• Fri. May 24th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

LIVE TEXT Război în Ucraina, 10 mai 2023 – Amiral de top al NATO prezice înfrângerea Rusiei în Ucraina: ‘Goliat se clatină’

May 11, 2023

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat restricţiile impuse de unele state UE privind exporturile de cereale ucrainene, numindu-le “inacceptabile” şi cerând eliminarea lor. Zelenski a calificat aceste măsuri drept “dure” şi “protecţioniste”, cerând o abordare mai deschisă şi colaborativă din partea UE. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 10 mai 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 10 mai, ora 22.45: Rușii au greșit din nou ținta: O rachetă rusească a fost găsită într-o pădure din Polonia

Un obiect militar găsit într-o pădure din Polonia în luna aprilie era o rachetă rusă KH-55, au anunțat miercuri două instituții media polone, potrivit Reuters.

Polonia a fost în alertă în legătură cu posibilele scurgeri de armament din războiul din Ucraina vecină, în special de când două persoane au fost ucise în apropierea graniței în noiembrie anul trecut după explozia a ceea ce Varșovia a concluzionat că a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană eronat lansată.

Detalii aici

 

UPDATE 10 mai, ora 21.50: Amiral de top al NATO prezice înfrângerea Rusiei în Ucraina: ‘Goliat se clatină’

Alianţa Nord-Atlantică consideră că forţele ruse în Ucraina se confruntă cu o situaţie din ce în ce mai dificilă, a declarat miercuri un amiral de top al NATO, citat de DPA.

“Rusia se află în a 15-a lună a ceea ce credea că va fi un război de trei zile”, a afirmat amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului militar al NATO, într-o reuniune la Bruxelles.

Detalii aici

 

UPDATE 10 mai, ora21.30:Comandantul forțelor terestre ucrainene: Trupele ruse s-au retras 2 kilometri în direcția Bahmut

 

Comandantul Forțelor Terestre ale Armatei Ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat miercuri pe Telegram că trupele Kievului au realizat o contraofensivă de succes în direcția Bahmut, unde rușii s-au retras cu doi kilometri, conform Ukrainskaia Pravda.

Detalii aici

 

UPDATE 10 mai, ora 19.00: Kievul dezminte moartea comandaților armatei ucrainene: Vă anunţ că toţi sunt în viaţă

Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit miercuri moartea comandantului şef al armatei, generalul Valeri Zalujnîi, precum şi a comandantului forţelor terestre, Oleksandr Sîrski, după ce mai multe conturi de Telegram ruseşti au difuzat insistent în cursul zilei informaţia că Zalujnîi şi Sîrski ar fi fost ‘lichidaţi’ de forţele ruse, informează media ucrainene, între care Unian, Ukrinform şi Zerkalo nedeli, notează Agerpres.

Detalii aici

UPDATE 10 mai, ora 18.58: Forţele ruse au lovit un depozit al armatei ucrainene în regiunea Zaporijjia (Ministerul Apărării din Rusia)

 

Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că forțele ruse au lovit depozitul de muniții al Brigăzii 65 Mecanizate a Armatei ucrainene din regiunea Zaporijjia – o zonă care a înregistrat recent o intensificare a bombardamentelor de ambele părție.

“Un depozit de muniții al Brigăzii 65 Mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei a fost distrus în apropiere de satul Preobrajenka, regiunea Zaporijjia”, a declarat ministerul în informarea sa zilnică. Nu a existat nicio declaraţie din partea ucraineană. În plus, Ministerul rus al Apărării a precizat că detașamentele de asalt rusești au continuat să avanseze mai departe în periferia nord-vestică și vestică a oraşului Bahmut, în timp ce forțele aeropurtate rusești “suprimă acțiunile inamicului pe flancuri”. Versiunea ministerului cu privire la evenimentele din jurul Bahmut este în dezacord cu cea a șefului grupării Wagner, Evgheni Prigojin, care spune că a pierdut 500 de luptători deoarece o unitate a armatei ruse și-a abandonat pozițiile la sud de Bahmut, permițând forțelor ucrainene să cucerească o porțiune de teritoriu. Într-un mesaj video, Evgheni Prigojin susţine furios că unitățile rusești “fug”.

 

UPDATE 10 mai, ora 18.40: Rusia are 17 nave de război în Marea Neagră, din care 3 sunt încărcate cu rachete Kalibr

Serviciul de presă al Forțelor Navale ale Ucrainei a anunțat miercuri pe Facebook că Federația Rusă ține în serviciu de luptă 17 nave în Marea Neagră, cu o salvă totală de până la 24 de rachete  Kalibr, transmite Ukrinform.

Detalii aici

 

UPDATE 10 mai, 0ra 14.53: Reacția Kremlinului, după ce un jurnalist a murit în Ucraina

Kremlinul cere miercuri să se clarifice ”circumstanţele” morţii marţi a jurnalistului Agence France-Presse Arman Soldin într-un atac rusesc vizând poziţii ale forţelor ucrainene în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, ţi îşi exprimă ”durerea”, relatează AFP.

”Trebuie să înţelegem circumstanţele morţii acestui jurnalist”, declară un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov cere ”să nu se ia ca bani gheaţă” acuzaţii ucrainene care desemnează Rusia drept autoare a acestui atac sângeros.

”Nu putem fi decât îndureraţi în acest subiect” al morţii coordonatorului video al AFP în Ucraina, a declarat el.

UPDATE 10 mai, 0ra 13.59: Putin a ordonat denunţarea de către Rusia a Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale în Europa/ Document

Continuarea AICI

UPDATE 10 mai, 0ra 13.07: Acordul privind exportul de cereale la Marea Neagră va fi prelungit / Erdogan vrea să arate Occidentului că Turcia poate fi de încredere (surse TASS)

Continuarea AICI

UPDATE 10 mai, 0ra 12.23: În timp ce rușii sărbătoreau, ucrainenii le-au dat o mare lovitură la Bahmut: șeful trupelor Wagner confirmă înfrângerea/ Video

Continuarea AICI

UPDATE 10 mai, 0ra 11.43: Atac cu drone pe teritoriul Rusiei

Două drone au atacat poligonul de antrenamente militare Pogonovo din regiunea Voronej, în noaptea de 9 spre 10 mai, a informat canalul Astra de pe Telegram, citând surse bine informate. Peste zece militari au fost răniți, se stabileşte numărul exact al răniţilor, a menționat Astra. La fața locului au fost trimise zece ambulanțe.

UPDATE 10 mai, 0ra 11.00: În plin război, Putin strânge legăturile cu președintele Kazahstanului: Au bătut palma după parada militară

Continuarea AICI

UPDATE 10 mai, 0ra 10.11: Rusia acuză un asalt ucrainean pe teritoriul său

O explozie a unei drone a avut loc în districtul Novooskolski din Belgorod, în timp ce în apropiere de Kursk sistemele de apărare antiaeriană au doborât o altă dronă, au anunţat miercuri guvernatorii celor două regiuni ruse aflate la graniţa cu Ucraina, relatează Interfax.

Continuarea AICI

UPDATE 10 mai, ora 9.30: ROSBALT: Republica Moldova: Cetăţenii care au purtat pe 9 mai panglica Sfântului Gheorghe sunt amendaţi (Diana Fetko)

Poliția din Republica Moldova i-a amendat pe cetățenii, care au participat la evenimentele organizate de opoziţie marţi, 9 mai, de Ziua Victoriei, şi care au purtat în piept panglica Sfântuli Gheorghe, le-a declarat jurnaliştilor Diana Fetko, purtătorului de cuvânt al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova.

Potrivit Dianei Fetko, poliția ”a stabilit și a anchetat faptele neregulilor comise”. ”Acolo unde a fost posibil, s-a consemnat infracţiunea, s-a întocmit un proces verbal și s-au impus sancțiuni împotriva persoanei. Acolo unde era prea multă lume, pentru a nu agrava situația în rândul mulțimii, s-au constatat neregulile și s-au colectat materiale pentru dosar”, a specificat Fetko.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului General de Poliție din Republica Moldova, cetățenii care nu au fost încă amendați pentru purtarea panglicii vor fi chemați la poliție și audiați, relatează Agenţia de presă RBC.

În luna aprilie 2022 în Republica Moldova a fost adoptată o lege care interzice purtarea panglicii Sf. Gheorghe în locurile publice. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat că panglica Sf. Gheorghe a devenit simbolul aşa-zisei operațiuni speciale ruse din Ucraina. Potrivit președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, ”folosirea simbolului în acest context se face prin recurgerea la diverse speculaţii care fac referire la victoria din anul 1945”.

content-image

UPDATE 10 mai, 0ra 9.10: Nu există, deocamdată, un consens cu privire la acordul privind cerealele, negocierile vor fi decisive (RIA NOVOSTI)

Negocierile viitoare referitoare la prelungirea acordului privind exportul cerealelor vor fi decisive, dar deocamdată, nu s-a văzut să existe un consens, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI, citând o sursă bine informată. Interlocutorul agenției a confirmat caracterul decisiv al viitoarelor negocieri, care sunt programate pentru perioada 10-11 mai, la Istanbul, în format cvadripartit pe tema acordului privind cerealele.

Totuși, sursa a recunoscut că, până în momentul de faţă, nu s-au înregistrat progrese în rezolvarea disputei, iar părțile sunt departe de a ajunge la un consens. În momentul de față, delegațiile tehnice au discutat doar diverse opțiuni, care vor fi apoi discutate la nivel înalt. Sursa agenției a mai specificat că există convingerea că negocierile vor duce în continuare la un consens.

Ministerul turc al Apărării a anunţat recent că participanții la reuniunea pe tema prelungirii acordului privind exportul cerealelor, din 10-11 mai, de la Istanbul, vor examina prelungirea acordului și evacuarea navelor turcești blocate în porturile Ucrainei. Potrivit ministerului, în cadrul întâlnirii vor avea loc atât negocieri cvadripartite, cât și bilaterale între participanți.

content-image

UPDATE 10 mai, ora 8.50: Șeful CIA a devenit omul cu puteri foarte mari în contextul războiului din Ucraina

New York Times a publicat un profil al lui William Burns care evidențiază influența și publicitatea neobișnuită a acestuia pentru directorii Agenției Centrale de Informații. Burns este un veteran al Serviciului de Informații Externe al SUA, fost ambasador în Rusia, și a lucrat în toate administrațiile din ultimii ani, cu excepția administrației Trump.

Continuarea AICI

UPDATE 10 mai, ora 08.10: Ambasadorul SUA în Ucraina iese la atac: planul Rusiei pentru a provoca o foamete la nivel mondial

Continuarea AICI

UPDATE 10 mai, ora 06.45: Opinia unui înalt oficial britanic, despre contraofensivă: ‘Nu e film de Hollywood, trebuie să fim realiști’

Şeful diplomaţiei britanice James Cleverly s-a arătat prudent marţi, declarând că ofensiva ucraineană anunţată pentru a face ca trupele ruse să se retragă din teritoriile ocupate ar putea să nu fie ‘decisivă’, relatează France Presse.

Aflat într-o vizită la Washington, Cleverly a pledat din nou pentru susţinerea pe termen lung a Ucrainei pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva forţelor ruse, dar a avertizat împotriva tuturor aşteptărilor nerealiste în legătură cu această contraofensivă anunţată.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 10 mai, ora 05.40: Ursula von der Leyen, discuții detaliate cu privire la aderarea Ucrainei la UE, în urma vizitei sale la Kiev

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, pe drumul de întoarcere la Bruxelles, marţi seară, de la Kiev, a făcut o evaluare pozitivă a vizitei sale, spunând că au existat discuţii detaliate cu privire la aderarea Ucrainei la UE, dar că sunt necesare mai multe eforturi, informează dpa, citat de Agerpres.

Von der Leyen a mai spus că a fost impresionată de hotărârea ucrainenilor.”Vin din această vizită mai impresionat ca niciodată de hotărârea ucrainenilor, în pofida provocărilor uriaşe cu care se confruntă. Trebuie să continuăm să îi sprijinim”, a spus ea.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 10 mai, ora 04.35: Este doar o chestiune de timp până când vom putea restabili o pace durabilă şi justă pentru partea noastră de Europa, pentru Ucraina – Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, afirmă că atunci când oamenii cunosc istoria onestă, văd tot mai mult punctele comune între agresiunea nazistă din Al Doilea Război Mondial şi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. ”Este doar o chestiune de timp până când vom putea restabili o pace durabilă şi justă pentru partea noastră de Europa, pentru Ucraina. Este doar o chestiune de timp până când actualul agresor va pierde, ca şi agresorul care a pierdut acum 78 de ani”, subliniază el, potrivit news.ro.

”Ieri, în 8 mai, Europa şi lumea şi-au amintit de victoria comună în faţa agresiunii nazismului şi capitularea acelui rău. Şi astăzi, în 9 mai, noi, împreună cu întreaga Europă liberă, sărbătorim Ziua Europei pentru a omagia o realizare care pur şi simplu nu ar fi avut loc dacă nu exista victoria în faţa nazismului. Nu am fi avut o Europă atât de unită – o Europă fără agresiune şi fără revanşism, o Europă care respectă diferitele culturi, care rezolvă disputele exclusiv în sfera legală şi care este mândră de diversitatea de pe continentul nostru”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis marţi seară.

Continuarea AICI

UPDATE 10 mai, ora 00.45: Noi atacuri asupra Ucrainei

În a doua zi consecutivă, Rusia a lansat marți 25 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, dintre care 15 au vizat capitala Kiev. Din fericire, apărarea aeriană ucraineană a reușit să intercepteze 23 de rachete.

Potrivit Serghei Popko, șeful administrației militare a Kievului, informațiile preliminare arată că nu au existat victime și că s-au produs doar puține pagube.

content-image

sursa:stiripesurse

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *