• Fri. Jun 14th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

A izbucnit o criză neașteptată: prețul uleiului de măsline a explodat și a ajuns la un nivel record

May 6, 2023

Preţurile uleiului de măsline au atins niveluri record la nivel mondial, din cauza unei secete prelungite în cel mai mare producător, Spania, iar preţurile sunt aşteptate să rămână ridicate pentru ceva timp, transmite CNBC.

Când renumitul bucătar spaniol-american José Andrés a scris pe Twitter că ouăle ar trebui să fie prăjite în ulei de măsline până la un deget, un utilizator a comentat: ”Uleiul de măsline poate fi scump la un deget. Care este o alternativă pentru cei dintre noi cu buget redus?”

Uleiul de măsline Aldi era de 99p. Acum este 1,29 GBP. Plus multe dintre gamele de bază au dispărut. Până şi Aldi este scump acum!” a spus un alt utilizator de Twitter, cu sediul în Anglia. Potrivit datelor de la Fondul Monetar Internaţional, preţurile globale ale uleiului de măsline au atins 5.989,8 dolari tona, marcând un maxim din ultimii 26 de ani. Iar preţurile ridicate ar putea rămâne aşa ”o vreme de acum înainte”, a spus un analistul specializat în seminţe şi uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

Condiţii meteorologice ”extrem de proaste”

Vremea rea din Spania, în special perioada de secetă prelungită, este principalul motiv din spatele creşterii preţurilor.

”Problemele care contribuie la creşterea preţurilor la maxime istorice sunt în mare măsură vremea proastă şi o perioadă de secetă severă pentru o mare parte din regiunea Mării Mediterane, dar cel mai important în Spania, care este un mare producător şi exportator de ulei de măsline”, a spus Holland.

Ca urmare a condiţiilor meteorologice ”extrem de proaste”, a spus el, recolta recentă de măsline din octombrie până în februarie a produs un randament cu 50% mai mic decât producţia obişnuită, înăsprind oferta globală şi împingând preţurile în sus.

”Condiţiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că… Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone, în scădere faţă de recolta obişnuită de 1,4 până la 1,5 milioane de tone”, a spus el.

Măslinii cresc în climat cald şi uscat, iar temperatura optimă variază de la 60 la 80 de grade F.

Spania a avut o criză de vreme ”foarte uscată” în martie, înregistrând doar 36% din precipitaţiile medii lunare, potrivit Ministerului Tranziţiei Ecologice al ţării.

Ţara a înregistrat 36 de luni consecutive de precipitaţii sub medie. Şi, dacă vremea nu se îmbunătăţeşte, recolta viitoare s-ar putea confrunta cu un randament şi mai rău.

”Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piaţă, care spun, de asemenea, că preţurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o vreme de acum încolo”, a spus Holland.

”Se pare că seceta care se desfăşoară în Europa, cel mai important în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, preşedintele Asociaţiei Australiane a Uleiului de Măsline, pentru CNBC.

Presiunile cererii

Presiunile cererii pun mai multă presiune pe lanţurile de aprovizionare care au deja probleme.

Cererea de ulei de măsline a fost puternică în ultimii ani – preţurile au crescut din 2020, deoarece consumatorii au mâncat şi gătit acasă mai des în timpul şi după pandemia de Covid-19, a spus Valmorbida.

În plus, lipsa uleiului de floarea-soarelui după invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la creşterea preţurilor.

”Declanşarea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a mărit şi mai mult cererea de ulei de măsline”, a adăugat el.

Schimbarea obiceiurilor consumatorilor ar putea reduce o parte din presiune.

”Consumatorii au început deja să reducă în mod substanţial consumul de ulei de măsline, în primul rân, fiind mai puţin generoşi în utilizare, dar, în al doilea rând, trecând la uleiuri vegetale sau de seminţe sau la diferite amestecuri de uleiuri”, a spus Valmorbida.

Cu toate acestea, el a susţinut că o cerere de bază pentru ulei de măsline ca produs sănătos şi natural ”va rămâne la aproape orice preţ”.

”Aşadar, fără o creştere a precipitaţiilor, am putea continua să vedem preţuri ridicate istorice la sau peste 5 euro pe kg până în anul de recoltă 2023/24.”
sursa:stiripesurse

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *