• Sun. May 19th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Acționarii străini nu mai fac legea în Ungaria – Viktor Orban mută strategic pentru naționalizarea pieței comunicațiilor

Mar 21, 2023

Statul ungar a achiziţionat, în mod indirect, o participaţie minoritară la operatorul de telefonie Yettel Magyarorszag, ceea ce sporeşte controlul exercitat de premierul Viktor Orban asupra sectorului de telefonie, transmite Reuters. Tranzacţia vine după ce în luna ianuarie grupul britanic Vodafone şi-a vândut subsidiara din Ungaria către compania locală de IT 4iG şi statul ungar pentru suma de 1,7 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Orban plănuiește să elimine mare parte din acționariatul străin

Executivul de la Budapesta a informat luni seara că vehiculul de stat Corvinus Nemzetkozi Befektetesi a preluat o participaţie minoritară la operatorul Yettel Magyarorszag, subsidiara din Ungaria a grupului PPF Telecom, ca urmare a unui schimb de acţiuni cu Antenna Hungaria, o divizie a companiei 4iG.

Separat, firma 4iG a informat că Antenna Hungaria şi-a majorat participaţia la Vodafone Magyarorszag până la 70,5% după ce a dobândit un pachet de 19,5% la Vodafone Hungaria de la Corvinus în urma unui schimb de acţiuni pentru un pachet de 25% din acţiunile la mai multe subsidiare ale PPF Telecom Group. Ca urmare a acestei tranzacţii, participaţia deţinută de Corvinus la Vodafone Magyarorszag s-a redus până la 29,5%.

“Această tranzacţie creşte activele şi participarea statului ungar în sectorul de importanţă strategică al telecomunicaţiilor. Pe lângă diversificarea şi mai mare a portofoliului său de investiţii în sectorul telecom, tranzacţia va permite statului să contribuie mai puternic şi mai eficient la dezvoltarea industriei”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului ungar al Dezvoltării Economice.

Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a exprimat dorinţa de a răscumpăra participaţiile deţinute de acţionarii străini la companiile considerate de interes “strategic”, aşa cum a făcut în sectoarele energiei, bancar, media şi acum telecomunicaţii.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *