au susținut pe 10 mai că forțele ruse au lovit postul de comandă de lângă Chasiv Yar (la 12 km vest de Bakhmut), ucigându-l pe consilier-șef ucrainean al Direcției pentru Politică Internă și Umanitară, Alexei Titarenko.

Bloggeri ruși au speculat că lovitura ar fi putut ucide alți comandanți și oficiali ucraineni de rang înalt și au declarat că lovitura a stârnit zvonuri complet nefondate, pe care oficialii ucraineni le-au negat în mod explicit, că l-ar fi ucis comandantul șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valery. Zalujnyi.

Bloggerii ruși au recunoscut că lovitura probabil nu l-a ucis pe Zalujnyi, dar au susținut că poate afecta deciziile sale de a participa la anumite evenimente. Ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că toți comandanții ucraineni în cauză sunt în viață și că afirmațiile cu privire la uciderea comandanților ucraineni fac parte dintr-o operațiune de informare a Rusiei care vizează degradarea moralului ucrainean.

ISW a evaluat că ultranaționaliștii ruși au susținut recent că forțele ruse au lovit un vehicul care îl transporta pe generalul comandant al Forțelor Teritoriale de Apărare ucrainene Ihor Tantsyura pentru a încadra operațiunile rusești ca limitând abilitățile ucrainene de a desfășura contraatacuri în zona Bakhmut. Nu există dovezi care să susțină aceste afirmații rusești.

UPDATE 11 mai 2023, 7.19: Departamentul american al Apărării (DoD) a confirmat pe 9 mai că forțele ucrainene au folosit cu succes sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru a doborî pentru prima dată o rachetă rusă.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene Mykola Oleshchuk raportase că forțele ucrainene au folosit sistemul Patriot pentru a doborî o rachetă în aer deasupra regiunii Kiev în noaptea de 4 mai. Administrația Biden a anunțat pe 9 mai, de asemenea, un nou pachet de ajutor militar de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul include sisteme suplimentare de apărare aeriană, obuze de artilerie de 155 mm și echipamente pentru a integra sistemele de apărare aeriană ucrainene cu echipamentele furnizate de Vest.

UPDATE 11 mai 2023, 7.15: Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Kupyansk pe 10 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse din direcția Kupyansk au încercat să-și îmbunătățească pozițiile tactice și au condus operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Masyukivka (13 km nord-est de Kupyansk) și Stelmahivka (33 km sud-est de Kupyansk).

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Vest rus, Serghei Zybinsky, a susținut că elemente ale Armatei 1 de tancuri de gardă (districtul militar de vest) au lovit concentrările de forțe ucrainene în zona Kupiansk. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au purtat bătălii poziționale lângă Hryanykivka (25 km nord-est de Kupyansk) și Vilshana (15 km nord-est de Kupyansk). Șeful regiunii Harkiv, Oleh Synehubov, a declarat că forțele ruse au lovit Kupiansk cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, Iskander.

UPDATE 11 mai 2023, 7.10: Forțele ruse au efectuat atacuri la sol în apropiere de Kreminna pe 10 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropierea pădurii Serebrianske și Bilohorivka, ambele la aproximativ 10 km sud de Kreminna. Bloggeri ruși au susținut că lupte aprige sunt în desfășurare în zona industrială din Bilohorivka.

Șeful orașului ucrainean Severodonețk, Roman Vlasenko, a declarat că forțele ruse folosesc rachete sol-aer S-300 pentru a lovi teritoriul controlat de ucraineni, din regiunea Lugansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a remarcat că forțele ruse în general sunt mai puțin active de-a lungul întregii linii Kupyansk-Svatove-Kreminna și că doar trei ciocniri de luptă au avut loc în această zonă în ultima zi.

UPDATE 11 mai 2023, 7.07: Forțele ruse și ale Grupului Wagner au continuat operațiunile ofensive în și în jurul orașului Bakhmut pe 10 mai, în ciuda amenințării anterioare a finanțatorului Wagner, Yevgeny Prigojin, ca Wagner să se retragă din zonă la miezul nopții.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au desfășurat acțiuni ofensive fără succes în interiorul Bakhmutului și în direcția Ivanivske (6 km vest de Bakhmut) și Stupochky (13 km sud-vest de Bakhmut). Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cherevaty, a raportat că au avut loc 28 de ciocniri de luptă în zona Bakhmut. Ministerul Rusiei a susținut că detașamentele ruse de asalt au continuat operațiunile ofensive pentru a captura blocuri în nord-vestul și vestul Bakhmut. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri în direcția Chasiv Yar (12 km vest de Bakhmut).

UPDATE 11 mai 2023, 7.05: Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive limitate de-a lungul frontului Avdiivka-Donețk pe 10 mai.

Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a publicat imagini geolocalizate pe 10 mai, confirmând probabil afirmațiile anterioare ale Rusiei că forțele ruse au capturat Kamianka (5 km nord-est de Avdiivka) încă de pe 20 martie.

Bloggeri ruși au susținut că luptele sunt în desfășurare la nord de Avdiivka și că forțele ruse au efectuat atacuri fără succes în Marinka (27 km sud-vest de Avdiivka), lângă Pervomaiske (11 km sud-vest de Avdiivka) și pe zonelee sudice către Avdiivka. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat operațiuni ofensive fără succes în apropiere de Avdiivka și Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul regiunii Donețk pe 10 mai.

UPDATE 11 mai 2023, 7.03: Forțele ruse au efectuat lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene din regiunile Herson și Zaporijia pe 10 mai.

Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au efectuat lovituri aeriene de-a lungul liniei frontului în regiunea Zaporijia și au lovit Hulyaipole, Mala Tokmachka, Orikhiv și Stepnohirsk, precum și Kizomys și Stanislav, la sud-vest de orașul Herson. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au efectuat lovituri folosind bombe FAB-500 și KAB-1500-LG-F puternic explozive asupra depozitelor ucrainene din regiunea Herson, în încercarea de a împiedica forțele ucrainene să treacă râul Nipru.

UPDATE 11 mai 2023, 7.00: Surse rusești continuă să speculeze cu privire la potențialele pregătiri de contraofensivă ucraineană în sudul Ucrainei.

Un blogger rus a distribuit afirmațiile că forțele ucrainene dețin poziții pe malul de est (stânga) al râului Nipru, în ciuda unui alt blogger care susține că forțele ucrainene nu au nicio prezență pe malul de est (stânga).

Un alt blogger a susținut că forțele ucrainene de-a lungul liniei de front din Zaporijia retrag artileria și personalul înapoi pentru a se regrupa, ceea ce afectează densitatea focului. Imaginile geolocalizate publicate pe 9 mai confirmă faptul că elementele de artilerie ale Regimentului 503 de infanterie motorizată de gardă (Divizia 19 infanterie motorizată, Armata 58 de arme combinate, districtul militar de sud) sunt active în această zonă lângă Nesterianka (11 km sud-vest de Orikhiv).

UPDATE 11 mai 2023, 6.59: Zelenski: Trebuie să readucem libertatea, siguranţa şi Europa pe tot pământul ucrainean

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că „fiecare zi a prezenţei ocupantului” pe teritoriul ţării sale este „o tentaţie pentru acesta să creadă că va avea succes”. „Nu va reuşi!”, subliniază Zelenski, adăugând că ucrainenii nu vor lăsa nicio bucată din pământul lor duşmanului, transmite News.ro. „Aici, în Ucraina, lumea va vedea de ce este capabilă Europa”, adaugă Zelenski, referindu-se la reconstrucţia ţării după război.

Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul transmis compatrioților miercuri seară, că se lucrează la un nou pachet pentru apărarea Ucrainei, cu mai multă protecţie aeriană, şi aşteaptă paşii corespunzători din partea partenerilor în viitorul apropiat.

„Să nu uităm niciun minut că fiecare zi a prezenţei ocupantului pe pământul nostru este o tentaţie pentru el să creadă că va avea succes. Nu va reuşi! Trebuie să readucem libertatea, siguranţa şi Europa pe tot pământul ucrainean – pe tot pământul european. O vom face! Nu vom lăsa nicio bucată din pământul nostru duşmanului – tirania nu va domni nicăieri”, a spus el.

Preşedintele Ucrainei a menţionat că a avut o şedinţă cu oficiali guvernamentali despre programe prin care să fie restabilite teritoriul şi viaţa ucraineană după ostilităţi, arătând că se lucrează la toate aspectele reconstrucţiei.

Aici, în Ucraina, lumea va vedea de ce este capabilă Europa”

„Acum, în mai, vom finaliza aspecte specifice ale acestor programe de stat şi în iunie vom începe munca efectivă cu partenerii noştri la planurile noastre, inclusiv reconstrucţia sistemelor critice şi transformarea strategică a ţării noastre. Sunt încrezător că proiectul nostru de reconstrucţie va da un impuls dezvoltării cel puţin din întreaga regiune – urmând Ucraina şi partenerii care vor coopera cu Ucraina. Aici, în Ucraina, lumea va vedea de ce este capabilă Europa. Aici, în Ucraina, vom avea maximum de Europa în Europa – maximum posibil din ce sunt în stare valorile europene, de ce sunt capabile cooperarea europeană şi globală”, a arătat el.

Volodimir Zelenski a explicat că, pas cu pas, cu resurse existente acum, sunt implementate programe pentru redresarea ţării, anunţând că a fost lansat un serviciu public, eVidnovlennia, care să sprijine oamenii care au nevoie să îşi repare casele sau apartamentele în urma războiului. El a spus că deja s-a primit un număr semnificativ de cereri, iar în total este vorba despre sute de mii de obiective avariate.

Acest serviciu va fi şi pentru cei care au reuşit să îşi repare locuinţele singuri, Zelenski insistând că egalitatea în acordarea asistenţei este foarte importantă.

El a menţionat că a discutat şi despre situaţia de pe front şi a oferit distincţii pentru 266 de apărători ai Ucrainei.

 

 

UPDATE 11 mai 2023, 6.40: Forţele armate canadiene şi letone vor începe luni pregătirea soldaţilor ucraineni în Letonia, au anunţat în comun, miercuri, miniştrii apărării din cele două ţări, transmite AFP.

Acest antrenament face parte din extinderea desfăşurărilor şi instruirii militare canadiene în Marea Britanie şi Europa pentru a consolida apărarea NATO şi a sprijini Ucraina.

“Pot să anunţ că Letonia şi Canada vor antrena împreună soldaţi ucraineni pe pământul leton, începând cu 15 mai”, a declarat reporterilor ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, la Ottawa, în timpul vizitei efectuate de omoloaga sa letonă, Inara Murniece.

“Trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina împreună pentru că preţul inacţiunii este mult mai mare decât costul ajutorului nostru militar”, a adăugat ea.

De la începutul anului 2022, Canada a promis peste opt miliarde de dolari canadieni (5,4 miliarde de euro) pentru a sprijini direct Ucraina, în special sub formă de ajutor financiar, militar şi umanitar.

Din 2015, Canada a antrenat, de asemenea, zeci de mii de soldaţi ucraineni, iar la începutul acestei luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu premierul canadian Justin Trudeau despre cooperarea pe termen lung în domeniul apărării.

În plus, Canada are peste 1.100 de soldaţi în Europa de Est, dintre care 800 în Letonia.

UPDATE 11 mai 2023, 06.05: Operaţiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei este “foarte dificilă”, dar va continua, a informat miercuri agenţia de presă Tass, citând declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru un post de televiziune bosniac, informează Reuters.

Rusia a reuşit să deterioreze grav maşina militară ucraineană şi această muncă va continua, a adăugat el într-un lung interviu în care a repetat multe din punctajele Kremlinului utilizate în discursul public despre conflictul din Ucraina.

“Operaţiunea militară specială continuă. Aceasta este o operaţiune foarte dificilă şi, desigur, anumite obiective au fost atinse într-un an”, a declarat Peskov, conform sursei citate.

Ucraina continuă să bombardeze părţile de est ale ţării ocupate de Rusia, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că acest lucru demonstrează necesitatea de a continua conflictul şi de a împinge înapoi forţele ucrainene.

“Am reuşit să batem maşina militară ucraineană destul de mult”, a mai spus Peskov, menţionând că Rusia a lansat nenumărate atacuri cu rachete împotriva a ceea ce el a menţionat ca fiind ţinte militare din întreaga Ucraină.”Această muncă va continua”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ucraina acuză Rusia că atacurile sale vizează în principal ţinte civile, acuzaţie pe care Moscova o neagă, notează Reuters.

UPDATE 11 mai 2023, 05.31: Pe lângă muniţie, tancuri şi sisteme de apărare aeriană, Ucraina are nevoie cel mai mult de avioane de luptă. Kuleba contează pe ajutorul Germaniei pentru a face rost de avioane de luptă F-16 moderne. Spre deosebire de tancurile Leopard, decizia nu aparţine în acest caz Germaniei, ci SUA.

“Ceea ce ne aşteptăm de la Germania este să joace un rol activ în construirea unei coaliţii de ţări: cine va convinge Statele Unite să apese butonul verde?” a întrebat Kuleba.

“Mi s-a explicat cum se desfăşoară bătălia în prima linie. Pământul este încă mlăştinos şi umed. Pe alocuri, bălţi mari acoperă câmpurile. Condiţiile pentru o ofensivă la scară largă nu au fost îndeplinite în ultimele săptămâni’, a declarat generalul german Carsten Breuer pentru dpa după ce s-a întors dintr-o vizită în Ucraina. În viziunea acestuia, Ucraina îşi continuă pregătirile pentru declanşarea unei ofensive.”Cu toate acestea, mi-a devenit clar în toate discuţiile că planificarea ofensivei ucrainene este în curs”, a adăugat el.

În contextul susţinerii primite de Kiev, Cehia a predat Ucrainei două sisteme de rachete antiaeriene sovietice 2K12 Kub. Livrarea include un “număr relativ mare de rachete”, a declarat miercuri preşedintele ceh Petr Pavel într-un interviu radio. Ucraina poate folosi imediat această tehnologie, deoarece soldaţii săi sunt familiarizaţi cu ea. Sistemul poate fi folosit, de exemplu, pentru a proteja unităţile blindate împotriva atacurilor aeriene.

UPDATE 11 mai 2023, 04.32: De câteva săptămâni este aşteptată o contraofensivă majoră a armatei ucrainene. Totuşi, şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, reluând comentarii făcute recent de ministrul apărării, a avertizat împotriva unor speranţe prea mari de la aşteptata ofensivă de primăvară a armatei ucrainene.

“Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima pentru că nu ştim ce va ieşi din ea”, a declarat Kuleba pentru ziarul german Bild. Doar dacă această ofensivă va reuşi să elibereze teritoriile ocupate de ruşi, va fi ultima, a spus el.”Dar dacă nu, înseamnă că trebuie să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă”.

Kuleba a subliniat că Ucraina va avea nevoie de mult mai mult armament pentru lupta împotriva forţelor de ocupaţie ruse.”Deoarece pentru a câştiga războiul ai nevoie de arme, arme şi mai multe arme”, a spus el. Depinde mult de Germania, care, împreună cu compania de arme Rheinmetall, are “un fel de titan al industriei de arme în Europa şi probabil în lume”.

Rheinmetall este producătorul popularului tanc Leopard.

UPDATE 11 mai 2023, 03.25: Între timp, Rusia şi-a chemat rezerviştii pentru exerciţii anuale după ce un document în acest sens ,semnat de preşedintele Vladimir Putin, a fost publicat miercuri în Monitorul Oficial.

Prin acest decret, Ministerul rus al Apărării poate transmite instrucţiuni corespunzătoare oficiilor raionale militare, care vor convoca apoi pentru exerciţii rezervişti, a informat agenţia de presă de stat TASS. Având în vedere războiul din Ucraina, mulţi rezervişti nu sunt siguri dacă sunt chemaţi doar pentru a face exerciţii sau dacă sunt antrenaţi pentru a fi trimişi pe front în Ucraina.

Potrivit estimărilor externe, Rusia are în jur de două milioane de rezervişti, dintre care până la 150.000 ar fi dislocaţi în Ucraina.

Când, recent, au fost convocaţi recruţi, mulţi tineri au preferat să fugă în străinătate, aminteşte dpa.

UPDATE 11 mai 2023, 02.44: Temerile lui Prigojin devin din ce în ce mai mari

Pe măsură ce luptele continuă, liderul grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că se teme că unitatea sa va fi înconjurată în luptele din jurul oraşului Bahmut.”Având în vedere lipsa de muniţie,”maşina de tocat carne” ameninţă acum să se întoarcă în direcţia opusă”, a scris Prigojin pe Telegram miercuri seară.

Din cauza numărului mare de victime, Wagner a trebuit să lase protecţia flancului unităţilor obişnuite ale armatei ruse, care au fost împinse înapoi cu până la doi kilometri.”Există acum un pericol grav de încercuire a (grupării) Wagner din cauza prăbuşirii flancurilor”, a scris Prigojin.”Iar flancurile au deja fisuri şi se prăbuşesc”.

UPDATE 11 mai 2023, 01.25: Soldaţii ucraineni obţin câştiguri teritoriale în Bahmut, un oraş care se află în centrul unor lupte intense de mai multe săptămâni, în care forţele ruse şi ucrainene luptă pentru control în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, informează dpa.

Trupele ucrainene şi ruse s-au angajat din nou în lupte grele la sud-vest de Bahmut, au declarat miercuri ambele părţi în conflict.

Armata ucraineană afirmă că a împins trupele ruse înapoi cu până la doi kilometri în unele locuri din apropriere de Bahmut.”Conducem contraatacuri eficiente acolo”, a informat pe Telegram miercuri seară Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene. Sîrski a mai spus că unităţi din trupele mercenare ruseşti Wagner dislocate la Bahmut au fost înlocuite în unele secţiuni cu unităţi obişnuite ale armatei ruse. Aceste unităţi mai puţin bine pregătite au fost acum învinse, a spus comandantul. Dar, a adăugat el: “Bătălia pentru Bahmut continuă”.

Andrii Biletski, fondatorul batalionului ucrainean Azov, a scris pe Telegram că teritoriul este complet liber de soldaţi ruşi şi că cel puţin două brigăzi ruse au fost învinse şi au fost luaţi prizonieri.

UPDATE, 11 mai 2023, ora 00.30 – Evgheni Prigojin: ‘Există riscul încercuirii Wagner. Mașina de tocat carne va funcționa în sens invers’

Continuarea AICI

content-image

UPDATE, 11 mai 2023, ora 05.00 – Rușii se retrag doi kilometri în zona Bahmut

Comandantul Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat miercuri pe Telegram că trupele Kievului au realizat o contraofensivă de succes în direcția Bahmut, unde rușii s-au retras cu doi kilometri, conform Ukrainskaia Pravda.

„Datorită apărării bine gândite în direcția Bahmut, obținem rezultatele acțiunilor eficiente ale unităților noastre. De asemenea, desfășurăm contraatacuri eficiente. În unele zone ale frontului, inamicul nu a putut a rezistat atacului apărătorilor ucraineni și s-a retras la o distanță de până la 2 kilometri”, a afirmat acaesta.

content-image

Sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *