• Fri. Mar 31st, 2023

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

Bubuie un scandal uriaș: ambasadorul SUA, convocat la Ministerul de Externe din Polonia

Mar 10, 2023
0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

Ministerul polonez de Externe a anunţat că l-a convocat joi pe ambasadorul SUA „în legătură cu acţiunile unui post de televiziune”, dar nu a numit postul şi nici nu a precizat care sunt reproşurile, relatează Reuters.

“Ministerul Afacerilor Externe recunoaşte că efectele potenţiale ale acestor acţiuni sunt identice cu obiectivele războiului hibrid care vizează să conducă la diviziuni şi tensiuni în societatea poloneză”, a declarat ministerul într-un comunicat. “Prin urmare, Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul SUA pentru a-l informa cu privire la această situaţie şi la consecinţele acesteia în ceea ce priveşte slăbirea capacităţii Republicii Polone de a descuraja un potenţial adversar şi a rezistenţei sale la ameninţări”, adaugă comunicatul, informează News.ro.

Polonia şi Statele Unite sunt doi dintre cei mai apropiaţi aliaţi în cadrul NATO, mai ales de la invazia rusă în Ucraina. În decurs de un an, preşedintele Joe Biden a fost de două ori în vizită la Varşovia, ultima dată chiar luna trecută, astfel că anunţul convocării la MAE a ambasadorului american a luat prin surprindere şi explică întrucâtva zgârcenia detaliilor din partea Varşoviei.

Polonia a fost anterior în dezacord cu Statele Unite din cauza postului de ştiri TVN24, deţinut de grupul Discovery, care critică guvernul. TVN24 a contribuit recent la stârnirea unei dezbateri aprinse în Polonia prin difuzarea unui documentar în care se afirma că regretatul Ioan Paul al II-lea ştia despre abuzurile sexuale comise de clerul catolic înainte de a deveni papă, dar nu a luat atitudine.

Nu s-a explicat motivul convocării

Nu este clar dacă problema pentru care a fost convocat ambasadorul american la MAE este legată de TVN24 şi Ambasada SUA la Varşovia nu a făcut vreun comentariu, menţionează Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a refuzat să facă alte comentarii.

În 2021, preşedintele Poloniei a respins prin veto un proiect de lege privind mass-media despre care criticii au spus că avea ca scop reducerea la tăcere a TVN24. Andrzej Duda a invocat atunci presiunea pe care legea ar putea-o exercita asupra relaţiilor cu Washingtonul.

Ambasadorul SUA la Varşovia este, din 2022, Mark Francis Brzezinski, fiul lui Zbigniew Brezinski, de origine poloneză, fost consilier pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Jimmy Carter
sursa:stiripesurse
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *