• Tue. Mar 21st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

USR transformă povestea robotului ION într-o conspirație: ‘Cine îl controlează și în ce scop? Nu cumva acest sistem este doar un paravan al Guvernului?’

Mar 15, 2023
0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

USR îi cere ministrului Digitalizării, Sebastian Burduja, „să lase acțiunile de PR și să publice codul sursă al algoritmului așa-zisului sistem de inteligență artificială al Guvernului Ciucă, ION”: „cine îl controlează și în ce scop? Este ION echidistant ca unealtă de inteligență artificială?”.

„Este nevoie de o verificare independentă care să stabilească dacă într-adevăr acest sistem ia decizii autonome, pentru a vedea ce se întâmplă cu datele colectate de la oameni și pentru a verifica dacă nu cumva acest sistem este doar un paravan al Guvernului în spatele căruia încearcă să își scuze anumite decizii pe care urmează să le ia. Sunt o serie de nelămuriri cu privire la ION: cine îl controlează și în ce scop? Este ION echidistant ca unealtă de inteligență artificială? Cum garantează statul protecția datelor românilor care interacționează cu ION? Este ION consilierul premierului sau reprezentantul românilor? Toate aceste întrebări așteaptă răspunsuri din partea Guvernului, care tace”, potrivit unui comunicat de presă.

„ION nu se dezice de rolul lui și face ce face și prim-ministrul Ciucă și miniștrii săi: plagiază și dă răspunsuri preînregistrate. Guvernul României continuă cu această mascaradă în care pretinde că prim-ministrul are un consilier un algoritm bazat pe inteligența artificială și nu ratează niciun moment public în care să nu eșueze. Ceea ce ar fi trebuit să fie un proiect-fanion al României, din păcate, se transformă într-o doză de incompetență a acestui guvern și a acestui Minister al Digitalizării”, susține deputata USR Monica Berescu.

„M-am convins că ION este doar o cascadorie de PR a acestui guvern”

Dincolo de penibilul situației – premierul României vorbind singur cu o oglindă”, acest sistem de inteligență artificială „poate fi luat în serios” doar după ce algoritmul din spatele deciziei este analizat fie de orice român interesat, fie de o autoritate a statului, cum ar fi Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) sau Autoritatea pentru digitalizarea României (ADR), se arată în comunicat.

„M-am convins că ION este doar o cascadorie de PR a acestui guvern. Pe de altă parte, inteligența artificială la nivelul anului 2023 este un subiect prea important pentru a fi tratat cu atâta superficialitate. După ce am văzut că în cadrul Comisiei de IT au venit atât de puține răspunsuri clare din partea Guvernului, cer ministrului Burduja să publice codul sursă al acestui așa-zis sistem de inteligență artificială. Guvernul României nu se poate ascunde decizional în spatele unui sistem a cărui funcționare nu este cunoscută. În acest moment, codul sursă este secret și nu există nicio instituție a statului român care să autorizeze funcționarea serioasă a unui astfel de sistem”, a precizat deputatul USR Radu Miruță.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *