• Fri. Feb 23rd, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Statul e vinovat de crimă – Președintele unei asociații a pacienților cu cancer face dezvăluiri crunte

Mar 10, 2023

Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, susţine că în domeniul oncologic este ”dezastru” şi că zilnic sunt foarte multe cazuri, iar peste tot este foarte aglomerat. El afirmă că există aparatură în spitale, dar că aceasta nu este folosită decât două, trei zile pe săptămână, menţionând că aceste echipamente trebuie înlocuite în cinci ani, scrie News.ro.

Vasile Barbu a declarat, vineri, la Prima News, că cele mai multe tipuri de cancer se pot vindeca dacă sunt descoperite la timp.

“Statul este vinovat de crimă, este o crimă cu bună ştiinţă pentru că noi semnalăm astfel de lucruri de ani de zile. Spunem de 10-15 ani, atragem atenţia miniştrilor şi politicienilor la toate evenimentele la care participăm, noi suntem cu un pas înaintea lor şi la accesul pacienţilor la servicii medicale, la investigaţii, la prevenţie, la abordarea precoce a cazurilor pentru că abordarea precoce este cheia şi în cancer. Cancerul se poate vindeca, marea majoritate a tipurilor de cancer se pot vindeca, important e să le descoperi la timp”, a afirmat Vasile Barbu.

El a susţinut că programul TBC este un fiasco.

“Avem problema TBC-ului la ora actuală, avem un mare program, mare pompă pe programul de TBC, este un fiasco. Numărul de pacienţi nu a scăzut, aşa cum ne aşteptam, s-au înmulţit. De ce? Nu îi tratăm unde trebuie şi cum trebuie, îi ţinem în continuare pe stradă. Scrie în ordinul ministrului şi în legislaţie că pot fi îngrijiţi şi în ambulatoriu. Pe cine îngrijeşti în ambulatoriu? Te-ai asigurat că acel pacient poate fi securizat, familia lui, publicul din jur, cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun, cei care merg la şcoală, sunt protejaţi? Nu, ceilalţi nu sunt protejaţi. Şi iată avem o creştere continuă, în fiecare lună avem indicatori trişti”, a explicat preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

 

El a adăugat că şi în oncologie situaţia este dezastruoasă.

 

“În oncologie este dezastru. Zilnic avem n cazuri pe care nu ştim cum să le mai plasăm pentru că nu ştim unde să îi mai trimitem pe oameni, peste tot este foarte aglomerat. În schimb, avem în spitale RMN-uri, avem aparatură, au fost cumpărate, chiar din 2017 au fost nişte programe, în 2018, 2019 au fost instalate. Aparatura nu este folosită sau este folosită două zile, trei zile pe săptămână. Ministerul Sănătăţii nu a elaborat nişte norme prin care să oblige – sunt spitale publice, nu sunt private – managerii să utilizeze acele aparate la capacitate. Ele în cinci ani le schimbăm. Şi dacă le folosim cu 18%, aveam nişte evaluări anul trecut. Sunt spitale care au fost dotate în 2019 cu astfel de aparate, s-au dat o groază de bani din programe de la Ministerul Sănătăţii şi sunt folosite în proporţie de 18%. Preţul pe fiecare investigaţie în parte e de cinci ori mai mare. Avem o mare problemă cu repartizarea medicilor specialişti în teritoriu. Este posibil ca la diabet să avem programări dincolo de jumătatea lunii iunie. Sunt pacienţi la ora actuală care nu mai au reţete pentru insulină”, a mai afirmat Vasile Barbu
sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *