• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev, în ziua în care rușii au bombardat capitala ucraineană / Ea discută cu Zelenski despre sancţiunile împotriva Rusiei

May 10, 2023

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns marţi la Kiev pentru un dialog cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite dpa, conform AGERPRES.
Ea a declarat că principalele obiective ale Uniunii Europene sunt creşterea presiunilor asupra Rusiei, asigurarea implementării complete a sancţiunilor şi închiderea tuturor căilor de ocolire a acestora.
Agenţia dpa remarcă data simbolică a vizitei – 9 Mai, Ziua Europei, pe care şi Ucraina va începe să o sărbătorească, după cum a anunţat Zelenski luni. Von der Leyen a afirmat că prezenţa sa la Kiev în această zi este “simbolică” şi în acelaşi timp un “semn al unei realităţi vitale şi foarte practice: UE colaborează îndeaproape cu Ucraina în multe probleme, a declarat înalta oficialitate a UE unui reporter de la European Newsroom, din care face parte şi AGERPRES.

De anul trecut, Ucraina are oficial statutul de candidată la aderarea la Uniune, iar Comisia Europeană urmează să evalueze eforturile de reformă, pentru a stabili dacă sunt suficiente pentru începerea negocierilor de aderare.

Preşedinta Comisiei nu a dat niciun indiciu despre un eventual succes al demersului Ucrainei, însă a declarat că această ţară “face parte din familia europeană”. Discuţiile cu Zelenski au şi scopul de a “pregăti terenul pentru începerea negocierilor de aderare”, a spus ea.

Cei doi lideri vor discuta mai multe subiecte, de la livrările de armament până la asistenţa financiară substanţială a UE pentru Ucraina, cu scopul de a asigura tragerea la răspundere a Moscovei pentru “infracţiunea de agresiune”, a adăugat von der Leyen, arătând că “creştem în continuare presiunea asupra Rusiei”.

Bruxellesul a acordat până acum Kievului asistenţă militară, financiară şi umanitară în valoare de 67 de miliarde de euro şi pregăteşte un nou pachet de sancţiuni economice împotriva Moscovei, reaminteşte dpa. Surse europene ale agenţiei afirmă că vor fi restricţionate şi mai mult exporturile ruse, în încercarea de a pune capăt ocolirii sancţiunilor în vigoare prin exportul către terţe ţări care nu au luat măsuri comerciale similare.

Von der Leyen a mai făcut o vizită la Kiev în februarie, împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Ei au promis atunci Ucrainei sprijin pentru aderarea la UE, fără însă a stabili o dată pentru acest obiectiv.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *