• Tue. Mar 21st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

‘Borcanul cu miere’ sesizat de T. Stolojan în scandalul Euroins: ‘ASF ar fi trebuit să oprească activitatea mult mai devreme!’

Mar 18, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 20 Second

Supravegherea Euroins de către ASF a fost „necorespunzătoare”, deoarece a permis companiei să funcționeze o „lungă perioadă fără a avea nivelul necesar al rezervelor”, transmite fostul preşedinte al PNL și premier Theodor Stolojan.

„INSOLVENȚA EUROINS ȘI BOCANUL CU MIERE AL FIRMELOR DE ASIGURĂRI DE BUNURI ȘI PERSOANE

1. Fiecare firmă de asigurări are obligații ca din primele încasate de la persoanele și companiile asigurate să constituie rezerve de daune și rezerve de prime. Scopul acestor rezerve este ca firmele de asigurări să facă față cererilor de despăgubiri pentru daune (de exemplu, daune provocate autoturismelor de accidentele auto),, precum și achitării sumelor asigurate în cazul asigurărilor de viață. Unele firme de asigurări consideră aceste rezerve ca fiind ”borcanul lor cu miere” din care se pot autoservii fără a-și asuma riscurile.

2. Ceea ce surprinde în cazul lui EUROINS este faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat, în decursul timpului, că această firmă, în mod repetat, nu avea nivelul necesar al rezervelor respective. În loc ca firma respectivă să fie obligată să reconstituie rezervele, ASF-ul aplica amenzi consecutive. EUROINS a continuat să nu constituie rezervele la nivelul necesar. În mod normal, ASF -ul ar fi trebuit să oprească activitatea firmei respective mult mai devreme.

3. Fiecare persoană care dorește să se asigure ca și fiecare întreprindere mică sau mijlocie nu are capacitatea de a evalua firmele de asigurări din punctul de vedere al solvabilității acestora. Persoanele și companiile mici și mijlocii se bazează pe faptul că statul, respectiv ASF-ul supraveghează piața asigurărilor de bunuri și persoane și firmele care sunt autorizate să funcționeze pe această piață. Din acest punct de vedere, statul nu își poate declina răspunderea materială pentru acoperirea pagubelor, în situația în care, de pildă, Fondul de Garantare care a preluat gestiunea contractelor de asigurare de la EUROINS nu ar avea resurse suficiente (potrivit legii, daca contribuțiile firmelor de asigurări la Fondul de Garantare nu ajung, atunci acest fond poate recurge numai la împrumuturi pe piețele financiare).

4. În concluzie, supravegherea lui EUROINS de către ASF a fost necorespunzătoare, deoarece a permis acestei firme să funcționeze o lungă perioadă fără a avea nivelul necesar al rezervelor. Comunicatele ASF arată o abordare birocratică: dacă nu au avut legislația necesară pentru a opri activitatea mai devreme, ar fi trebuit să declanșeze procedurile de modificare a acesteia. și nu să se complacă ani de zile în aplicarea de amenzi, fără rezultat”, a spus Stolojan, pe contul său de Linkedin.

 

 

sursa:stiripesurse
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *