• Sun. Dec 3rd, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Decizie în Senat care provoacă cutremur în București: lovitură teribilă pentru Nicușor Dan

May 10, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 12 Second

În Comisia de Administrație Publică din Senat s-au acceptat amendamentele PSD prin care Planurile Urbanistice Zonale de la Sectoarele din București vor reveni în administrația primăriilor de sector. Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a dat undă verde pentru revenirea PUZ-urilor în administrația sectoarelor.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anulat PUZ-urile din București, dar în urma unei contestații, Tribunalul București a decis că anularea PUZ-urilor de la Sectoarele 2 și 4 au fost anulate ilegal.

Revenirea PUZ-urilor în administrația primăriilor de sector ar debloca proiectele imobiliare din Capitală, dar în același timp, ar putea genera și defrișarea unor spații verzi. În ultimii 3 ani, în București a fost un haos total, din cauza absenței acestor PUZ-uri. Multe proiecte au fost blocate și investitorii se plâng că nu pot dezvolta proiectele imobiliare.

”Live din Comisia de Administrație Publică de la Senat.

Cseke a acceptat modificările PSD care presupun trecerea PUZ-urilor la Negoiță și Baluță.

Urmează o ședință explozivă, explozivă pentru interesul general. Din păcate o sa ne luăm la revedere de la spațiile verzi.”, arată deputatul Alin Apostol.

Rolul unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) este să detalieze și să aducă în actualitate Planul Urbanistic General (PUG). Care este efectul suspendării sau al anulării acestor PUZ-uri de sectoare? Efectul este unul catastrofal pentru București. Nu mai exeistă regulament urbanistic.

Efecte și în piața de bussines

Niciun proiect major de birouri nu a început şi nici nu a fost anunţat pentru 2023 pentru prima dată în mai bine de 20 de ani, în condiţiile în care preţurile construcţiilor scumpesc chiria, iar companiile nu mai sunt atât de interesate în a închiria noi spaţii.

”Piaţa de birouri din Bucureşti se confruntă în prezent cu incertitudini sensibil mai mari, astfel că mulţi proprietari preferă să aştepte mai multă claritate până să anunţe sau să pună pe piaţă viitoare proiecte. În afară de proiectele cu livrare în 2023, dacă privim dincolo de 2024, este aproape gol calendarul de proiecte unde efectiv se lucrează şi avem şi o dată de finalizare relativ asumată. În concluzie, pare că o să urmeze o perioadă – cel puţin anii 2024 şi 2025 – cu livrări foarte limitate şi puţine proiecte majore (peste 10.000-15.000 de metri pătraţi, să zicem). Pentru comparaţie, între 2017 şi 2022, pe piaţa de birouri din Bucureşti s-au adăugat în fiecare an, în medie, 180.000 metri pătraţi închiriabili“, explică Silviu Pop, director CEE & România Research la Colliers, conform Mediafax.

Doar şase clădiri de birouri, totalizând 135.700 mp GLA, ar putea gata finalizate în acest an în Bucureşti, cel mai scăzut nivel dintr-un ciclu de 5 ani.

Sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *