• Sat. Apr 13th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Războiul lui Putin se îndreaptă spre o escaladare terifiantă (expert britanic)

Mar 19, 2023

Președintele rus, din ce în ce mai haotic, s-a pus singur la colț. Toate ingredientele pentru o eroare de calcul teribilă sunt prezente, scrie Robert Clark, directorul Unității de apărare și securitate de la Civitas, fost militar britanic, într-o analiză publicată în ziarul The Telegraph.

Polonia și Slovacia înarmează Kievul cu avioane de luptă. Avioanele de luptă rusești forțează dronele americane să părăsească cerul. Președintele chinez Xi Jinping vizitează Moscova în semn de susținere pentru Vladimir Putin, în timp ce companiile chinezești livrează arme de asalt și veste antiglonț pentru trupele de la Moscova. Războiul lui Putin în Ucraina se îndreaptă spre ape periculoase, iar potențialul de escaladare cu Occidentul este mai mare acum decât în orice moment de la invazia inițială.

În timp ce NATO și-a menținut angajamentul de a evita o confruntare directă cu forțele rusești, sprijinul său pentru Ucraina este ceea ce a permis Kievului să reziste. Pe măsură ce Putin devine din ce în ce mai disperat, crește potențialul pentru amenințări și acțiuni de escaladare în încercarea de a forța Occidentul să dea înapoi. Orice eroare de calcul într-un astfel de mediu ar putea duce la consecințe catastrofale.

Există toate elementele pentru o escaladare accidentală

În primul rând, Rusia se confruntă cu pierderi îngrozitoare pe teren. Forțele armate ucrainene macină trupele rusești și deținuții Wagner în Bakhmut și în jurul acestuia. Înarmate cu arme și pregătire occidentală, acestea provoacă zilnic cifre de pierderi care i-ar face pe alți lideri militari să se descurajeze.

În al doilea rând, Occidentul este din ce în ce mai îndrăzneț în acțiunile sale de sprijinire a Ucrainei. Miercuri, președintele polonez Andrzej Duda a anunțat că Varșovia va trimite patru avioane MiG-29 din epoca sovietică în Ucraina – prima națiune occidentală care trimite avioane de luptă la Kiev de la începutul războiului. Pe măsură ce vor fi înlocuite pe parcursul acestui an, este foarte posibil să vedem toate cele 28 de MiG-uri poloneze îndreptându-se spre Ucraina. Slovacia a angajat, de asemenea, avioane.

Aceste acțiuni au fost respinse anul trecut de teama unei escaladări. Aliații ucraineni din NATO și-au limitat acțiunile la furnizarea de piese de schimb pentru flota de avioane sovietice a Kievului, deoarece furnizarea de cadre de avion reale ar putea fi considerată o participare directă de către Kremlin. Acum, această limită a fost depășită, iar Finlanda și Olanda ar putea foarte bine să urmeze exemplul.

Cu o mai mare disponibilitate occidentală de a înarma Ucraina și de a trece peste liniile roșii rusești, cu victorii subțiri pe teren, Moscova s-ar putea să se trezească pusă la colț. Iar cu supraviețuirea regimului său în joc, nimic nu ar fi în afara mesei pentru Vladimir Putin.

Incidentul din Marea Neagră a schimbat calculele

Am asistat deja la o nouă evoluție periculoasă în ciocnirea dintre un avion rusesc și o dronă de supraveghere americană. Deși opera în spațiul aerian internațional, Moscova s-a simțit îndreptățită să intervină. Aceste platforme de culegere de informații au oferit un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă pentru efortul de război ucrainean și nu este complet surprinzător faptul că Kremlinul trimite acum focuri de avertisment.

Sesizând că acest incident ar fi putut fi un atac punctual și oportunist, Washingtonul a evitat orice altă escaladare, cu excepția unei mustrări diplomatice pentru ambasadorul Moscovei. Dar, în absența unui răspuns mai dur, Moscova poate considera acum că atacurile împotriva vehiculelor fără pilot ale NATO sunt un joc corect: fără pierderi de vieți omenești, ambiguu din punct de vedere juridic și cu un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă.

Orice alte incidente într-un spațiu aerian contestat ar putea avea un potențial real de a atrage răspunsuri militare mult mai dure și, odată cu acestea, riscurile bine cunoscute de erori de calcul, de comunicare și de escaladare potențial dezastruoasă.

Acest lucru este valabil mai ales având în vedere anunțul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, care va avea loc săptămâna viitoare, în compania lui Putin. În timp ce Beijingul a încercat să se prezinte ca un negociator neutru, dezvăluirea faptului că antreprenorii chinezi de stat din domeniul apărării au trimis echipamente militare în Rusia a spulberat această tentativă de înșelăciune. Departe de a fi un pacificator, Beijingul încearcă să devină un creator de regi. Acum, când mănușile sunt cu adevărat scoase, cine știe unde ar putea duce în cele din urmă sprijinul militar chinezesc pentru Rusia? Încurajată de un sprijin mai mare, Rusia ar putea foarte bine să înceapă să se afirme împotriva Occidentului, la fel cum face China în cazul Taiwanului.

Acest model de escaladare are un potențial real de a atrage și mai multe eforturi din partea Marii Britanii și a NATO, până în punctul în care un conflict dincolo de granițele Ucrainei nu mai este de neconceput. Trebuie să facem tot ce ne stă în puterea noastră colectivă pentru a ajuta Ucraina să câștige, și cât mai curând posibil, scrie analistul britanic.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *