• Fri. Mar 31st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Assad condiţionează orice întâlnire cu Erdogan cu retragerea trupelor turce

Mar 17, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

Liderul sirian Bashar al-Assad a declarat că este pregătit să se întâlnească cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu condiția ca acesta din urmă să-și retragă trupele din nordul Siriei, într-un interviu acordat presei ruse publicat joi.

Aceste declarații vin a doua zi după o întâlnire la Moscova dintre domnul Assad și președintele rus Vladimir Putin, în vreme ce Kremlinul încearcă să reconcilieze Ankara și Damascul, care sunt în contradicție de la începutul conflictului din Siria, în 2011.

O întâlnire cu domnul Erdogan ar fi posibilă “când Turcia va fi pregătită, clar și fără ezitare, pentru o retragere totală (a soldaților săi) de pe teritoriul sirian”, a declarat Assad pentru agenția de presă rusă Ria Novosti, potrivit traducerii în rusă a afirmaţiilor sale.

De asemenea, Ankara va trebui să “oprească orice sprijin pentru terorism”, a adăugat el, referindu-se la sprijinul Turciei pentru grupurile rebele care se opun regimului de la Damasc.

“Acesta este singurul scenariu în care ar putea avea loc o întâlnire cu Erdogan”, a insistat domnul Assad. “Ce interes ar avea o astfel de întâlnire și de ce să o organizăm dacă nu duce la încheierea definitivă a războiului din Siria?”, a întrebat el.

Ajunşi la putere la începutul anilor 2000, Erdogan și Assad au stabilit inițial relații cordiale, după decenii de tensiuni între cele două țări ale lor, care au apărut în urma destrămarii Imperiului Otoman în urmă cu un secol.

Dar după declanșarea conflictului din Siria, care din 2011 a lăsat peste 500.000 de morți și milioane de persoane strămutate, Ankara a sprijinit grupurile rebele care încearcă să răstoarne regimul sirian, susținut de Moscova și Teheran. Ankara a efectuat mai multe incursiuni în nordul Siriei din 2016, împotriva grupărilor jihadiste și kurde și și-a menținut o prezență militară acolo.

Putin, care are relații bune cu Erdogan, încearcă acum să reconcilieze Turcia și Siria. Domnul Erdogan a spus în repetate rânduri că este gata să se întâlnească cu domnul Assad pentru a pecetlui dezghețarea relațiilor.

La sfârșitul lunii decembrie, miniștrii Apărării turc și sirian s-au întâlnit deja la Moscova cu omologul lor rus, o premieră din 2011.

Diplomații din Rusia, Turcia, Siria și Iran urmează să se întâlnească săptămâna aceasta la Moscova pentru a se pregăti pentru o întâlnire între miniștrii lor de Externe, înaintea unui posibil summit prezidențial.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *