• Tue. Feb 27th, 2024

Cancandb.ro

Stiri pe Bune!

VIDEO – Șefa ICR Londra, pe făraș după show-ul cu manele: președintele ICR a inițiat revocarea ei din funcție

Mar 9, 2023

Președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, a inițiat astăzi revocarea din funcție a directorului ICR Londra, Catinca Maria Nistor, informează Rador.

El a refuzat orice comentariu legat de motivele acestei măsuri, afirmând că vor fi oferite detalii după ce se va lua o decizie în Senat, întrucât, potrivit legii, propunerile conducerii ICR trebuie avizate de comisiile de cultură și politică externă ale acestei camere.

Reacția ministrului Culturii

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat, legat de informaţia privind retragerea directorului ICR Londra, că “menirea poziţiei ocupate este una extrem de importantă, are foarte mare importanţă întreaga raportare la funcţie, de aceea cred că o demisie a doamnei director Catinca Nistor este un act firesc”.

Pe scurt, ICR este principalul vector cultural român în străinătate iar prestaţia acestuia este imperios necesar să fie la nivelul misiunii sale importante. În ceea ce priveşte situaţia de la ICR Londra, nu comentez competenţele manageriale ale doamnei director, dumneaei a convins la numire comisiile de politică externă şi de cultură şi media ale Senatului. De asemenea, nu au existat decizii manageriale culturale criticabile. Totuşi, menirea poziţiei ocupate este una extrem de importantă, are foarte mare importanţă întreaga raportare la funcţie, de aceea cred că o demisie a doamnei director Catinca Nistor este un act firesc”, a scris ministrul pe Facebook.

“Institutul Cultural Român/ Romanian Cultural Institute este o instituţie extrem de importantă, vitală chiar, a spaţiului cultural român, de aceea cred că este momentul unei discuţii aprofundate despre implementarea unei reforme importante a acestuia. În perioada următoare voi propune Coaliţiei demararea unui proces de regândire a modului de funcţionare a ICR pentru a-l aduce la standardele dorite de noi toţi”, a mai spus Romaşcanu.

Context

Decizia președintelui ICR pare să fie o reacție la numeroasele critici apărute în spațiul public după ce a fost publicat un video în care șefa filialei londoneze ICR interpretează un cântec folcloric la un eveniment organizat de instituție la 1 martie. Presa vorbește de mai multe controverse publice în care ar fi fost implicată Catinca Maria Nistor în ultima perioadă.

Spectacol

La 1 martie, şefa ICR Londra a cântat într-un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce, la care a fost prezent şi violoncelistul Andrei Cavassi, stânind numeroase critici în social media.

În noiembrie 2022, Libertatea.ro a relatat că statul român plăteşte o chirie lunară de 6.500 de lire pentru directoarea ICR Londra, actriţa Catinca Nistor, care ar fi refuzat apartamentul pus la dispoziţie, în care au locuit directorii anteriori.

USR a reacționat

În aprilie, numirea lui Nistor la conducerea ICR Londra a fost criticată de USR, care a acuzat că ”PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”.

”Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023”, arătau atunci reprezentanţii USR.

 

 

sursa:stiripesurse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *