• Tue. Feb 27th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Probleme pentru armata ucraineană: UE nu dispune de explozivi pentru a produce mai multă muniție (Financial Times)

Mar 19, 2023

Din cauza penuriei de explozivi, Europa nu poate produce mai multă muniție pentru Ucraina, iar creșterea producției poate dura aproximativ trei ani, arată Financial Times în cadrul unei analize.

Potrivit oficialilor și producătorilor, lipsa prafului de pușcă, a explozivilor din plastic și a TNT a dus la faptul că industria nu este în măsură să îndeplinească rapid comenzile UE așteptate pentru Ucraina, în ciuda numărului de bani care vor fi alocați pentru a rezolva problema.

Prețurile vor crește

În același timp, producătorii, directorii din industrie și oficialii UE avertizează că cererea crescută nu poate decât să împingă prețurile, care au sărit deja cu o cincime în ultimul an.

“Este foarte dificil să creștem producția de muniție de artilerie, în special muniție grea de calibru mare, într-un timp scurt. Este foarte ușor să construiești o nouă fabrică de artilerie, dar cum să produci mai multe obuze de artilerie fără materii prime?”, a declarat Jiří Ginek, președintele Asociației Industriei de Apărare și Securitate din Cehia.

Reprezentanții industriei de apărare spun că Europa are stocuri limitate de explozivi, cum ar fi praful de pușcă, TNT și nitroceluloza, care sunt necesare pentru producția de proiectile.

Ginek a remarcat că într-un timp scurt nu este posibilă creșterea producției de nitroceluloză. În plus, creșterea producției de praf de pușcă va dura aproximativ trei ani.

Operatorii lucrează la capacitate maximă

Producătorul ceh de stat Explosia, care este unul dintre cei mai mari furnizori de explozivi din Europa pentru fabricile de muniții, a declarat că producția sa de combustibil utilizat în artileria de 155 mm “funcționează la capacitate maximă” și nu va fi mărită până în 2026.

În plus, guvernul român a anunțat recent că negociază cu companii americane și sud-coreene pentru a construi o fabrică de praf de pușcă în țară. Ultima astfel de uzină a fost închisă în 2004.

Unul dintre cei doi producători spanioli de artilerie de 155 mm, Fábrica Municiones de Granada (FMG), operează și el la capacitate maximă din octombrie 2022, producând obuze pentru o societate comercială care le vinde în Ucraina. Dar CEO-ul Antonio Caro a spus că a fost nevoie de 4-5 luni pentru a se extinde din cauza dificultăților în obținerea materialelor și componentelor de bază. Potrivit acestuia, costul materialelor de bază s-a dublat, iar în unele cazuri s-a triplat. Această creștere a costurilor și o creștere a cererii au dus la creșterea prețurilor la muniție. Un proiectil tipic costă astăzi 850 de euro, cu aproximativ 20% mai mult decât înainte de invazia rusă a Ucrainei.
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *