• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Erdogan își trăiește coșmarul cu ochii deschiși – Principalul său rival l-a devansat în sondaje/ Un alt candidat s-a retras

May 11, 2023

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este devansat cu cel puţin cinci puncte procentuale de principalul său rival Kemal Kilicdaroglu într-un aşteptat sondaj realizat de institutul Konda, înaintea alegerilor prezidenţiale care au loc duminică, relatează joi agenţia Reuters.

Potrivit acestui sondaj, Erdogan este susţinut de 43,7% dintre alegători, iar Kiliçdaroglu de 49,3%, ceea ce ar însemna că acestuia din urmă i-ar lipsi foarte puţin până la majoritatea necesară pentru a câştiga în primul tur. Cei doi ar urma să se confrunte într-un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Rezultatele sondajului au întărit impresia că Erdogan se află în faţa celui mai greu test din cele două decenii de când se află la putere. Ele vin în concordanţă cu cele alte altor sondaje în care pe primul loc se poziţionează tot Kiliçdaroglu, liderul taberei opoziţiei ce reuneşte partide seculariste, conservatoare şi naţionaliste.

Conform aceluiaşi sondaj, realizat între 6-7 mai, sprijinul pentru ceilalţi doi candidaţi se situează la 4,8% pentru Sinan Ogan şi 2,2% pentru Muharrem Ince.

Kemal Kiliçdaroglu este liderul celui mai important partid de opoziţie, Partidul Popular Republican (CHP). Alegerile au loc la trei luni după devastatorul seism soldat cu peste 50.000 de morţi în Turcia şi care a lăsat milioane de persoane fără adăpost. Institutul Konda, care publică un singur sondaj înaintea alegerilor, a intervievat direct 3480 de persoane din 35 de centre provinciale.

UPDATE

Unul dintre cei patru candidaţi în alegerile prezidenţiale prevăzute în Turcia la 14 mai, Muharrem Ince, anunţă joi, cu trei zile înainte de scrutin, că-şi retrage candidatura, relatează AFP.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *