• Tue. Mar 21st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Fapte, nu vorbe: Comisia Europeană dorește să sporească securitatea maritimă și spațială prin măsuri concrete

Mar 11, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

Comisia Europeană (CE) intenţionează să intensifice eforturile de securitate pe mare şi în spaţiu, potrivit a două documente de strategie adoptate vineri, informează dpa, citat de Agerpres.

Aceste iniţative survin după ce anul trecut aruncarea în aer a conductelor de gaz Nord Stream a crescut îngrijorările cu privire la siguranţa infrastructurii submarine critice.

“Împreună cu aerul, spaţiul cosmic şi spaţiul cibernetic, marea este un domeniu strategic din ce în ce mai disputat”, a declarat într-un comunicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Comisia îşi propune să adapteze actuala strategie maritimă la “ameninţări noi şi în evoluţie” cu exerciţii navale la nivelul UE, operaţiuni suplimentare de pază de coastă şi cooperare cu alte organizaţii internaţionale precum NATO şi ONU, se arată într-un comunicat de presă.

Preocupările Comisiei Europene

Concurenţa geopolitică sporită, atacurile hibride şi cibernetice, precum şi schimbările climatice şi degradarea mediului marin se numără printre preocupările CE. În ceea ce priveşte spaţiul, Comisia îşi propune să înceapă lucrările pentru a asigura accesul la spaţiu pe termen lung şi pentru a-şi spori suveranitatea tehnologică.

Printre obiectivele suplimentare se numără îmbunătăţirea protecţiei sistemului de satelit Galileo al UE, o mai bună detectare a obiectelor spaţiale şi realizarea de exerciţii spaţiale.

“Multe dintre lucrurile pe care le facem în spaţiu sunt cruciale pentru funcţionarea societăţii şi economiei noastre”, a spus vicepreşedintele Comisiei, Margrethe Vestager. “Păstrează serviciile esenţiale în funcţiune pentru administraţiile publice, companiile private şi cetăţeni”, a adăugat ea.

CE doreşte, de asemenea, să promoveze o înţelegere comună în rândul statelor membre ale UE cu privire la ceea ce pune în pericol sistemele spaţiale şi infrastructura lor terestră, prin iniţierea redactării de rapoarte anuale privind ameninţările, se arată în comunicat.
sursa:stiripesurse

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *